Cele mai bune fotografii de calatorie – trucuri de la un expert
|
David Alan Harvey este unul dintre cele mai grele nume pe piata fotografiei mondiale. Si-a cumparat primul aparat foto, Leica, la 11 ani cu banii castigati ca “newspaper boy” (baiatul care aduce ziarele). La 22 ani, avea deja prima sa expozitie de mare succes, iar foarte curand dupa a cucerit Manhattanul exact ca-n povestile despre visul american. Acum, la 68 de ani, traieste in NewYork , conduce revista Burn, colaboreaza cu National Geographic, sustine fotografii independenti, este imaginea unei celebre firme de bagaje pentru calatorii si scoate carti. Pasiunea vietii sale este fotografia de calatorie. Harvey a batut lumea in lung si in lat, fiind convins ca asta e cea mai buna modalitate de a surprinde si a intelege psihicul uman. Cartile sale, “Cuba” si “Suflet impartit” , sunt adevarate lectii de istorie contemporana in imagini. Este, asadar, un guru al imaginii, de aceea sfaturile sale in domeniu sunt de tinut minte. Iata cinci idei pentru fotografii amatori care isi doresc sa revina din calatoriile lor cu poze memorabile:
1. Travel light. Adica nu-ti lua casa dupa tine in excursie. Mai toti fotografii, spune David, cara dupa ei zeci de kilograme de echipament, obiective, lentile, baterii, cabluri . Ori asta ii impiedica sa vada esenta, le obtureaza imaginile, ii face sa treaca pe langa cadre, stari exceptionale fara sa le observe. Cum sa te relaxezi, sa te integrezi intr-un mediu, sa-l simti si sa-l intelegi daca transpiri obosit de greutatea bagajului? Maestrul David e in stare sa traga o intreaga sesiune foto pentru o revista cu pretentii cu un singur aparat de fotografiat si un singur obiectiv. Foloseste-ti ochii si picioarele, ele sunt cel mai bune instrumente.

2. Fa-ti prieten primul om pe care-l intalnesti atunci cand mergi intr-o tara straina. Asta e o regula pentru David. Fie ca e cel care te ajuta cu bagajele, fie ca e baiatul care curata incaltamintea, fie ca e un sofer de taxi, zambeste-i si imprieteneste-te cu el pentru ca vei avea astfel acces instantaneu la cultura locala, o vei intelege mai usor. Zambetul e cea mai usoara cale de integrare.
3. Ia-ti intotdeauna un pulover calduros pentru Tropice si un costum de baie pentru Antarctica.” Fiecare excursie este o aventura. Chiar nu stii sigur unde te va purta aceasta aventura. S-ar putea sa intalnesti pe cineva in jungla care sa te convinga sa-l insotesti in Canada! Nu lua multe haine, dar ia intotdeauna ceva pentru o clima teoretic neobisnuita locului in care mergi. ” Serendipity is the spice of life , crede David. Adica intamplarile fericite sunt condimentul vietii, am traduce noi. Ar fi pacat sa le ratam pentru ca n-avem un costum de baie.
4. Nu plecati niciodata de acasa fara o rola de banda adeziva: “Alaturi de aparatul de fotografiat, acesta este accesoriul cel mai valoros. Utilizarile sunt infinite. Puteti acoperi gauri neprevazute in barci si corturi, va ajuta sa izolati un geam spart pe neasteptate si sa marcati bagajele pentru identificarea rapida in aeroport”. Iar astea sunt doar cateva exemple.
5. Nu arata ca un turist cascat sau ostentativ. In calatorii, explica David, par sigur pe mine, dar nu arogant. Port culori neutre precum alb sau negru sau bej. Nu-mi atarn in jurul gatului un aparat de fotografiat imens care sa bata la ochi. Stiu de unde am plecat si unde vreau sa ajung, nu deschid harti mari in colturi de strada aglomerate ca sa nu le dau idei unor bastinasi nelinistiti. Acest sfat e cu atat mai valabil atunci cand calatoriti in tari sarace.
