DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Pe urmele indienilor in rezervatia Tayrona, Columbia

tayrona park1
www.pinterest.com
tayrona-park
www.pinterest.com
columbia16
www.pinterest.com
columbia17
www.pinterest.com
columbia13
www.pinterest.com
columbia14
www.pinterest.com

Va vorbeam in articolul despre Green Village-ul din Bali, despre un loc altfel unde sa te refugiezi din calea civilizatiei si sabloanelor. Ei bine, am descoperit un alt loc pe continentul sud –american, in Columbia. Imi doresc sa plec in America de Sud, e unul din continentele pe care imi doresc sa le vizitez. In mintea mea, America de sud este un paradis natural conservat, e multa saracie, dar si multa viata, e complet diferit de ce pot sa percep prin fotografii, dar un loc unde vreau sa ajung. Asa ca discut pe net cu oameni care au calatorit deja in America de Sud si ale caror opinii si sfaturi sunt mai mult decat pertinente.

Pana de curand, Columbia a fost prea putin o tara turistica,in comparatie cu alte tari din America de Sud. Scapata nu de mult din sabloanele de destinatie doar pentru cei mai aventurosi, aceasta tara fabuloasa, Columbia, a cunoscut decenii intregi de razboaie civile pentru a se reinventa intr-una dintre cele mai frumoase atractii turistice sud-americane. Nu am de gand sa ma las  indepartata de reputatia Columbiei, tara a muncit mult ca sa-si depaseasca problemele si a si reusit partial. Columbia este o destinatie ce merita o sansa, niciun turist nu a fost  dezamagit dupa o vizita in acesta tara, iar locuitorii sai sunt cu adevarat incantati si curiosi cand fac cunostinta cu un strain. Columbienii incep sa fie perceputi ca fiind cel mai prietenos popor din America de Sud, fiindca sunt mereu gata sa palavrageasca cu un turist si sa-l ajute.

Parcul Național Tayrona este unul dintre cele mai interesante parcuri nationale din Columbia. Intins pe o suprafata de numai 150 km², parcul atrage numerosi vizitatori datorita biodiversitatii faunei si florei locale si datorita varietatii de habitate situate intr-o arie restransa. Acest paradis tropical are in fundal paduri luxuriante, plaje curate si o multime de plante si animale. Peisajele sunt absolut fantastice.

 Parcul ofera o mare varietate de flora si fauna, pentru ca include doua ecosisteme intre munte si mare. Acesta are o fauna salbatica fascinanta, dar si mai mult de 400 de specii de pasari, cum ar fi vulturi, condori si papagalii care va vor tine companie  la restaurantul de la Arrecifes.

Vegetatia este caracterizata de influenta ploii, in functie de perioada, de la paduri tropicale uscate la recifele de corali. Pentru cazare, cel mai confortabil in Parcul National Tayrona, Ecohabs Tayrona, este cea mai buna alegere.  Turistii se pot bucura de liniste si intimitate in bungalouri confortabile, bune pentru pana la 4 persoane. Bungalourile sunt construite din lemn nativ si acoperisurile inalte sunt facute din frunze de palmier, un design inspirat de vechile triburi Tayrona. Fiecare bungalou ofera o priveliste minunata a marii Caraibelor si a peisajului verde al parcului. Acest mic loc incantator este situat la aproximativ 30 minute de orasul Rodadero, cu plaje frumoase, hamace de inchiriat pentru o noapte, mic dejun inclus, mare si valuri toate invitatii pentru a va stimula imaginatia. De aici oaspetii Ecohabs Tayrona ar putea explora cu usurinta restul Parcului National Tayrona, alegand dintr-o varietate de activitati, cum ar fi observarea pasarilor, drumetii montane la ruinele antice ale triburilor Tayrona sau pur si simplu plimbari lungi de-a lungul diferitelor plajele din parc. Cu jungla in spatele tau si marea in fata, nu exista nici o limita la lucrurile pe care le poti face. Am sa inchei acest articol cu o scrisoare nostima a cuiva care a fost in acest loc si s-a indragostit de el:

alive4
www.colombia.travel
columbia2
www.colombia.travel
columbia3
www.colombia.travel

“Un om al muntelui, asta-s eu, nascut la poalele Anzilor, si cel care m-am aventurat pe  toti muntii de pe planeta, stii ca in inima mea ma simt marinar. Poate in asteptarea unei a doua sanse, care s-ar putea intampla la reincarnarea mea. Prin urmare, cand simt marea si atunci cand stau la malul ei, in inima mea se starnesc valuri de melancolie si simt linistea inundandu-ma…. Asta mi s-a intamplat, cand rataceam pe plajele linistite din Parcul National Tayrona, care, conform englezilor sunt unele dintre cele mai frumoase noua plaje ale “celor sapte mari”. Paduri tropicale si paduri tropicale uscate, plaje albe, corali,tarmuri stancoase, pietre mari si frumoase, lagune … tot acest univers bogat in flora si fauna este continut in 15 de mii de hectare, poti sa-ti imaginezi? 

