DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Monet si Majorelle – Pictorii gradinari si operele lor de arta

O gradina e un doctor al sufletului si al spiritului.  Doi dintre cei mai cunoscuti pictori ai lumii si-au dedicat cate patru decenii din viata pasiunii pentru plante si flori. In afara de tablouri, Monet si Majorelle au lasat posteritatii doua dintre cele mai frumoase si mai vizitate gradini de pe fata pamantului. Pentru Claude Monet, gradina de la Giverny era “un sanctuar”,  iar Jacques Majorelle isi numea paradisul luxuriant din Marrackesh “catedrala mea de umbre si culori”.  Nu stiu daca longevitatea celor doi are legatura si cu dragostea pentru gradinarit, dar inclin sa cred ca da: Monet a trait 86 de ani, iar Majorelle, 76.

 

Gradina pictorului Claude Monet din Giverny, Franta

Giverny este o localitate din Normandia, situata la 80 de kilometri de Paris. Pictorul impresionist Claude Monet a observat-o in timpul unei calatorii cu trenul. Privind pe fereastra, a fost fermecat de frumusetea locului si s-a hotarat intr-o clipa sa faca orice ca sa inchirieze o casa acolo.  Asa s-a si intamplat, a gasit celebra casa roz cu obloane verzi, s-a mutat in ea, iar sapte ani mai tarziu a reusit sa o cumpere laolalta cu gradina care a fost muza multora dintre cele mai apreciate tablouri ale sale. Monet a fost un gradinar pasionat, mereu curios sa afle ce e nou asa ca  multe dintre flori le comanda din tari straine, in special din Japonia. La un moment dat,  nu mai putin de cinci specialisti il ajutau sa intretina domeniul pe care il numea sanctuarul sau. Iubea toate culorile, dar albastrul cu toate nuantele sale era favoritul lui, iar asta se vede dupa irisii, lavanda si chiar lalele mov-albastrui imprastiate peste tot.  Claude Monet s-a bucurat de minunata sa gradina timp de 43 de ani. In 1980, tot domeniul de la Giverny a devenit muzeu. Zeci de mii de turisti viziteaza proprietatea in special primavara si vara, sezonul florilor.

Sursa foto: Normandy Tourist Board
Sursa foto: Normandy Tourist Board

 

foto:giverny-impression.com
foto:giverny-impression.com
foto:essentialscafe.com
foto:essentialscafe.com
foto:www.elizabethmurray.com
foto:www.elizabethmurray.com
Claude Monet, in gradina de la Giverny
Claude Monet, in gradina de la Giverny

Gradina Majorelle din Marrachech, Maroc

Este unul dintre cele mai vizitate obiective din Maroc. A fost creata tot de un pictor francez, Jacques Majorelle, care si-a dedicat 40 de ani din viata orchestrarii acestei frumuseti. Majorelle spunea, spre sfarsitul vietii sale, ca a canalizat toata pasiunea sa spre aceasta gradina : “imi va consuma si ultimii ani si voi cadea epuizat sub crengile sale dupa ce ii voi fi dat toata dragostea mea”. Culoarea dominanta a gradinii este albastrul intens, cobalt, care a devenit cunoscut drept “albastrul Majorelle”.

Pasiunea artistului pentru gradinarit a crescut odata cu numarul calatoriilor.  Achizitiona sute de specii de plante de prin toate colturile lumii si tinea legatura permanent cu alti pasionati de botanica din diverse tari. Cactusi, palmieri, cocotieri, tuia, salcii, iasomie, agave, chiparosi, bougainvilea, ferigi si-au gasit, in timp, locul de-a lungul impresionantului bazin central si de-o parte si de alta a numeroaselor alei bordate de ziduri curbate si frumos pictate.

Portile, pergolele, ulcioarele, ghivecele, cladirile de pe proprietate sunt vopsite in culori intense, stralucitoare, -portocaliu, galben, rosu, albastru – pentru a pune in evidenta verdele puternic al plantelor.

Dupa moartea lui Majorelle, gradina a inceput sa se deterioreze. In 1966, designerul Yves Saint Laurent a ajuns in Maroc si a vizitat-o. Era deja deschisa publicului, dar statea mai mult goala. Puternic impresionat de frumusetea locului, s-a reintors zilnic. A facut numeroase demersuri pentru ca gradina sa nu fie vanduta si transformata in hotel, iar in 1980 a reusit sa o cumpere. Si-a stabilit resedinta intr-una din cladirile de acolo, vila Bou Saf Saf, pe care a renovat-o si a rebotezat-o Vila Oasis. Yves Saint Laurent a investit imens in gradinile Majorelle, le-a dotat cu sisteme automate de irigatii si a plantat, incepand cu 1999, inca 165 de specii de flori pe langa cele 135 deja existente.  A angajat 20 de gradinari, propunandu-si sa readuca domeniului splendoarea de altadata si respectand ideile lui Jacques Majorelle. Numea aceasta gradina principala sa sursa de inspiratie si atunci cand nu se afla acolo visa ca se va intoarce. Multe dintre rochiile sale au fost create cu gandul la Gradina Majorelle. A iubit atat de mult acest loc incat a tinut ca, dupa moarte, cenusa sa-i fie imprastiata deasupra trandafirilor din fata Vilei Oasis.

majorelle7majorelle6majorelle 5

sursa:www.all-free-photos.com
sursa:www.all-free-photos.com
foto:www.all-free-photos.com
foto:www.all-free-photos.com

majorelle3

foto:www.all-free-photos.com
foto:www.all-free-photos.com

 

Jacques Majorelle, in gradina sa
Jacques Majorelle, in gradina sa

 

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.