DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Olvera, orasul alb din Spania

Despre Olvera, istoricii spun, inarmati cu documente, ca a fost locuit inca de acum 10 000 de ani. Dar cum puteti ajunge acolo?

olvera1

In sudul Spaniei, exista un traseu turistic pe care unele agentii il propun, numit “Traseul oraselor albe”. E o ruta fermecatoare, intre Malaga si Cadiz, care strabate o parte pitoreasca a Andaluziei si ii arata calatorului cateva orasele traditionale organizate si azi dupa legile nescrise mostenite de sute de ani de la inaintasii iberici, romani si mauri. Orasele cu o cultura nepervertita, unele dintre ele declarate monumente istorice, isi conserva sarmul ancestral la umbra livezilor de maslini care le inconjoara. Atrag, in special, turistii aventurosi, care ies din tipicul all-inclusive, iubitori de istorie, arhitectura  si experiente inedite.

Arcos de la Frontera, Espera, Bornos, Prado del Rey, El Bosque, Casares, Zahara de la Siera, sunt, toate, localitati cu cateva mii de locuitori care graviteaza in jurul mult mai cunoscutului oras Ronda, denumit si perla Andaluziei, oras – cetate care pare suspendat pe o stanca.  Toate aceste orasele au in comun culoarea alba a cladirilor pe fundalul verde -argintiu al maslinilor si bleu – senin al cerului. Poate cel mai incantator dintre ele este Olvera, o fosta fortareata araba , protejata de dealurile impadurite si situata la mica distanta de Ronda. Declarata zona artistica si istorica protejata, Olvera strapunge  gratios inaltimile cu turlele catedralei si ale unui vechi palat maur. Catedrala a fost construita la sfarsitul secolului XVIII in locul unei moschei, imbina mai multe stiluri arhitecturale  si adaposteste artefacte pretioase.  Dar, cel mai important, pare sapata intr-o stanca, iar panorama pe care o dezvaluie de la inaltimea sa e uluitoare.  Castelul maur din secolul XII este o impresionanta fortareata construita in Olvera datorita pozitiei strategice care permitea supravegherea de sus a unei intinderi impresionante. Fortareata domina vizual mica localitate de doar 9 000 de locuitori, iar la picioarele sale se intind cuminti sute de case de un alb ireal.

Olvera este locul in care si-au gasit casa multi englezi dornici de soare si liniste. Si-au vandut proprietatile si s-au mutat in Andaluzia, cuceriti de peisaje si clima calda inclusiv in timpul iernii. Olvera este renumita pentru uleiul de masline pe care il produce, dar si pentru targul de cai si magari care are loc aici o data pe an. De altfel, mica localitate este inconjurata de ferme si crescatorii de animale. Daca ajungeti acolo, nu va fie teama ca veti fi nevoiti sa bateti din usa in usa pentru un pahar de apa. Desi mica si inca neexpusa turismului de masa, Olvera are peste 90 de restaurante, cateva hoteluri si pensiuni si multe stradute pietruite care va poarta printre casele albe pazite de leandri si bougainvillea.  Exista acolo farmacii, spital si destule magazine cu produse traditionale astfel incat sa nu va simtiti total rupti de lume. Si exista “locuri de observatie ” de unde puteti face fotografii minunate care sa va readuca mereu in memorie acest orasel aparte.

olveraolvera 2olvera 3

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.