DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Piata Signoria, un muzeu in aer liber

Piata Signoria

De multe secole, Piata Signoria reprezinta centrul istoric, cultural si intr-un timp a fost si centrul politic al Florentei, capitala regiunii Toscana, oras recunoscut drept locul de plecare al Renasterii. Este cunoscut faptul că familia Medici a sprijinit mult artele, de altfel o parte din frumusetea si grandoarea orasului  se datoreaza acestei influente familii, care a condus Florenta timp de trei secole. Florenta este leaganul Renasterii, orasul lui David, al lui Michelangelo si al “Nasterii lui Venus” de Boticelli. Aici s-a format limba italiana. Tot aici principii de Medici, care l-au protejat pe Galilei de Inchizitie, au construit cea mai mare galerie de arta renascentista din lume, Galeriile UffiziGhidurile spun ca sunt expuse peste 1700 de lucrari, iar alte 1400 se pastreaza in depozit. Galeriile au 45 de sali, cateva dintre acestea fiind inchise pentru lucrarile de extindere ale muzeului.

Piata Signoria este dominata de doua cladiri importante, Palazzo Vecchio (construit intre 1288- 1314, proiectat de Arnolfo de Cambio), pe latura de nord, si Loggia dei Lanzi (construita in 1376 si atribuita lui Orcagna), pe latura estica. Interesant este faptul ca aceasta piata nu a avut un plan prestabilit. Prin urmare, arhitectura este neregulata, cu doua laturi adiacente formand un unghi drept.  De asemenea, trebuiesc mentionate elementele de mobilier urban ale Pietei Signoria, precum fantana lui Neptun (sec. al XVI-lea, Bartolomeo Ammannati) sau statuia ecvestra a lui Cosimo I (1594, Giambologna). Statuia lui David de marmura este adosata unui perete de piatra al Palazzo-ului Vecchio, in stanga intrarii principale, in locul ales de Michelangelo. Toti acei care au vazut aceasta capodopera unica pe amplasamentul ei ciudat marturisesc efectul grandios pe care il exercita in acest loc special.

Camillo Sitte, in lucrarea sa,   “Arta construirii oraselor-Urbanismul dupa criteriile artistice”,   prezinta piata Signoriei din punct de vedere senzorial astfel:”Signoria din Florenta este flancata de o piata secundara, porticul Uffizi, care produce un efect atat de deosebit. Prin organizarea sa arhitectonica, Signoria este piata cea mai uimitoare din cate exista. Toate mijloacele proprii artei de a construi orase, privind forma si dimensiunea pietei, piata secundara, debuseul strazilor, dispozitia fantanilor si a monumentelor se gasesc reunite, dar in mare parte disimulate atat de bine incat trebuie cautate, resimtindu-se numai efectele, fara a fi remarcate cauzele. Cu toate acestea, a fost etalata aici o bogatie de spirit creator fara egal. De-a lungul secolelor, generatii de artisti de prima mana au “smuls” aceasta opera de arta urbana dintr-o situatie ingrata si rebela. De aceea admiratia in fata acestui spectacol este infinita si disimularea mijloacelor artistice care l-au facut posibil contribuie desigur cu mult la obtinerea acestui efect.”

“Sa consideram, in sfarsit, efectul pe care combinarea abila a mai multor piete il produce asupra observatorului care trece dintr-una in alta. In fiecare moment imaginea se schimba, in timp ce impresiile se insumeaza. Se poate masura bogatia efectelor, proprie acestei piete, si prin examinarea fotografiilor. Exista mai mult de o duzina de imagini diferite, luate din unghiuri diverse si oferind de fiecare data un alt tablou, incat nu am putea crede ca este aceeasi piata, daca nu am sti acest lucru dinainte. Sa incercam aceasta experienta si cu o piata riguros ortogonala! Este imposibil sa gasesti trei vederi diferite prin continutul artistic, pentru ca piata moderna, decupata dintr-o insula, dupa regula, nu are nici cel mai mic continut spiritual: nu este decat o suprafata goala, exprimabila in metri patrati”.

Aceasta descriere reprezinta cel mai bine senzatia pe care o incerci din momentul in care intri in Piata Signoria. Poate si de asta, turistul nu se poate multumi doar sa admire cu privirea de la distanta diferite unghere ale pietii, ci va dori sa ajunga in fiecare colt al ei pentru a admira frumusetea detaliului. Senzorial, piata pare mult mai mare decat este tocmai prin multitudinea de detalii aparent fara nicio legatura, dar care fac din acest spatiu, un loc unic in lume prin densitatea arhitecturala si artistica.

uffizi5
en.wikipedia.org

piata signora Piata Signoria8 Piata Signoria1 Piata Signoria9 uffizi3 Piata Signoria2 Piata Signoria3 Piata Signoria4 Piata Signoria5 Piata Signoria6 Piata Signoria10

uffizi4
en.wikipedia.org
uffitzi
www.virtualuffizi.com

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.