Parcul Güell din Barcelona, o demonstratie vie a unui geniu
|
Ne amintim de Gaudi pentru operele sale arhitecturale, pentru cladirile futuriste de o frumusete si indrazneala unice, dar Gaudi era un geniu nu numai in acest domeniu. Putini stiu ca in conceperea parcului Guell, Gaudi si-a utilizat cultura din domeniul botanicii precum si experienta ca arhitect peisagist, dobandita in munca lui din tinerete la amenajarea primului parc public al orasului Barcelona, Parcul Ciutadella.
Sub influenta oraselor-gradina englezesti care erau la moda in acele vremuri, Guell, un potentat al vremii, l-a angajat pe Gaudi, arhitectul momentului din Barcelona, care i-a proiectat un parc bine gandit, cu alei separate pentru pietoni si masini, cu spatii publice si un numar de 60 de loturi pentru constructia de case particulare. Gaudi a construit, amenajat si decorat spatiile publice ale parcului, insa proiectul imobiliar nu a avut succes, astfel ca in parc au locuit doar Guell proprietarul terenului, Gaudi arhitectul, care a primit gratuit un lot, si Trias, cumparatorul singurului lot vandut. ( timpul a razbunat aceasta nedreptate, Parcul a fost listat ca apartinand Patrimoniului Mondial de catre UNESCO in 1984.)
Construit in perioada 1900-1914, Parcul Guell din Barcelona este o reflectare a viziunii marelui Gaudi asupra arhitecturii, care trebuia sa dea impresia ca e o parte organica a naturii.Rezultatul? Casutele frumoase ca din Hansel si Gretel si casa unde Gaudi si-a trait ultimii 20 de ani, care atrag prin forma si culori. Un parc cu vegetatie bogata si alei sinuoase, cu ronduri de flori si arcade in toate culorile, cu tufe de leandru, cu mirosul lor unic,cu viaducte din piatra in forme inspirate din natura si constructii cu forme ondulate, acoperite cu ceramica smaltuita, sparta marunt si inegal, inglobata intr-o masa de ciment dupa o tehnica numita„trencadis”.Viaductele sunt construite din piatra cioplita aparent grosier si sunt inspirate (printre altele) din formele cuiburilor de pasari. In plimbarea pe aceste viaducte, ne intalnim cu aceleasi arce catenare inversate, inspirate tot din natura ( lant atarnat in doua puncte) ca si la Casa Batllo si la Casa Mila, cladiri proiectate si construite de Gaudi tot in Barcelona. Plimbandu-te prin acest parc oras, nu ai cum sa nu te intrebi cum de poate coexista atata geniu si imaginatie intr-un singur om? Panorama pe care o ofera terasele suspendate iti taie respiratia, intreaga Barcelona se intinde in fata ochilor tai pana se pierde in apele albastre ale marii. Magnific e cuvantul care poate defini acesta gradina si pe care il auzi rostit de multi turisti.