DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

O calatorie in universul lui Nichita Stanescu

Pe o strada mica si linistita a Ploiestului se afla cocheta casa a familiei lui Nichita Stanescu. Multi spun ca este greu de gasit, poate fiindca nu avem rabdarea si placerea sa ne ratacim putin pe strazi.Pentru mine este o calatorie sentimentala sa ma plimb prin universul poetului care mi-a marcat sufletul. O parte de romanism langa piata sarbeasca din Ploiesti, unde timpul capata alte nuante si intelesuri.

La intrare am fost intrebata de unde sunt. Am vazut mirarea pe chipul doamnei, cand a aflat ca stau la nici 700 de metri mai incolo de casa poetului. Dar pentru o zi frumoasa de toamna, cu soare si 16 grade, o plimbare cu prietena mea venita din Moldova, am considerat-o cea mai buna alegere. Parcurgand camerele insirate una dupa alta, descoperi piesele simbol, care apar si in opera poetului: In dormitorul lui Nichita Stanescu sunt valorificate expozitional diverse obiecte personale si piese de mobilier care au apartinut familiei autorului. Pe pat sta, si azi, tolanit ursuletul de plus preferat al copilului Nini. In coltul din stanga se afla un frumos semineu din cahle frantuzesti, comandat special de tatal lui Nichita, Nicolae Stanescu.

Din dormitor se trece in camera de lucru. In aceasta incapere se afla biroul la care a studiat si a scris poezii copilul Nini si mai tarziu tanarul Nichita. Cartile lui favorite si cartile fundamentale stau asezate frumos aliniate in mica biblioteca din stanga biroului. Langa ferestra pe o mica masuta, se afla un joc de sah, una din ocupatiile favorite ale lui Nini, inca din copilarie. O alta piesa simbolica si indragita de Nini este pianina, la care obisnuia sa cante pentru a se relaxa. Aparatul radio si pick-up-ul cu placi de vinil amintesc de tineretea lui Nichita si aduc ceva din epoca aceea pana azi.

Trecand printr-un hol mic, ajungi in sufragerie, unde piesele de mobilier au apartinut familiei Stanescu, iar in vitrina pot fi admirate si azi portelanuri, cristaluri si tacamuri aduse de mama lui Nini, Tatiana Cereaciukina, fiica de general tarist, la venirea din Rusia. Pe perete se afla pendula, inca functionala,despre care se spune ca a batut ora venirii pe lume a poetului, “vineri 31 martie 1933, in jurul pranzului”. Masuta si cele doua fotolii de la fereastra reprezentau locul favorit al mamei lui Nini, unde obisnuia sa stea sa citeasca si sa impleteasca goblenuri, unele dintre acestea fiind acum expuse in muzeu.  Mai pot fi admirate verighetele parintilor, ca o poveste nespusa, dar care da suflet intregului univers al coplarie si tineretii poetului.

Pe comoda, se afla telefonul de epoca al familiei Stanescu, pe care este scris inca numarul de apel alocat.

Micuta bucatarie arata exact ca pe vremea copilariei lui Nini. Obiectele de mobilier, soba, diversele obiecte de uz casnic, evoca vremurile acelea cu multa acuratete. Pe bufet se afla inca cartea de bucate cu insemnarile mamei lui Nichita. Pe cuierul din colt se afla o “rubasca” primita de Nichita de la prietenii lui din Chisinau. Langa rubasca se afla bastonul cu maner de argint. Bucataria are o intimitate aparte, pe care vizitatorul nu are cum sa nu o simta. Lumina calda de toamna, filtrata de fereastra creeaza un spatiu aproape magic aici. Din bucatarie se iesea in baia familiei, amenejata astazi ca biblioteca. Corpurile de biblioteca etaleaza diverse carti, care au apartinut mamei lui Nichita, opera lui Nichita Stanescu, opera postuma, diferite traduceri ale operelor sale, carti cu dedicatii si autografe,care au apartinut poetului si familiei. Busturile din biblioteca reprezinta pe trei dintre profesorii lui Nichita de la liceul “I.L.Caragiale”, aflat in apropierea casei, care au avut o influenta aparte asupra tanarului poet. Unul dintre cele trei busturi este al profesorul de istorie si dirigintie Nicolae Simache, cel care a pus bazele muzeului Ceasului si multor alte muzee din Prahova.

Sunt expuse, de asemenea, opera antuma a poetului (carti cu dedicatii, autografe oferite familiei si prietenilor), premiile care i-au recunoscut valoarea ca poet national (diplome oferite de Uniunea Scriitorilor din Romania si de Academia Romana) si international (Premiul pentru cel mai tanar poet – Struga 1965, Brevetul si Medalia Gottfried von Herder -1976, Marele Premiu “Cununa de aur” a Serilor de Poezie de la Struga – 1982). Manuscrise inedite (poezia “Quadriga”, prima recunoastere internationala a poetului -1965), documente originale (extrasul din Registrul Starii Civile pentru nascuti pe anul 1933, legitimatia de sef de rubrica la “Gazeta Literara” – 1957), fotografii, documente evocatoare ale activitatii de numismat, toate asezate intr-o ordine perfecta, ca o pagina de istorie concisa si scrisa fara greseli, intr-o caligrafie impecabila de patriot.

O vizita acasa la Nichita Stanescu este o incursiune fascinanta in secolul trecut, o calatorie in lumea de unde autorul si-a tras seva si o lectie de modestie aristocrata. Copilul Nini nu avea cosuri de jucarii, nu traia in opulenta, dar dragostea parintilor si surorilor, cartile si lecturile, un joc de sah, un motan, o pianina l-au marcat definitiv si l-au format ca om. In acel colt de rai, prezenta mamei se poate inca simti.

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.