DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Prin gradinile Alhambrei

alhambra

Mi-am dorit o plimbare prin gradinile Alhambrei de cand ma stiu. Am reusit, acum doi ani, si, credeti-ma, a meritat sa suport pentru asta coada interminabila de la intrare pe o caldura de aproape 50 de grade Celsius. Miracolul e ca, odata ce ai patruns inauntru, nu mai simti canicula, ci umbra binefacatoare. Pozele facute atunci va pot dovedi cat de verzi si de frumoase sunt gradinile Alhambrei, situate, de altfel, intr-una dintre cele mai aride zone ale Spaniei, in Granada.

Denumirea”Generalife”, atribuita ansamblului de gradini ale Cetatii Alhambra, inseamna “Gradina arhitectului”. Generalife este situata pe dealul Cerro del Sol, adiacent al Alhambrei. Initial a fost, cel mai probabil, casa unui arhitect, care mai tarziu a trecut in proprietatea liderilor arabi si a fost remodelata.

Generalife este compusa dintr-o serie de gradini mari, unde fiecare colt are o noutate si o surpriza placuta pentru ochi, cu un minim de cladiri ascunse de vegetatie. Unele cladiri din Generalife sunt structuri inaltate de crestinii cuceritori de mai tarziu, cum ar fi Galeria de Vest, din partea de vest a gradini, si cele doua niveluri care se ridica pe zidul central de nord.

Patio este adevarata inima a gradinilor, exemplu de   senzualitate  si spiritualitate maura. Caracteristicile cele mai frumoase si izbitoare in gradinile Generalife sunt plantele, lumina si susurul continuu al apei. Gradinile  Generalife sunt imaginea unui paradis musulman: racoros, umbrit si linistit, cu bazine si fantani din abundenta. Asta e ceea ce a vrut  Nasrid, sultanul din secolul al 13-lea de la arhitectii sai, pentru a completa resedinta sa de vara, deoarece  in Granada este foarte cald si uscat in timpul verii. Copaci, gardurile vii, arbusti, plantele si florile au fost plantate pe dealul vecin Alhambrei si raul Darro a fost deviat in amonte pentru a oferi o sursa constanta de apa pentru complexul de gradini. Astazi este parc imens unde iti poti petrece o zi de relaxare, apreciind si bucurandu-te de terase, gradini  inchise, alei, fantani si bazine cu arhitectura maura, precum si de imaginea panoramica a cetatii. In acelasi timp poti merge la un concert, mai ales ca seara gradinile Alhambrei si elegantele lor alei sunt inundate de luminile ascunse strategic pentru a evidentia sau a ascunde detalii. De nepretuit este felul in care se profileaza in zare crestele vesnic acoperite de zapada ale muntilor Sierra Nevada.

alhambra1alhambra2alhambra3alhambra4alhambra5alhambra6alhambra7alhambra8alhambra9alhambra10alhambra11sursa foto: arhiva personala

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.