DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

O zi la Vatican

vaticanM4034S-4211 M4034S-4211

Un tur al gradinilor Vaticanului este un prim pas de facut pe teritoriul micului stat. Turul este unic, ca o incursiune a vizitatorului prin 2000 de ani de istorie. Pe langa frumusetea naturala a gradinilor, Vaticanul este bogat in monumente si lucrari pretioase de arta. Turul urmeaza un itinerariu care include: Muzeul de Clementino Pio (Antichitatea clasica), Galeria de sfesnice, Galeria de tapiserii si Galeria de harti geografice (arta renascentista si una dintre salile mele favorite), camerele Rafael, Capela Sixtina si Bazilica Sf. Petru. Turul indruma vizitatorul prin cele mai importante domenii culturale si religioase ale muzeelor Vaticanului in acest fel este si cea mai buna alegere. Gradinile Vaticanului au fost un loc de liniste si meditatie pentru papi din 1279, cand Nicholas III (Giovanni Gaetano Orsini, 1277-1280) si-a mutat resedinta de la Vatican la Palatul Lateran. In interiorul zidurilor noi, pe care el le-a construit pentru a proteja resedinta, si-a creat un paradis al linistii, compus dintr- o livada (pomerium), un gazon (pratellum) si o gradina (viridarium). Evenimentul este certificat pe o placa de piatra, care poate fi vizualizat in “Sala dei Capitani” a “Palazzo dei Conservatori” pe Roma Capitoline Hill. Creata in jurul dealului Saint Egidio (unde se afla”Palazzetto del Belvedere”) si curtii muzeelor Vaticanului, aceasta a fost prima gradina a Vaticanului. Cu toate acestea, ar trebui sa vizitati gradinile Vaticanului mai noi, la fel de frumoase, din cetatea Vaticanului. Mai mari si amenanjate recent, acoperă, impreuna cu gradina originala, aproximativ jumatate din cele 44 de hectare ale Vaticanului.

Basilica Sfantu Petru este un simbol de forta. Basilica este in sine un muzeu de arta. O catedrala care adoposteste o multime de biserici mai mici. Practic, sub un singur acoperis, sunt adapostite 44 de altare. In multe dintre ele se oficializeaza slujbe, concomitent, fara a fi deranjate una de alta, fiecare in cate o capela, in cate o firida sau altar separat. Fiecare este impodobita cu picturi, basoreliefuri, sculpturi si ornamente unice. In ghid se mentioneaza ca 400 de statui se gasesc in interiorul basilicii. Celebra Pieta, modest pozitionata la intrare, dupa usa, intr-o nisa intunecoasa, accentuind dramatismul  si fragilitatea operei, te impresioneaza prin detaliile impetrite in marmura. Dar negresit am cautat si am atins aproape superstitios piciorul statuii vechi de bronz a Sf. Petru, pentru noroc. Apoi am mers la altarul Papei Ioan Paul al-II-lea pentru a ma ruga si pentru a simti chiar tardiv o apropiere de cel pe care l-am considerat un idol. Catedrala este impresionanta si de o frumusete unica, asa ca mi-am luat tot timpul disponibil sa ma plimb, sa ma rog si sa astept ora de muzica de orga.

Un alt loc obiectiv in sine pentru mine a fost scara lui Momo. Iubesc scara asta. Pentru mine a fost ca o iluzie. Ai senzatia ca se urca usor, dar cu fiecare etapa, cu cat perspectiva devine completa, ea pare mai greu accesibila si pare ca nu se mai termina. Te miri cand ajungi sus , dar nefiind capabil sa calculezi exact daca a fost o ascensiune scurta ca durata in timp sau nu. In 1932, cand arhitectul Giuseppe Momo a fost angajat sa construiasca o scara in interiorul Vaticanului, nimeni nu se astepta ca aceasta sa devina cea mai fotografiata piesa dintr-un muzeu atat de dens, in care sunt expuse opere de arta pe o suprafata de aproape 15 kmp. Scara in spirala, denumita si Scara Melcului, este compusa din doua scari de fier forjat – una care urca, iar cealalta care coboara. Muzeul este impresionant si oricat de aglomerat ar fi, ramane o revelatie pentru iubitotii de arta sau simpli curiosi. Dar eu am avut bafta de o zi mai linistita, era “audienta papala” si la momentul cand imi savuram plimbarea prin muzeul Vaticanului, habar nu aveam ca 2 ore mai tarziu o sa-l intalnesc pe Papa.

