DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

EmpuriaBrava, cel mai mare port rezidential din Europa

EmpuriaBrava63EmpuriaBrava62Girona este o provincie a Spaniei, situata pe magnifica Costa Brava, cu un relief variat care ofera tot ceea ce iti doresti; de la kilometri de plaje cu nisip si golfuri stancoase, zone rurale cu lanuri de floarea-soarelui, vechi sate cu porturi fermecatoare si terasele insorite pana la munti impaduriti, privelisti unice si partii de schi. Toate avand privelisti panoramice impresionante si reprezentand excelente trasee de drumetii. EmpuriaBrava este un oras de coasta unic, cu cea mai mare parte din suprafata rezidentiala construita pe un sistem de canale.

In cadrul municipiului Castello d’Empúries, care se afla in Alt Emporda, se afla contrastanta EmpuriaBrava, un loc unic, frumos, cu 23 km de canale navigabile. Este cea mai mare zona marina rezidentiala din Europa. Marea majoritate a caselor au ponton in partea de jos a gradinilor, si, in total, exista aproximativ 5000 de debarcadere private. Apartamentele si casele cu arhitectura eclectica au fost construite de-a lungul cailor navigabile si impresioneaza prin  pitoresc. EmpuriaBrava este asezata “convenabil”, aproape de unele dintre cele mai frumoase plaje cu nisip auriu din Costa Brava si aproape de Barcelona. Multi spun ca orasul aminteste de Venetia, eu cred ca aminteste mult mai mult de americanul Fort Lauderdale sau Monte Carlo, desi are ceva si din Puerto Banus. EmpuriaBrava este o destinatie turistica de lux, totusi accesibila oricand pentru o plimbare pe canale si pentru o bautura fina. Viata de noapte e vibranta cu baruri, discoteci si o gama larga de petreceri private. In functie de gustul tau, fie stai in acest oras, nu este imposibil ca pret, fie vii aici pentru cina, sa te bucuri de stilul de viata al celor care au iahturi si case aici, adica oameni foarte bogati.   In mod normal, sunt 7800 localnici, dar in varf de sezon estival, populatia orasului creste pana la aproape 80.000 de oameni. Este o destinatie turistica  deosebit de populara pentru germani si francezi si, de asemenea, intr-o oarecare masura, pentru britanici si olandezi, cei din urma sunt sarea si piperul cand e vorba de distractie.EmpuriaBrava72EmpuriaBrava67EmpuriaBrava69Cum EmpuriaBrava este cel mai mare port rezidential din Europa, aici poti vedea cele mai excentrice ambarcatiuni, cele mai frumoase case de vacanta, dar la fel de bine te poti plimba pe strazile pitoresti sau poti savura tapas la un bar vechi, este ocazia perfecta sa te amesteci cu localnicii si sa le asculti povestile. Asa am aflat ca aproape nimic nu este autentic catalan in acest loc (care, dupa toate datele, exista de aproximativ 40 de ani). Cum am spus, nicio cladire in locul asta nu are peste 40 de ani, dar daca doresti sa vezi cladiri vechi intr-un decor care evoca inca sentimentul de “veche Catalonie”, poti vizita micul oras medieval Castelló d’Empúries, in care, EmpuriaBrava este de fapt o suburbie. Desi le despart numai 2km, contrastul dintre vechea asezare, care dateaza din secolul al IX-lea si EmpuriaBrava nu ar fi putut sa fie mai mare. Si in timp ce Empuriabrava in sine nu are nici o istorie lunga, nici o traditie catalana solida, orasele vechi ca Figueres (15km) – unde s-a nascut Salvador Dali si unde poti vizita The Dali Theatre-Museum-, Púbol (la 40 de km), Girona (55 km) si Cadaqués (23km) sunt in apropiere, formand o constelatie minunata cu cea dintai.

La 50 de km se afla Barcelona, iar granita cu Franta este la  doar 40 de km. Roses este un alt orasel,  aflat la 9 km,plin de restaurante si baruri, toate puternic ampretate de arhitectura si atmosfera catalana.EmpuriaBrava65EmpuriaBravaEmpuriaBrava20Dar intinderea atat de cocheta si fascinanta de case si canale ale EmpurieiBrava, pe care o poti admira azi, era acum 40 de ani doar o intindere larga de terenuri mlastinoase de coasta, marginita la nord, de oraselul Roses cu vedere la golf.

Terenul cu lagune sarate si mlastini era impartit in cinci ferme mari. In secolul XIX, aceasta zona a fost o sursa importanta de grau, porumb si lucerna. In decembrie 1964, o companie numita Eurobrava SA (mai tarziu Empuriabrava SA) a venit cu un plan de a crea un club international si o comunitate rezidentiala. Compania a fost condusa de trei oameni de afaceri, inclusiv proprietarul a patru din cele cinci ferme mari. Planul a fost prezentat oficial Primariei din d’Empuries Castelló in iunie 1965 si s-a lovit de opozitia proprietarilor de ferme mici din zona. Planul viza construirea unor structurilor”inalte, separate” concepute pentru a sparge monotonia”orizontala” din Golful de Roses, plan care a devenit foarte repede unul foarte controversat.  Planul a fost aprobat in iunie 1967, si asta datorita faptului ca in timpul anilor 1960, Spania a fost confruntata cu primul sau boom in turism. Compania de dezvoltare, numita acum Empuriabrava SA Ingenious, a lansat o campanie de marketing intensiva pentru turistii din Germania, Franta, Belgia si Olanda. A doua faza a proiectului a putut demara in 1975, cu fonduri suplimentare, si indiferent de vicisitudinile vietii politice si economice acest proiect nu a fost abandonat. Orasul a luat imediat masuri pentru imbunatatirea serviciilor si infrastructurii si a dat un nou impuls dezvoltarii suburbiei. De la plaje, la parcuri naturale si de la sate medievale, la ceea ce ar putea fi o replica la Fort Lauderdale, zona de Castello d’Empúries-Empuriabrava este cu siguranta o zona ofertanta si spectaculoasa pentru oamenii cu bani si dorinta de frumos. 7 km de plaje de nisip fin pot fi un motiv suficient doar sa petreci timp in acest loc.

In ultima vreme, multi rusi au cumparat proprietati aici. Multi turisti si vizitatori de o zi inchiriaza barci cu panze sau barci motorizate sau cel putin fac un tur cu barca pe canalale azurii. Orasul ofera o baza ideala pentru vizitarea Parcului Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, o frumoasa rezervatie naturala. O multime de turisti vin in mod special sa se bucure de traseele de drumetii si de biciclete. Dar cei mai multi vin pentru atmosfera acestui loc, pe care merita sa o traiesti si sa o savurezi secunda de secunda.EmpuriaBrava11 EmpuriaBrava25 EmpuriaBrava9 Empuriabrava12 Empuriabrava 19 EmpuriaBrava8 EmpuriaBrava27 EmpuriaBrava23 EmpuriaBrava7 EmpuriaBrava3 EmpuriaBrava2 EmpuriaBrava26 empuriabrava70 Empuriabrava 18 empuriabrava31 EmpuriaBrava5 EmpuriaBrava6 Sursa foto: Arhiva personala si FaceBook.(https://www.facebook.com/pages/Empuria-Brava/132288300196451?fref=ts)EmpuriaBrava4

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.