DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Cetatea Făgăraş – locul 2 in Top 10 cele mai frumoase castele din lume

 

Un nou motiv de mandrie pentru Romania. Cetatea Făgăraş a fost declarata al doilea cel mai frumos castel din lume, potrivit unui clasament realizat de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor, publicat de Huffington Post. Jurnalistii straini indeamna asadar turistii sa viziteze impresionanta cladire despre care scriu ca este una dintre cele mai mari si mai bine conservate cetati feudale din Europa de Est, un simbol al puterii regionale in special in secolul XVII cand a fost extinsa si consolidata.

f1f2

 

Pozitionarea pe locul doi a Cetatii Fagaras este mai mult decat onoranta, mai ales ca pe primul loc se află celebrul Castel Neuschwanstein din Germania, construit in secolul XIX de regele Ludovic al II-lea al Bavariei ca un omagiu adus compozitorului Richard Wagner. Castelul bavarez atrage anual peste 1 300 000 de vizitatori si, dupa modelul sau, Walt Disney a ridicat castelul Frumoasei din Padurea Adormita din cunoscutul parc de distractii pentru copii, Disneyland.

Castelul Neuschwanstein din Germania
Castelul Neuschwanstein din Germania

 

Locul al treilea este ocupat de Castelul Durham din Regatul Unit, edificiul fiind inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO in 1986. Bazele castelului Durham au fost puse de Wiliam Cuceritorul in secolul XI. Orasul Durham este recunoscut ca al treilea centru universitar ca prestigiu, dupa Oxford si Cambridge.

Catedrala Durham
Catedrala Durham

Pe locul patru se afla castelul Blarney, construit acum 600 de ani, unul dintre simbolurile Irlandei. Legenda spune ca, la ultimul nivel al acestui castel se afla o piatra cu puteri magice, “piatra elocventei”. “Kiss it and you’ll never again be lost for words” – adica daca o saruti nu vei mai ramane niciodata fara replica. Si din acest motiv castelul Blarney are sute de mii de vizitatori anual.

Castelul Blarney din Irlanda
Castelul Blarney din Irlanda

 

Pe locul 5 este castelul Edinburgh, cea mai importanta atractie turistica a Scotiei. Este ridicat in secolul XII pe varful unui vulcan si tot peste un milion de turisti il viziteaza in fiecare an.

Castelul Edinburgh din Scotia
Castelul Edinburgh din Scotia

Le Chateau Frontenac din Quebec, Canada se afla pe locul 6 in top. Este un hotel de lux, desemnat monument istoric al Canadei in anii “80. A fost construit acum 120 de ani de managerul general al Cailor Ferate General Pacific, William van Horne, dupa proiectul arhitectului new-yorkez Bruce Price. Van Horne si-a dorit ca acest hotel grandios sa reprezinte popasul ideal pentru cei care calatoreau cu trenul. De curand, Le Chateau Frontenac a intrat in renovare, iar suma estimata pentru a-l sterge de praf este una imensa – 60 de milioane de dolari.

Le Chateau Frontenac din Quebec, Canada
Le Chateau Frontenac din Quebec, Canada

Pe locul sapte in top este castelul Cardiff din Ţara Galilor, construit in secolul XI si renovat in secolul XIX.

Castelul Cardiff din Tara Galilor
Castelul Cardiff din Tara Galilor

Castelul si gradinile Villandry, din Franţa se afla  pe locul 8. Este vorba despre unul dintre faimoasele castele de pe Valea Loirei. A fost construit la jumatatea anilor 15oo, dar felul in care arata azi i se datoreaza unui spaniol. Joachim Carvallo a cumparat proprietatea in 1906 si a investit sume uriase pentru ca palatul si, mai ales, gradinile sa arate cum arata azi. Castelul Villandry este unul dintre atuurile Frantei.

Castelul si gradinile Villandry, Valea Loirei, Franta
Castelul si gradinile Villandry, Valea Loirei, Franta

Locul 9 este ocupat de castelul Baden-Württemberg din Germania.  A fost construit in anii 1800 pe ruinele unei foste cetati, are o locatie spectaculoasa, pe o stanca. In prezent, este proprietate privata, dar poate fi vizitat si este celebru pentru colectia sa de arme originale, dar si pentru…organizarea de nunti. 🙂

Castelul din Baden Wurtemmberg, Germania
Castelul din Baden Wurtemmberg, Germania

Si, in fine, pe locul 10 se afla castelul Hearst din California, o atractie turistica depasita in popularitate doar de Disneyland. Este construit de regele presei americane, Wiliam Randolph Hearst, si i-a avut ca oaspeti, printre altii, pe Winston Churchill, Charlie Chaplin si George Bernard Show. De fapt, castelul este o colectie de modele europene de constructii – Hearst a adunat la un loc pereti intregi, acoperisuri si podele din manastiri si biserici europene pentru a-si cladi astfel propria sa Europa in mijlocul Californiei. Ansamblul de cladiri ridicate in diverse stiluri europene este inconjurat de o suta de mii de hectare de pamant.

Castelul Hearst din California
Castelul Hearst din California

O companie mai mult decat onoranta pentru Cetatea Fagarasului, care a surclasat edificii impresionante. Sa ne amintim ca, anul trecut, Castelul Corvinilor a fost inclus in top 10 castele de poveste, publicat tot de HuffingtonPost. Ramane doar sa ne dorim ca si castelele noastre sa aiba parte de acelasi numar urias de vizitatori de care se bucura suratele lor din tarile mai bogate.

Castelul Corvinilor din Hunedoara
Castelul Corvinilor din Hunedoara

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.