DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Patrimoniu inestimabil – Biserica fortificata din Cisnadioara

De cativa ani, de cand printul Charles a facut un “coup de foudre” pentru vestul Romaniei, a aparut parca o moda a redescoperirii trecutului tarii in care ne-am nascut si pe care o cunoastem prea putin. Avem monumente, biserici, cladiri, peisaje de o valoare si o frumusete inestimabile pe care multa vreme le-am bagat in seama spre deloc, privindu-le ca pe un dat fara prea mare importanta. Am fost surprinsa asta vara cand am vazut cati straini misunau prin satele care inconjoara Sibiul, in cautarea cetatilor si siturilor istorice, cati dintre ei admirau zeci de minute casele sasesti neatinse de vremuri din zona. Si mai mult m-a mirat incantarea lor fata de tot ce vedeau – cei mai multi se manifestau precum niste copii in Disneyland.

Unul dintre obiectivele turistice de top din zona este biserica – cetate de la Cisnadioara. Se afla la doar 10 km de Sibiu, pe un platou din varful Dealului Mihail, iar ca sa strabati distanta de la poale la destinatie, urci aproximativ 15 minute cateva sute de trepte prin padure. Daca obosesti, pentru ca urcusul e destul de abrupt, te poti odihni pe bancile de lemn presarate de-a lungul scarii. In functie de banca pe care o alegi, poti intrezari fie creasta cetatii, fie panorama dealurilor line ale Sibiului. Iata cateva date importante despre cetatea de la Cisnadioara:

– Constructia sa a inceput in 1180 si a durat aproximativ 20 de ani. Primul proprietar a fost Prepozitura Sibiului (un centru ecleziastic al sasilor), care a donat-o in 1223 regelui maghiar Andras al II-lea. Acest rege este cel care a adus Cavalerii Teutoni in Tara Barsei.

– Cetatea s-a conservat mai bine de 800 de ani exact asa cum e si acum. Ultimele modificari si adaugiri s-au facut in 1241, dupa o invazie a tatarilor. S-au construit atunci atat portalul vestic cat si un turn si o punte mobila. Turnul a disparut intre timp.

– Zidurile cetatii au intre 4 si 6 metri inaltime. In interior, se aflau bolovani rotunzi care erau aruncati peste ziduri in caz de atac. Usile masive de stejar se pot bloca pe interior. In biserica se gasesc pietrele funerare ale soldatilor cazuti in zona in timpul primului razboi mondial. Am constat, cu tristete, ca cei mai “batrani” aveau 23 -24 de ani. Cei mai multi – intre 18 si 20 de ani.

– Timp de cateva secole, biserica fortificata a fost parasita, iar dupa 1800 a fost folosita de localnici ca depozit pentru fructe si legume. Acum este obiectiv turistic, loc de reculegere, dar si gazda unor evenimente culturale organizate de primarie sau diverse fundatii.

Orasul Cisnadioara in sine este foarte placut de strabatut la pas, mai ales de catre pasionatii de arhitectura si istorie. E un popas de-o noapte nimerit, mai ales ca are cateva pensiuni bine puse la punct. In una din ele, Pensiunea Subcetate, am gasit de vanzare diverse obiecte de lemn pictate manual cu motive sasesti – tavi, castroane, suporturi de servetele, chiar tablouri, foarte cautate in special de catre turistii straini.

SAM_4088SAM_4085SAM_4093SAM_4094SAM_4096SAM_4098SAM_4106SAM_4110SAM_4107SAM_4103SAM_4109SAM_4115SAM_4117SAM_4123

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.