DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Sera gradinii botanice a capitalei Americii, o calatorie in jurul lumii

U.S Botanic GardenM4034S-4211

Conservatory (sera gradinei botanice din Washington) construita de arhitectul Capitoliului in 1933, dupa ce terenul fusese donat  de Congres in 1921, este o bijuterie. Contine opt camere, gradina sub sticla, avand o suprafata totala de 28944 de metri patrati, este una din cladirile care impresioneaza in D.C. In anul 2001, Conservatory, redeschisa dupa o renovare de patru ani, care a implicat sa fie complet demontat si reconstruit scheletul metalic, folosind standardele de constructie din secolul 21, a devenit un punct de atractie unic prin grandoare si frumusete. Sera este impartita in camere separate, fiecare simuland un habitat unic. Turistul este fascinant de complexitatea spatiilor pe care le viziteaza si care sunt populate cu mii de tipuri de plante stranse din intreaga lume.

M4034S-4211Dar gradina botanica din D.C este si o poveste fascinanta despre ce se poate intampla cand oamenii isi unesc fortele si coopereaza.  Una dintre cele mai mari realizări ale Institului Columbia a fost crearea unei gradini botanice in 1821.

“Pana la sfarsitul anului 1823 un teren mlastinos acordat de catre Congres a fost golit si nivelat, un iaz eliptic a fost construit, cu o insula in centru construita artificial si patru alei cu pietris prevazute pentru plimbari. Arbori si arbusti au fost plantati, iar gradina a fost mentinuta, cu ajutorul fondurilor date de Capitoliu pana in 1837. Desi consiliul de membri ai Institutului Columbia a inclus multi cetateni distinsi si mai multi presedinti, i-a fost  imposibil sa stranga bani pentru sera si o sala de curs. In ciuda tuturor greutatilor, Institutul Columbia a lansat rapid o campanie pentru a colecta plante si seminte.”

In 1826, un comitet a fost numit pentru a se intalni cu sefi ai departamentelor guvernamentale pentru a ajuta sa fie solicitate “tuturor institutiilor de istorie naturala, care pot fi considerate cointeresante sa se implice” prin reprezentantii straini din capitala Americii. In anul urmator, secretarul Trezoreriei, Richard Rush a fost, de asemenea, implicat in solicitarea de sprijin prin intermediul unei scrisori catre demnitari straini. In scrisoare el a declarat ca presedintele John Quincy Adams „ este dornic de a aduce in Statele Unite toate soiurile de copaci si plante din alte tari care pana acum sunt necunoscute in Statele Unite ale Americii, promitand sa le cultive corespunzator si sa fie bine ingrijite”.

Publicitatea a fost un mare succes. Plante si seminte au parvenit Institutului de la cele mai departe institute similare din China si Brazilia, altele au fost aduse din zone apropiate, cum ar fi Montgomery County din Maryland. In 1824, lista de plante de la gradina botanica a Institutului Columbia a fost facuta de catre William Elliot si consemna mai mult de 458 de plante in crestere, la acel moment. Problemele financiare au continuat sa afecteze Institutul si chiar daca nu au fost “niciodata suficienti bani din contributiile pentru intretinerea corespunzatoare a colectiilor din gradina si sera”, devotamentul cercetatorilor si unitatea nu au incetat sa functioneze.

Cu toate ca serele au trebuit inchise in 1837, a fost re-instituite in 1842, cand expeditia Wilkes a adus o colectie de plante din Marile Sudului.In 1838, locotenentul Charles Wilkes, un impatimit al expeditiilor de exploarare, pleaca intr-o astfel de expeditie comandata de Congres, facand ocolul globului si explorand Oceanul Pacific. Intre anii 1838-1842, expeditia, formata din sase nave guvernamentale, calatorind 87,000 mile, colecteaza o gama larga de exemplare horticole si botanice. Acestea au format nucleul actual al gradinei si al serei. Astazi sera si gradina botanica a Statelor Unite este una dintre cele mai frumoase, dar si complexe institutii de acest tip din lume. Iar americanii s-au tinut de cuvant cand au promis ca vor avea grija de fiecare planta si ca ii vor oferi cele mai bune conditii de crestere si dezvoltare. Pentru vizitator este o calatorie in jurul lumii, vegheat mereu de acelasi cer, care inunda sera prin geamurile din sticla de la rasarit pana la apus, in timp ce cercetatorii continua lupta lor apriga pentru finantare si dezvoltare.

D.C Gradina Botanica7 D.C Gradina Botanica6 D.C Gradina Botanica8 D.C Gradina Botanica5 D.C Gradina Botanica D.C Gradina Botanica3 D.C Gradina Botanica4 D.C Gradina Botanica2

Sursa:Arhiva Personala.

D.C Gradina Botanica1

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.