Favorita mea din tot muzeul este structura intitulata “Sfera con Sfera”, tradus ca sfera intr-o sfera. Este o statuie de bronz, care pare din aur cand soarele straluceste pe ea. Are 4 metri in diametru. Sculptorul italian Arnaldo Pomodoro este cunoscut pentru ca a realizat sfere enorme cu straturi interioare de o complexitate aparte. Unul dintre  monumentale sale considerate o capodopera se afla in curtea Pinecone a Muzeului Vatican. Aceasta sculptura a suferit un proiect de conservare major in 2008. Alte lucrari similare care exploreaza acest format sferic sunt expuse la locatii precum piata Natiunilor Unite din New York, la Universitatea Berkeley din California, unde artistul a conferentiat pentru o perioada, muzeul de arta contemporana din Teheran, Ministerul Afacerilor Externe din Roma, si Cortile del Belvedere la Muzeul Vaticanului.

Piata San Pietro la 12.30, cand soarele cade perpendicular pe fatada bazilicii, poleind-o spectaculos, parea un taram magnific. Pe frontispiciul dominat de Isus si cei 11 apostoli , fara Petru si Pavel, care stau jos, la baza treptelor , faceau din peisaj un pasaj rupt din biblie. Coloanele lui Bernini aruncau umbre simetrice de-a dreapta si de-a stanga, iar fantanile isi aruncau apele in curcubee.  Piata forfotea de oameni  si de falfait de porumbei. Am urcat treptele intrarii si am privit inapoi spre Via dela Conciliazione la miile de oameni fericiti. Am fost mirata cum poate o „audienta sa fie atat de publica”? Dar cele mai uluitoare momente au fost privind cum se aproprie papa-mobilul de locul unde stateam si cum Papa a trecut la mai putin de 5 pasi de mine cu zambetul sau atat de uman si totusi atat de greu de redat in cuvinte. Uneori se intampla lucruri in viata asta care te pun in incapacitatea de a face orice conexiune logica, asa ca am luat-o ca pe o minune si am trait-o cu intensitate! Am asteptat sa se goleasca piata si apoi colindand prin ea, m-am gandit cu un zambet pe buze la cateva lucruri amuzante despre care citisem legate de Vatican. In Vatican, cetatenia  nu poate fi obtinuta la nastere.  Dobandirea cetateniei in Vatican se poate face doar daca indeplinesti doua conditii simulan: indeplinirea unei functii in cadrul Bisericii Catolice si domiciliu permanent in Vatican. La ultimul recensamant Vaticanul numara in jur de 900 de cetateni. Desi are un numar mic de rezidenti, are milioane de vizitatori anual si astfel statul are cea mai mare rata de infractionalitate pe cap de locuitor din lume – 130% pe cap de locuitor, pe an – si aproape de douazeci de ori mai mare decat in Italia.  Sau ca singura banca din Vatican are ATM-uri in limba latina, care este limba oficiala a statului si, asadar, limba folosita in administratie. Multi dintre cei care au incercat sa le foloseasca au fost intimidati de primul mesaj aparut pe ecran: “Carus exspectatusque venisti”( “Bun venit” in latina). In trecut, moneda oficiala a Vaticanului era Lira, dar de cand a aderat la zona Euro, a adoptat aceasta moneda, care e personalizata cu imaginea Papei. Vatican nu emite si bancnote, ci doar moneda. Sau ca Vaticanul nu are nicio o 100 de ani de existenta statul Vatican a aparut abia in 1929, prin ceea ce s-a numit Tratatul de la Lateran. Abia atunci Vaticanul a fost recunoscut ca stat independent, iar teritoriul propus in document a fost inconjurat cu zid.

M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 Sursa: Arhiva Personala.M4034S-4211

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.