DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Casa cu delicii

Proprietarii acestei case superbe la tara au lasat in urma un elegant apartament la oras si o viata sociala activa. Au castigat pacea interioara si cele mai frumoase dimineti din lume. Dar, de asemenea, dorul de cei dragi. Au castigat pe o parte, au pierdut pe alta, dar bilantul e pe plus. Se simt fericiti. Catherine si Cristopher spun in gluma ca traiesc in mijlocul a nicaieri. De jur-imprejur, cat vezi cu ochii, natura pura, niciun vecin. Totusi, acest loc i-a chemat categoric inca de cand l-au vazut prima oara, dupa alte doua incercari de a se muta la tara. Prima oara, intr-un sat aflat la doar 20 de kilometri de Varsovia, a doua oara intr-un alt sat, la doar 20 de kilometri de un alt oras polonez, Kampinoski. De fiecare data, s-au reintors in apartamentul de la oras din cauza copiilor – trecuti de 30 de ani- care erau suspiciosi si ingrijorati ca parintii lor oraseni get-beget s-ar putea “pierde” la tara. Experientele astea le-au fost de mai mare ajutor decat si-ar fi imaginat. Pentru ca, incet-incet, au inceput sa se obisnuiasca si cu munca in curte si cu deszapezitul si cu fumatul la gura semineului ca sa nu se imprastie fumul si cu pisicile si cateii din batatura.

A treia incercare a fost cu noroc. Pana si copiii au fost cuceriti de frumusetea terenului de pe malul lacului, ba, mai mult, au si contribuit financiar la ridicarea casei. Catherine si Cristopher au gasit locul perfect sa puna in opera viziunea lor de-o viata despre casa din vis:  in stil nemtesc, cu obloane de lemn si flori la ferestre, construita din caramida si piatra, cu un semineu mare si cornise frumoase. Din fericire, o parte din materiale erau chiar pe proprietatea lor:  piatra si tiglele din acoperisul vechii case de pe terenul respectiv. Dusumeaua si scarile din lemn le-au luat de la o manastire care se demola in apropiere. La fel si o parte din caramida. Cu mobilierul si electrocasnicele au fost ceva probleme pentru ca au colindat luni la rand targurile de antichitati ca sa gaseasca obiecte pe gustul lor. Decoratiunile interioare au venit in parte de la prieteni care le stiau pasiunea. Si care ii vizitau din ce in ce mai des. Si, pentru ca totul se contura atat de frumos, uneori mai aduceau si alti prieteni dupa ei. Asta i-a inspirat pe Catherine si Cristopher asa ca au transformat casa intr-o  pensiune.

Pentru ca in zonele rurale timpul are alta dimensiune, pare mai lung, cei doi soti au avut ocazia sa se perfectioneze in ale gatitului. Tot ce pun pe masa oaspetilor este facut in casa. Strang retete de la prieteni si de la rude, apoi creeaza propriile lor versiuni. N-au liniste pana nu le iese cea mai buna varianta a unui anume fel de mancare. Au deja pe lista de bucate 80 de astfel de feluri de mancare preluate si adaptate, iar in dreptul fiecaruia este trecut autorul original – de exemplu, placinta cu mere matusa Sally. Atat de mult suflet au pus in casa asta si in tot ce le iese din maini, atat e de cochet aranjat fiecare colt si atat de gustoasa mancarea incat clientii statornici ii spun casa cu delicii.

Isi trateaza oaspetii ca si cum ar fi o parte din familie, ii primesc in bucatarie, se intind la povesti care dureaza uneori toata noaptea, joaca bridge impreuna. Viata merge mai departe fara graba si, intr-un mod poate ciudat, rutina si sarcinile zilnice ii calmeaza in loc sa-i enerveze.

Au avut un moment in care li s-a cam rupt sufletul – cand s-au nascut nepoatele lor le-a fost foarte greu sa plece din Varsovia, de langa ele, ca sa revina acasa. Au tanjit si au privit in gol tot drumul inapoi. Parintii, copii si nepotii lor locuiesc departe, dar momentele in care se revad in curtea casei de la tara sunt nepretuite, iar cei doi temerari au incredere ca au facut alegerea corecta. Priviti pozele si decideti daca a meritat s-o porneasca pe drumul asta. Eu sunt incantata de ce au realizat, dar recunosc ca iti trebuie o mare putere sa lasi in urma tot si sa te reapuci sa construiesti de la zero o alta viata. Indraznesc, totusi, sa spun ca in cazul lor a meritat.

sursa foto: www.szarasowa.com si Alexander Rutkowski pentru www.werandacountry.pl

casa cu delicii2casa 16casa cu delicii1casa 10casa 14casa cu delicii 5casa cu delicii 6casa cu delicii 7casa cu delicii 9casa cu deliciicasa cu delicii3casa12casa cu delicii4casa 13casa 15

 

 

Tags:
2 Comments

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.