DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

In postul Pastelui, marturii din Gradina Ghetsimani

ghetsimani 1

   Un pelerinaj in Israel n-ar fi complet fara o vizita in Gradina Ghetsimani, locul in care obisnuia sa se odihneasca Mantuitorul. Gradina este asezata in partea de rasarit a Ierusalimului, langa Muntele Templului, alaturi de Paraul Cedrilor sau Valea lui Iosafat  si pe partea de vest a Muntelui Maslinilor.

Ea se intindea la inceput de o parte si de alta a Paraului Cedrilor, care, in timpul verii, nu are nici un pic de apa. Paraul Cedri­lor curge numai in lunile de iarna, cand ploua si uneori chiar ninge. Gradina Ghetsimani a fost locul de rugaciune si liniste cel mai iubit de Iisus  din tot Ierusalimul. Dupa Cina cea de Taina, Hristos si ucenicii Sai s-au retras in aceasta gradina spre a face rugaciunea.

Picture 4007

Acesta este locul in care Mantuitorul s-a rugat cu lacrimi de sange in vreme ce ucenicii sai adormisera. Gradina e patrata, iar fiecare laterala masoara aproximativ 60 de metri. In acest perimetru se pastreaza pana in zilele noastre sapte maslini batrani, martori ai mileniilor. Cel mai gros maslin are o circumferinta de 8 metri. Se crede ca sunt puii maslinilor care i-au fost alaturi lui Isus in noaptea prinderii si judecatii. Sunt crescuti din radacinile vechilor maslini sau cel putin asa sustin ingrijitorii gradinii. Un maslin mai tanar, care sta cuminte intr-un colt de gradina, este plantat de Papa Ioan Paul al II-lea, in timpul vizitei sale in Israel.

Intr-adevar aceasta gradina are ceva unic, ceva ce strabate dincolo de poveste, pare ireal ca o gradina atat de frumoasa cu maslini seculari si flori viguroase, care parca isi iau seva din admiratia pelerinilor, supravietuieste pe un teren atat de arid, crapat de absenta apei si de seceta. In mintea mea a existat ideea ca aceasta gradina este o minune care a rezistat timpului, e parca „dovada” pe care o cauta mai mereu Toma Necredinciosul din noi.

Linistea incapatanata cu care maslinii se tin in brate unul pe altul, parca pentru a ramane in picioare, in pofida oricarei vicisitudini, este cea mai suava dovada de iubire divina pe care legenda o imparte cu realitatea.

Picture 4123Picture 3942Picture 3966Picture 4165Picture 4285Picture 4284sursa foto: arhiva personala

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.