DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Granada, Granada…

HPIM6260

   „Numai frumosul nume al Granadei este suficient pentru a construi in imaginatie un oras medieval, jumatate crestin, jumatate maur”, spunea Alexandre Dumas, care a rezumat intr-o singura fraza aura incredibila cu care a fost impodobita, incepand din secolul al XIX-lea, cetatea andaluza. In plina febra romantica si orientalista, scriitorii si artistii, urmati de istorici si arheologi, nu sunt straini de nasterea acestui mit al carui simbol este Alhambra. Rodia, acel fruct mare, cu bobite rosii, multe, dulci-acrişoare,  este simbolul orasului Granada, un oras cu arhitectura din perioada maurilor, dar si a multor edificii din perioada gotica si renascentista.

   Mostenirea maura a Andaluziei emana un romantism greu de egalat. Aflat la poalele Muntilor Sierra Nevada, numit in trecut”giuvaerul din coroana maura”, orasul Granada este celebru datorita constructiilor vechi ce dateaza din perioada maura.  

HPIM6252

   Arta si arhitectura pline de rafinament sunt printre cele mai frumoase din Europa. Arhitectura andaluza, cu  biserici, moschei şi case stralucitor de albe, cu strazi inguste si umbroase, case cu pereti grosi, adunate in jurul unui patio, fatade varuite in alb, ocru, galben, portocaliu cu ferestre mici si grilaje, provine din secolele de dominatie maura.

HPIM6234

 

Catedrala din Granada intruchipeaza in mod armonios amestecul dintre stilul maur si cel al cuceritorilor crestini. Arcurile din interiorul catedralei sunt atat de inalte incat se spune că edificiul ar avea propriul sau climat. Imbinand mai multe stiluri arhitectonice, orasul a fost proiectat si construit aproape in intregime, împreună cu gradinile luxuriante, de catre mesterii mauri pentru suveranii lor. 

HPIM6162

Granada, cu strazile ei inguste si cladirile impunatoare, cu parcurile si terasele sale,ramane o amintire draga mie….imi aduc aminte cu atata dor de micul dejun si cafeaua de la terasa deschisa devreme, pana”vine caldura” – pentru că de la 11 până pe la 17, vara cel puţin, nu prea se poate respira – de mirosul de leandru si mireasma de paine proaspata! Imi amintesc de cafeaua si tigara savurate privind gradina cu fantana si porumbeii ei si oamenii care cumparau grabiti micul dejun la pachet plecand la serviciu. Imi amintesc cat de greu mi-a fost sa plec din Granada…

HPIM6215HPIM6204HPIM6226HPIM6217HPIM6256HPIM6161HPIM6192HPIM6251HPIM6231HPIM6285

sursa foto: arhivă personală

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.