DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

O casa de pescari si gradina ei secreta

Casele insiruite au inceput sa apara si la noi de ceva vreme, dar in multe tari occidentale se construiesc de sute de ani. Multi v-ati intrebat, probabil, daca ar merita sa schimbati un apartament cu o asemenea casa, cea mai ieftina varianta de a avea un petec de gradina. Inconvenientul unei asemenea case , cel putin pentru romanul obisnuit sa aiba la tara o curte mare in care sa nu-l vada nimeni, este exact proximitatea vecinilor, faptul ca stai gard in gard, si pe stanga, si pe dreapta, cu alte familii si trebuie sa ai grija cum vorbesti si cum te imbraci. Pentru englezi si spanioli, acestea nu sunt dezavantaje. S-au obisnuit asa si au invatat sa exploateze la maximum micile gradini din spatele casei.

Casa pe care v- o prezint m-a convins ca nu conteaza cat spatiu ai, daca-ti pasa si daca-l vrei frumos si confortabil. Este o locuinta foarte veche, fosta casa de pescari spanioli, integrata exact intr-un asemenea ansamblu de locuinte insiruite. Casa nu e mare, curtea nu e mare, dar atmosfera creata de noii proprietari este minunata. E drept ca au fost avantajati de ceea ce am putea numi, in prima instanta, un dezavantaj – vechimea casei. Asta a permis dezvoltarea unei vegetatii aproape luxuriante, iar deschiderile vitrate inspre curte sunt, cred, cele mai mari atuuri ale acestui spatiu.

casa pescari 13

Pe langa copacul batran din curte si tufele dese, noii proprietari au mai ridicat si o pergola de care se sprijina plantele agatatoare si superbele flori de bougainvilea. Pergola are rol decorativ, dar si de intimizare a spatiului, izolandu-l optic de restul lumii. Bucataria, livingul si dinngul se deschid toate inspre curtea de poveste, integrand-o interiorului asa de firesc incat nici nu mai simti nevoia unor alte decoratiuni sau tablouri.

casa pescari 7casa pescari 8casa pescari 5

Interiorul este rustic, pastreaza si valorifica arhitectura originala. Ce mi-a placut mult este ca toata tamplaria din casa este vopsita intr-un bleu azuriu – usi, ferestre, la parter si la etaj, toate au aceeasi nuanta neobisnuita, dar foarte relaxanta. La fel, am remarcat ca peretii sunt toti varuiti in aceeasi culoare calda de vanilie. Combinatia bleu-vanilie se regaseste, in proportii mai mici sau mai mari peste tot – inclusiv pe terasa, in pernele decorative, in baie si bucatarie.  Este o asociere de culori calda care da senzatia de vara continua. In afara de asta insa, e si o metoda inteligenta de a ordona si mari vizual un spatiu nu foarte generos ca dimensiuni pe care nu ai de ce sa-l incarci cu zeci de culori, motive si texturi daca nu vrei sa devina obositor si tipator.

casa pescari 2casa pescari 3casa pescari 6

Camerele de la etaj au beneficiat de inaltimea considerabila si s-au ales cu un ingenios spatiu de conversatie si depozitare chiar deasupra patului. E o idee care se poate aplica si la noi, in cartierele noi de case insiruite. Cele mai multe dintre ele au mansarda prevazuta in structura de baza. Daca vorbiti din timp cu proiectantul si constructorul v-ar putea uni mansarda cu dormitorul ca in pozele de mai jos:

casa pescari 12casa pescari 11

Exista insa o conditie esentiala – acoperisul sa fie foarte bine izolat. Avantajul scarii deschise spre nivelul superior al dormitorului este acela ca poate adaposti dedesubt mobilier foarte util pentru haine si asternuturi.

Daca aveti si un mic balcon la etaj, va puteti considera fericiti.

casa pescari 9casa pescari 10

casa pescari 1Minunea minunilor in casa asta ramane insa curtea. Au si plante aromatice in ea, ca sa stiti. Si un lamai si un maslin. Si umbra si soare.
Deci da, se poate trai in case insiruite. Si inca foarte bine, cu putina imaginatie.  Acesta e un patio mic, de maximum 70 de metri patrati. Daca dezvoltatorii imobiliari ar gandi niste garduri despartitoare mai inalte si la noi, s-ar rezolva si problema lipsei de intimitate. Atmosfera ramane in sarcina proprietarului.

sursa poze

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.