DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Palatul din Knossos. In cautarea firului Ariadnei

Aflata la granita a trei continente, Creta este cea mai sudica parte a Europei.In mijlocul marii Mediterane, insula muntoasa din calcar, inconjurata de ape, este locul cel mai important si cel mai cunoscut al civilizatiei minoice, numita astfel dupa regele Minos.

Legenda spune ca insula Creta este locul natal al lui Zeus, parintele tuturor zeilor. Mama lui Zeus, Rea, a venit in Creta cu ajutorul lui Gaia si Uranus pentru ca se temea de Cronos, tatal lui Zeus, care obisnuia sa isi inghita copiii pentru ca acestia sa nu ii uzurpe puterea. Zeus s-a nascut intr-o pestera si a fost crescut de nimfe. Dupa o lupta crancena cu Cronos, Zeus a devenit parintele tuturor zeilor. Intr-o zi, Zeus, luand forma unui taur, a rapit-o pe Europa din Phoenicia si a adus-o in Creta. Din uniunea celor doi s-au nascut trei fii: Minos, Radamantis si Sarpedon.

Minos, cel mai cunoscut dintre cei trei fii ai lui Zeus, a devenit rege al Cretei si a condus insula din palatul sau din Knossos. Fratele lui Minos, Radamantis, l-a ajutat pe primul sa isi conduca regatul, in timp ce Sarpedon si-a fondat propriul regat in Licia.Palatul din Knossos este asociat mitului grecesc al lui Tezeu, al Ariadnei si al temutului Minotaur. De fapt, legenda labirintului construit de Dedal pentru a ascunde bestia ingrozitoare, minotaurul, este inteleasa de unii ca avandu-si originea in insasi dispunerea complexa a palatului. Legendarul fir al Ariadnei este cel care i-a aratat lui Tezeu iesirea din labirint.

Este tentant sa percepi labirintul ca pe un simbol al misterelor vietii si mortii, un concept abstract legat de ritualul religios, unde Minotaurul care asteapta in mijloc reprezinta ceva ascuns in inima fiecaruia dintre noi.Situl arheologic de la Knossos este situat pe un deal, la aproximativ 5 km sud-est de orasul Heraklion, capitala moderna a insulei Creta din Marea Egee. Knossos a fost construit de civilizatia minoica, in Epoca Bronzului.

Cultura minoica a existat pe insula vreme de 1500 de ani, din 2600 pana in 1100 î.Hr., iar apogeul l-a avut intre secolele al XVIII-lea si al XVI-lea î.Hr. Primul palat minoic a fost construit la Knossos in jurul anului 2000 î.Hr. si a rezistat pana in 1700 î.Hr., cand a fost distrus de un cutremur de proportii, care a adus sfarsitul a ceea ce arheologii au numit perioada palatiala. Un palat nou, mai complex, a fost ridicat pe ruinele celui vechi. Aceasta structura anunta Epoca de Aur a culturii minoice sau perioada neopalatiala. Palatul lui Minos a reprezentat realizarea cea mai de seama a culturii minoice si centrul celui mai puternic oras-stat din Creta. Complexul, dispus pe mai multe etaje si construit din cherestea si piatra, avea functia de centru administrativ si religios.Palatele minoice erau alcatuite, in general, din patru aripi, aranjate in jurul unei curti dreptunghiulare, cu functie de centru al intregului complex. Fiecare sectiune a Palatului din Knossos, palatul reprezentativ a arhitecturii minoice, avea in partea vestica altarele, camerele ceremoniale si incaperile inguste pentru depozitare, pline cu vase cunoscute sub numele de “pithoi”. Camera tronului, elaborat decorata, se afla, de asemenea, in aceasta sectiune a complexului. In partea vestica indepartata a complexului se afla marea curte vestica pavata, intrarea oficiala in palat. Aripa estica a structurii a avut candva patru nivele, dintre care doar trei s-au pastrat pana astazi. In aceasta parte a complexului se aflau si camerele elitelor minoice conducatoare, dupa cum au fost interpretate, atelierele, un altar si una dintre cele mai impresionante realizari ale arhitecturii minoice: Marea Scara. Alte parti ale palatului includeau apartamente vaste, cu tevi din teracota prin care trecea apa curenta si poate primul exemplu de toaleta in care se tragea apa.

Una dintre cele mai impresionante descoperiri din Knossos au reprezentat-o frescele viu colorate care impodobesc peretii tencuiti si, uneori, podelele si tavanul. Aceste picturi murale infatiseaza printese, doamne de la curte, pesti, flori si jocuri ciudate in care tineri sar peste tauri impunatori. Cand au fost descoperite, aceste picturi murale erau fragmentate, unele componente semnificative lipsind.

Acest fascinant oras a fost adus la suprafata de Sir Athur Evans, un arheolog britanic, care a pornit in cautarea legendarului labirint al Regelui Minos. Heinrich Schliemann, parintele arheologiei si cel care a descoperit Troia, stia de existenta orasului, insa Creta se afla inca sub dominatie turceasca, astfel ca nu a primit acordul de a demara sapaturile. Odata cu eliberarea Cretei de sub conducerea turcilor, in anul 1899 Sir Arthur Evans a reusit sa porneasca excavatiile care au durat in jur de 20 de ani.Cei care ajung astazi sa se piarda prin labirintul de camere, ateliere si depozite, se declara incantati de frumusetea locului si de unicitatea sitului arheologic. Mai ales ca ruinile sunt locul de joaca a paunilor , regi neincoronati ai locului. Pasarile bogatiei dau viata acestor locuri si le dau un plus de frumusete si unicitate. Dar fara doar si poate te fac sa uiti de timp si sa-i privesti minute in sir. O vizita in acest loc plin de istorie are o dubla functie: de informare si de conectare cu realitatea. Atunci cand te inversunezi si cand crezi ca viata e o lupta in fiecare minut si imaginea ta si orgoliul tau si tot ce ai de aparat te coplesesc, priveste aceste ruine si vei realiza ca nimic din tot ce savarseste omul nu rezista, in afara de poveste.

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.