DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Fabrica de plante

IMG_0838IMG_0837

Daca aveti drum spre Moara Vlasiei, langa Bucuresti, si daca va plac florile, va propun o oprire la Fabrica de Plante. Am descoperit-o intamplator dupa o vizita la Manastirea Caldarusani si un pranz la restaurantul Moara Vlasiei (unde, apropo, am mancat cea mai buna saramura de crap, dar dupa o lunga si destul de enervanta asteptare pentru ca in weekendurile de vara pare ca jumatate de Bucuresti se muta acolo). Daca nu va intereseaza nici manastirea, nici restaurantul, mergeti pur si simplu la tinta, va va destinde sa faceti cunostinta cu niste oameni normali care reusesc sa traiasca decent din pasiunea lor pentru flori.

Fabrica de Plante se afla in curtea ceva mai mare a unei case romanesti cum vedeti multe prin satele noastre. Nu sare in ochi decat prin aranjamentele florale de la intrare – asa am depistat-o si noi. Dupa o mica ezitare, am intrat in curte pentru ca poarta era oricum deschisa. A fost o incantare – am dat peste o gradina cocheta plina ochi cu tot felul de ghivece – muscate, petunii, surfinii, dipladenii, gardenii, tantarici, menta indiana si alte multe minunatii care se schimba in functie de sezon. Am aflat de la doamna casei ca anul trecut a cultivat si vandut inclusiv levantica si ca e posibil sa mai repete experienta. Cat am stat acolo, in curte au intrat clienti noi si clienti vechi – primii cerand sfaturi despre florile care li s-ar potrivi in functie de amplasarea balcoanelor sau gradinilor, cei din urma povestind cum s-au dezvoltat plantele cumparate anterior si completandu-si stocul cu noutati.

Am indraznit sa inaintez spre fundul gradinii si am dat peste sera familiei. Impresionanta, va spun, ordine perfecta, felurite termometre si sisteme de irigare, ce sa mai, profesionisti, nu amatori. Am intrebat-o pe doamna daca nu e obositor sa stea tot timpul cu poarta deschisa, mai cu seama ca afacerea e chiar in casa si curtea in care locuieste impreuna cu familia. Mi-a raspuns ca e o placere si ca atunci cand oboseste are cine sa-i tina locul – sotul sau fiul. De altfel, fiul este cel care dezvolta acum afacerea cu plante. De drag fata de flori si fata de munca parintilor sai, a facut facultatea de horticultura si se specializeaza permanent.  Familia asta frumoasa investeste in flori de mai multi ani. In afara serei din curte, a pus pe picioare o sera mai mare undeva la iesirea din localitate asa incat, la nevoie, livreaza si cantitati mari. Doamna a recunoscut ca au fost cativa ani in care afacerea le-a mers exceptional pentru ca aprovizionau cu flori inclusiv lanturi mari de magazine. Acum e mai greu pentru ca sunt la concurenta cu importurile masive, dar tot se descurca si n-au niciun gand sa abandoneze.

Mi-a placut Fabrica de Plante si abia astept sa mai trec pe acolo. Ma gandesc ca, la primavara, sa comand de acolo niste ghivece combinate cu muscate si tantarica pentru ca se intretin usor, arata bine si sunt si un scut contra tantarilor. In plus, sunt de calitate, adaptate climei de la noi si tratate impotriva bolilor specifice. M-a bucurat sa cunosc oameni normali si harnici care nu se dau batuti si traiesc din ceea ce le place sa faca. Cum e normal in secolul XXI, sera de la Moara Vlasiei are si un site unde veti gasi mai multe detalii si felurite sfaturi: www.fabricadeplante.ro.

 

IMG_0840IMG_5992IMG_5969IMG_5960IMG_5970IMG_5962IMG_5957IMG_5971IMG_5972IMG_5956

 

Tags:,

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.