DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Estufa Fria, bijuteria verde a Lisabonei

lisboa

Estufa Fria a fost construita in 1933 pe o fosta cariera, caz unic in lume la acea vreme.  Acesta a fost construita pe suprafata unei vechi cariere de bazalt, unde activitatea a fost oprita dupa descoperirea unui izvor de apa in sit. Termenul de “Rece cu efect de sera” vine de la faptul ca nu a fost folosit niciun sistem de incalzire, ca urmare a unui proiect conceput de arhitectul Raul Carapinha. Practic, peste cariera abandonata a fost ridicat un dom din sipci de lemn  si sticla care acopera si protejeaza plantele de temperaturile excesiv de reci sau calde. In prezent, acesta este conceput in jurul unui frumos iaz natural  cu vegetatie exotica din diferite regiuni, cum ar fi China, Coreea, Africa, Australia, Brazilia, Caraibe, Mexic si Peru. Vizitarea acestui loc va ofera imaginea  completa a unei perioade romantice victoriene unde  gradina cu cactusi din diverse specii, iazul cu pesti de apa dulce, paraie, cascade si nise, pepiniera naturala cu vegetatie exotica, cu specii rare si statuile existente, va vor purta intr-o lume de poveste.

Ceea ce o face unica in lume este imbinarea elementelor din lemn(podete, alei, banci), cu operele de arta (statui din piatra alba, din care mie mi-au atras atentia “Teixeira” si “Angels”), cu iazurile unde pesti de apa dulce in culorile lor fabuloase inoata jucaus si cu cascadele care susura, la care ajungi pe alei de piatra atat de atent concepute.

Valoarea stiintifica a acestei gradini consta in faptul ca adaposteste mii de specii rare de plante, dintre care unele sunt fie fosile vii, fie nu mai cresc in mod spontan in habitatele lor naturale, ci doar in locuri amenajate artificial (cum este gradina in discutie). Si cum aceasta gradina construita pe o veche cariera de bazalt a devenit in scurt timp nu numai o bijuterie a Lisabonei, ci si un magnet pentru vizitatorii orasului pentru frumusetea ei, incepand cu anul 1975 au fost proiectate si construite alte doua sere in Parque Eduardo VII: Estufa Quente (Cald cu efect de sera) pentru a include speciile tropicale si ecuatoriale si Estufa Dolce. Astazi, aceste gradini acoperite sunt un simbol al orasului, de o frumusete unica si mereu fascinanta, dar si un loc unde m-as intoarce cu placere sa petrec o dupa-amiaza torida sau ploioasa!

Sursa:Arhiva Personala.

lisboa1 lisboa2 lisboa3 lisboa4 lisboa5 lisboa6 lisboa7 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.