DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Ellis Island, poarta spre lumea noua

M4034S-4211M4034S-4211ellie island4M4034S-4211M4034S-4211M4034S-4211M4034S-4211M4034S-4211

In New York, Ellis Island este una dintre cele mai populare atractii pentru cei care viziteaza Manhattan si zonele din jurul acestuia, pe langa Empire State Building si Statuia Libertatii . Ellis Island a fost poarta de acces a imigrantilor in Lumea Noua. Multi au avut putini sau deloc bani, unii erau bolnavi, altii aveau familia deja de cealalta parte a portii. Povestile sunt multe si variate, dar toti au venit cu speranta in ceva diferit si mai bun decat ceea ce au trait in patria lor. Astazi urmasii celor care au trecut pe aceasta insula, in drumul lor spre o noua viata, reprezinta 40% din populatia Americii, adica peste o suta de milioane de oameni.

Situata la doar o jumatate de mila de  Statuia Libertatii din New York, Ellis Island atrage peste 3 milioane de vizitatori in fiecare an. Multi vin pentru ca insula este o parte din istoria familiei lor, altii o viziteaza pentru ca experienta de imigrant este o parte cheie a identitatii americane.

Exponatele muzeului imigrantilor de pe Ellis Island exprima sperantele si realitatile celor mai mult de 12 milioane de imigranti (majoritatea din Europa de Est si Italia), care au trecut pe acolo. Liberty Hall, astazi plina de turisti, transmite cel mai bine sentimentul de “singur in multime”. Acolo unde se vorbesc toate limbile pamantului, unde fiecare priveste in jur, cautand cu privirea ceva familiar, acolo este creata cel mai bine atmosfera, care probabil se nastea odata cu sosirea fiecarui vapor.

La Muzeul imigrantilor in cladirea principala, un film de 30 de minute numit “Insula Sperantei”si altul – “Insula temerilor” introduce vizitatorii veniti pe Ellis Island in experienta de imigrant. Trei etaje de exponate prezinta bunurile cu care imigrantii au venit din patria lor, bagaje folosite in calatoria in America, informatii despre imigrantii deveniti celebri, dar si fotografii istorice, articole din ziare, desene animate politice si alte articole cu privire la istoria Ellis Island si imigratie. Aici vizitatorii pot afla lucruri surprinzatoare despre imigratie, cum ar fi ca ziua in care au intrat cei mai multi imigranti pe teritoriul noii lumi, a fost 17 aprilie 1907, cand au fost acceptati 11741 de oameni; sau ca in timp ce, celor mai multi imigranti li s-a acordat viza americana, un nefericit procent de 2% au fost trimisi inapoi in portul lor de origine, din cauza unor probleme de sanatate sau din lipsa de bani.

De asemenea, insula Ellis adaposteste in cladirea principala Centrul de istorie american al familiilor de imigranti, un centru de cercetare deschis publicului, care contine dosarele a mai mult de 12 de milioane de imigranti, pasageri si membri ai echipajului care au intrat in Statele Unite prin portul New York si insula Ellis intre 1892 si 1924. Vizitatorii pot cauta aceste dosare de acceptare pentru pasageri si detalii cu privire la calatoriile lor si informatii cu caracter personal. American Imigrant Wall of Honour, deja cuprinde peste 700.000 de nume de imigranti si ofera vizitatorilor posibilitatea de a adauga numele stramosilor lor sau sa caute inscriptiile cu imigranti celebri. Ellis Island a servit de asemenea ca centru de deportare, spital si statie de Paza de Coasta.

Cum o vizita la Muzeul imigrantilor include o scurta plimbare  cu feribotul pana in Lower Manhattan sau New Jersey si poate fi usor de combinat cu o oprire la Statuia Libertatii si cum acest loc ofera si o imagine panoramica unica a Manhhatan-ului,cred ca nu trebuie sa omiteti sa vizitati Ellis Island daca ajungeti in New York.

ellie island7 ellie island3  ellie island2M4034S-4211 ellie island1 Sursa:Arhiva Personala.ellie island

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.