Stii ca nu sunt prima data aici, dar puteam sa nu revin la aceste plaje frumoase unde domneste solemnitate mediului  si linistea, care nu este tulburata de turisti zgomotosi ? Am stat la Ecohabs. Frumoasele cabane construite din piatra si in armonie cu peisajul permit rezidentilor sa se simta cufundati in padure si in acelasi timp sa savureze toate avantajele unui sejur la mare, privelistea este minunata! Foarte devreme a doua zi dupa ce m-am cazat,am dat frau liber jocului meu “consimtit” cu marea: plimbarea pe plaje, mereu in paralel cu linia unde se formeaza valul, care se sparge chiar la picioarele mele pe nisipurile albe.

Tayrona Park este una dintre bijuteriile  sistemul national de parcuri naturale, este situat la poalele Sierrei Nevadei de Santa Marta, in locul  in care cel mai inalt munte din lume, se termina brusc in Caraibe. Am traversat pe jos, in sens invers toate zonele climatice, de la zapezile vesnice la caldura blanda din Caraibe. Varfurile Simon Bolivar si Cristofor Columb au inaltimi de pana la 5770 de metri peste nivelului marii. In acest peisaj imens traiau Taironas, cand spaniolii au sosit. A fost o etnie minunata care a construit orase magnifice din piatra  pe terasele montane si mile de drumuri din piatra. Taironas pescuiau in zori in golfurile parcului si datorita retelelor lor minunate de drumuri de piatra, pestele era servit la pranz la mesele din casele lor din munti. Kogi, Arawak, Arsario si Malays, descendenti ai Taironas, traiesc astazi in munti, iar unele sate se afla in limitele parcului, in zona numita Pueblito Chayrana.
Stand in Canaveral, unde au fost construite Ecohabs, un loc al parcului,  care indeamna mai mult la tacere, stiind ca nu eram acolo pentru a vorbi, ci pentru a “simti muzicalitatea imensa a locurilor”, cum frumos spunea Teilhard de Chardin, m-am bucurat de toate traseele. Unul dintre “farmecele” locului, intotdeauna admirate din parc, sunt stancile de pe plaja. Ele au mai multi  metri  inaltime; pe unele dintre ele, puteam merge  sau sari. Mi-a luat toata ziua sa fac turul tuturor plajele, m-am intors in cele din urma pe aleea pietruita care trece prin padure si din apropierea marii. A doua zi, m-am dus la Pueblito, o asezare a indienilor. Inainte de a ajunge la plaja, m-am dus pe un traseu realizat de catre indieni cu sute de ani in urma. A meritat, drumul a fost un vis si peisajele unice. La un moment dat, drumul nu mai merge paralel cu plaja si se adanceste in padure. Traseul facut de catre indienii din cele mai vechi timpuri, este destul de greu accesibil, trebuie sa te catari, sa depasesti obstacole si in unele zone sunt pietre uriase, care deviaza sau ascund drumul. Indienii, in calitate de constructori de drumuri, au pus pietre, care, odata ce calci pe ele, se misca avertizandu-i de sosirea unor “vizitatori”. Am ajuns acolo doar sa consta ca familia indienilor nu era acasa.

Parcul are mai multe golfuri de o frumusete uimitoare. Am parasit zona Ecohabs pentru o excursie la Neguanje, care este una dintre plajele deschise publicului. O alta plaja frumoasa este “Sapte Valuri”, asa-numita pentru ca atunci cand bate vantul,  poti numara  pana la sapte linii simultane de valuri care se sparg pe plaja. Am vizitat, de asemenea, Neguanje, merita. Pentru cei mai multi turisti, parcul se reduce la plaje si masele delicioase cu peste proaspat. Pentru mine este un peisaj de o frumusete uluitoare, in care pot sa ma”ratacesc” pe plajele si pe drumurile din padure, in cautarea ritmului cardiac al Cosmosului. Aici ma simt fericit. Cu drag, B.

columbia8
www.colombia.travel
columbia10
www.colombia.travel
columbia9
www.colombia.travel
columbia6
www.colombia.travel

Sursa:www.colombia.travelwww.pinterest.com

columbia7
www.colombia.travel
columbia15
www.pinterest.com

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.