DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Green Village – case de bambus in Bali

http://www.noordinaryhome.com/amazing-bamboo-houses-in-bali/
http://www.noordinaryhome.com/amazing-bamboo-houses-in-bali/

Ati visat vreodata ca locuiti intr-un sat de pescari greci sau pe o insula izolata? Eu da, apoi am visat sa traiesc macar un an intr-un loc unde nu vine iarna si unde poti dormi in hamac. Asa ca, de mult timp, caut, pe net, ce-i drept, satul pentru un an sabatic. Am inceput sa caut pe net, sa vad unde ar fi cele mai frumoase sate din lume si sunt cateva. Un sat fabulos este in Indonezia.

Satul unic este construit folosind bambus din surse locale, care este apoi tratat pentru a-l face sa dureze mai mult. Hartia de banan – folosita la linia interioara a zidurilor si foile de aluminiu sunt singurele materiale folosite. Proiectat de Ibuku, Bali Green Village este o comunitate de case superbe. Constructiile din sat au inceput in 2010, si continua sa se dezvolte cu noi case fantastice (unele sunt disponibile pentru inchiriere!). Construit cu materiale de provenienta locala si tehnici de constructie traditionale, Green Village se potriveste perfect cu peisajul natural din jurul raului sacru  Ayung. Designer Elora Hardy, director de creatie al echipei Ibuku, a declarat pe site-ul satului: “Green Village a redefinit potentialul de materiale durabile”. Fiind cea care a proiectat complexul de cladiri din bambus in frumoasa vale de pe insula Bali din Indonezia, doamna Hardy spunea ca: “Multi oameni inca mai cred ca constructiile din bambus sunt ieftine si ca acest material poate sa fie folosit numai pentru cladiri mici, dar acest proiect ne arata ca acesta poate fi utilizat pentru a face case mari si intr-adevar a redefinit modul de utilizare a acestui material.”

Aceste case unice de bambus, ofera privelisti magnifice ale raului, padurilor tropicale si vulcanilor. Aici oricine se poate simti una cu natura! Proiectul Ibuku are si scoala si biserica si reprezinta o comunitate. Construite in acelasi fel ca Scoala Verde din apropiere, casele sunt ansamblate in jurul unor unice grupuri radiale de coloane de bambus la care este atasata tigla de bambus si un baldachin din stuf. Bambusul este folosit atat ca structura, cat si ca element dominant in interior – pereti, scari, pardoseli si mobilier sunt toate construite din acest lemn. Flexibilitatea sa permite crearea de forme radicale care sustine in acelasi timp structurile, dar permite si integrarea acestor structuri in fundatie de piatra naturala pentru care este proiectata. Jucausa si usoara, structura se conecteaza cu natura, fara a o afecta pe aceasta din urma. Despre alegerea bambusului ca material principal de constructie, Elora Hardy a declarat: ” Lemn durabil cum este bambusul nu exista ca material de constructie. Cu foarte putine resurse si imaginatie un trunchi de bambus poate deveni o coloana structurala in termen de trei ani, iar o casa din acest material ar putea dura pentru o viata intreaga. ”

Satul a atras cumparatori si investitori din intreaga lume, care au cumparat proprietati evaluate intre 300.000 si 1. 200 000 de euro. Mai ales ca acest loc iti taie respiratia prin frumusete si simplitatea aparenta. Hardy afirma ca a proiectat acest loc pentru ca  ” oamenii sa se conecteze cu natura. „We build light on the land” (Noi construim lumina pe teren).

“Grija cu care am incercat sa imbinam traditionalul cu modernul in proiectarea casele si maiestria mestesugarilor locali sunt o declaratie cu privire la potentialul de inovare uman si ingeniozitate pentru viitor.”

Feriti atat de aglomeratie, cat si de temperaturile caniculare, dar si de ploile musonice, cei care sunt rezidentii acestui sat spun ca si-au gasit linistea si ca au redescoperit placerea de a trai in comunitate, invatand unii de la alti si devenind prieteni.

E adevarat ca bunicii nostri traiau in comuniune cu natura in mod firesc fara sa dea un milion de euro pentru asta. E drept ca si acum avem prieteni, cunostinte, rude care vad lumina soarelui si fara “sa le- o construiasca cineva” pentru ca e gata “construita” de mama natura, iti trebuie doar ochi si suflet sa o vezi. Dar, in lumea stresata in care traim, se pare ca din ce in ce mai multe persoane simt nevoia sa scoata multi bani din buzunar ca sa redescopere textura lemnului si culoarea ierbii. Si cum exista si investitori gata sa le faca pe plac si sa le ceara si foarte mult pe o casa “naturala” la capatul lumii, se dezvolta, iata, o adevarata industrie eco-bio-natural-exclusivist. As zice ca iarba si copaci exista pentru privirea fiecaruia, dar cine nu poate deschide ochii daca nu semneaza un ordin de plata, cu siguranta se poate simti bine la Green Village. Pentru ca, dincolo de preturile exorbitante, complexul este unul original si placut.

bali6
greenvillagebali.com
bali11
greenvillagebali.com
bali8
greenvillagebali.com
bali13
greenvillagebali.com
http://www.noordinaryhome.com/amazing-bamboo-houses-in-bali/
http://www.noordinaryhome.com/amazing-bamboo-houses-in-bali/
greenvillagebali.com
greenvillagebali.com
bali10
greenvillagebali.com
Green-Villagebuku-8
greenvillagebali.com
bali22
www.ibuku.com.
bali20
www.ibuku.com.
bali
www.ibuku.com.
http://www.noordinaryhome.com/amazing-bamboo-houses-in-bali/
http://www.noordinaryhome.com/amazing-bamboo-houses-in-bali/
bali7
www.ibuku.com.
bali15
www.ibuku.com.
bali16
www.ibuku.com.

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.