DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Idee de one day-trip din Viena: Abatia Melk

vienainfo1Autor: Dana Popescu

 

Intre Viena si Salzburg, autostrada A1 si fluviul prin defileul Dunarii serpuiesc agale printre peisaje campenesti de un farmec aparte, intr- o zona plina de verdeata unde linia orizontului se interpune ferm intre ce vrea sa-ti jertfeasca si ce vrea sa-ti ascunda.  Strabatem zona Wachau, cea mai vizitata din Austria, in fapt un drum pitoresc de 36 km de-a lungul caruia se insiruie localitati fermecatoare si cele mai renumite podgorii din Austria.

melk1

    Mica localitate Melk, capatul acestui drum, se integreaza fara capricii in natura romantica, peste care secolele au trecut nepasatoare. Urcata pe o stanca de pe malul Dunarii austriece,  Abatia Melk liniaza vazduhul cu galbenul, albul si portocaliul zidirii sale impunatoare. Privita de la departare, mai ales de pe malul celalalt al fluviului, cladirea acestei vechi manastiri benedictine pare o fortăreata greu de cucerit. Abia după ce ii strabati curtile, salile cu bogatii, biblioteca si biserica, poti recunoaste aici stăpanitorul absolut, intrat in drepturi depline după o victorie de acum aproape 1000 de ani: spiritul religios si educatia de calitate. (Un an de studii aici costa 10 000 de Euro.) Intrarea e gratuita in interiorul curtilor si prin lateral in Biserica!

melk2melk

Daca vreti sa vedeti sala Benedicta si Sala de Marmura, Biserica cu Altarul din fata, Biblioteca si superbele gradini trebuie sa platiti 11.5 euro cu ghid sau 9.5 euro fara ghid!

Dinspre oraselul cu atmosfera medievala, intrarea la abatie se face pe asa-numitele “Scari ale cersetorilor”, ce dau intr-un portal flancat de statuile Sfintilor Leopold si Coloman. Acesta din urma, un calugar irlandez condamnat la moarte in 1012 dupa ce a fost confundat cu un spion, a devenit primul patron spiritual al manastirii, mormantul lui aflandu-se aici. In curtea larga ce se deschide in spatele portii, se vad fatada estica a abatiei, cu insemnele heraldice, intrarea vizitatorilor in stanga si, in dreapta, unul dintre vechile turnuri Babenberg ale fortaretei medievale.
Bucurati-va de cladirile medievale, terasele, cafenele si micile piatete, ferestrele unde muscatele isi etaleaza rosul unic de flori mandre si rezistente. Merita sa va relaxati si sa incercati mancarea traditionala austriaca, eu am ales un restaurant care mi-a facut cu ochiul prin modul cum era decorat si frumusetea terasei, dar a meritat din plin si mancarea!
melk1 melk4melk5melk6melk7
vienainfomelk5melk7
sursa foto: virtualturist.com, viena-info.com si arhiva personala
Zona Wachau si frumosul oras Melk sunt o excelenta idee de day-trip din Viena. Iar daca vremea e frumoasa si gasiti si un ghid spre una dintre podgoriile unde se face faimosul vin  Riesling,  amintirile placute sunt garantate.

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.