DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

O GARSONIERA PARIZIANA CA UN DECOR DE TEATRU

g1

Woow! Asta mi-a fost reactia cand am vazut, in The Village, aceasta fotografie. Am crezut initial ca e livingul unei vile din Paris sau, poate, din New York pentru ca decorul ma ducea cu gandul la ambele metropole, plus la o scenografie de teatru. Am avut doar partial dreptate. Este, intr-adevar, in Paris, dar nu e o vila ci o garsoniera, cum i-am spune noi. Si nu e o garsoniera mica, inghesuita cum ar fi fost de asteptat la Paris, si nici coridoare si unghiuri multe nu are, ci e un spatiu generos, deschis, aerisit care aminteste de un loft new-yorkez. De altfel, proprietarul este un expat american, venit din Brooklyn, care a cautat luni de zile un asemenea spatiu. Pentru ca aminteam mai sus de coridoare si incaperi de mici dimensiuni, locuinta asta nu a aratat mereu asa, ci a respectat tipicul frantuzesc -incaperi mai multe si mai mici. Doar ca, prin anii 80, fostii proprietari au decis sa darame peretiii dintre cele doua camere si chicineta pentru ca aveau nevoie de un birou mai mare. Norocul lui Gabriel, actualul proprietar, care s-a indragostit pe loc de incaperea mare, de 60 de metri patrati, inalta de 3 metri, cu doua seminee originale incluse, cu parchetul din lemn masiv degradat, dar nu cat sa nu poata fi reconditionat, cu 4 ferestre largi avand atasate vestitele balcoane frantuzesti. Si oglinzile de cristal cu rame aurite au fost mostenite de la fostii proprietari.

Gabriel este arhitect peisagist si profesor de istoria arhitecturii. Este, de asemenea, un mare pasionat de antichitati asa incat mare parte din mobilier si obiectele decorative provine din targurile de profil din toata Europa, dar, in special, din Bruxelles. Cunoscatorii stiu ca mobilierul de epoca se vinde la preturi foarte bune in capitala Belgiei.  Candelabrul insa l-a cumparat chiar  din Paris, din celebrul targ de vechituri Klinyankur. Curios e ca in toate casa cablurile electrice au fost inlocuite cu lumanari si nu exista alta sursa de incalzire in afara semineelor. Ferestrele sunt foarte frumoase, dar sunt vechi, asa ca, din decembrie pana pe la sfarsitul lui aprilie, cam bate vantul prin ele. Gabriel le recomanda, de altfel, musafirilor sa nu vina in timpul iernii fara haine groase. Nici vreun televizor n-am remarcat prin vreun colt, probabil tocmai ca sa nu strice atmosfera boema a locuintei.

Si zona in care este amplasata garsoniera e una boema, preferata de expati. Cartierul se numeste Marais, iar partea sa de nord, situata pe malul drept al Senei, este numita Noma pariziana. Au sediile acolo o multime de agentii de publicitate, agentii de creatie, muzee si galerii de arta, cafenele si baruri la moda. Este, de fapt, unul dintre putinele cartiere pariziene lasate de izbeliste in secolul XIX.  Nefiind reconstruit niciodata, atrage azi prin mixajul arhitectonic. In acest cartier, stradutele sunt atat de inguste incat e aproape imposibil sa parchezi masina asa ca bicicletele sunt un “must”.

Las pozele sa va inspire!

g2g3g4g5g6g7g8g9g10g11g12

sursa foto: www.the-village.ru

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.