DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Casa cu amintiri si acoperis de stuf

De ce ar cumpara niste oameni tineri o casa veche de peste o suta de ani? Pentru ca are personalitate si trasaturi boeme. Pentru ca are radacini, aminteste traditii si respira povesti. Pentru ca are un aer artistic, spun proprietarii acestei casute cu acoperis de stuf din Laren, un oras din nordul Olandei.

Construita in 1913, casa a fost initial atelierul de pictura al lui Hendrik Jan Wolter. In timp, i s-au mai adaugat cateva incaperi si a devenit locuinta. Actualii proprietari au cumparat-o dupa ce, ani de zile, nimeni nu-i daduse nicio atentie pe site-urile de imobiliare. Pam si Anders aveau nevoie de o locuinta temporara si n-au crezut ca vor ramane aici definitiv, dar casa i-a cucerit intr-atat incat nu se mai pot imagina traind in alta parte.

Ce au modificat: au inlocuit instalatiile electrice si sanitare,  au curatat acoperisul de stuf, au reparat semineul, au reconfigurat spatiul asa incat sa mai apara un dormitor si o baie, au scos la iveala o mica mansarda care nu era accesibila anterior decat printr-o trapa. Spatiul castigat prin integrarea mansardei in living a devenit preferatul lui Anders care, aproape in fiecare weekend, isi pune sevaletul sub fereastra inalta si picteaza. Picturile lui sunt expuse peste tot.

Cum au amenajat: au vrut neaparat pardoseala neagra pentru ca li se pare ca, pe fond inchis, toate obiectele de arta sunt mai bine puse in valoare. Peretii sunt insa albi peste tot asa ca atmosfera nu este deloc apasatoare. Mobilierul este ori reconditionat, ori adus, la fel ca si  decoratiunile, de prin toate colturile lumii. Covorul este din Turcia, statueta din living din Indonezia. Sunt constienti ca nu este o amenajare unitara si la moda, dar asta, in loc sa-i deranjeze, ii bucura.

“Ne place sa calatorim si asta se vede in casa noastra: un amestec de mobilier din diferite tari, inclusiv din Indonezia. Un interior aranjat in intregime dupa ultimele trenduri nu inseamna nimic pentru noi. Cred ca este bine ca locuinta sa fie personalizata si sa spuna o poveste, iar suvenirurile si obiectele pretioase aduse din calatoriile noastre exact asta fac. E o casa care ni se potriveste. Desi nu e mare, noi patru (sotii si cei doi copii -n.n.) traim confortabil aici. Calatoresc mult in interes de serviciu si de fiecare data cand ma intorc simt ca suntem privilegiati sa putem trai in aceasta casa. E o casa frumoasa”,  crede Andres.

Ce imi place la aceasta casa: faptul ca acoperisul de stuf nu a fost inlocuit cu unul modern, ci a fost reconditionat ( aici  aveti informatii mai multe despre avantajele si dezavantajele acoperisului de stuf), ferestrele originale, amenajarea neconventionala, butucii de lemn folositi ca tabureti pentru picioare si ca masute de sufragerie, sentimentul de “acasa” pe care-l inspira interiorul, simplitatea si naturaletea.

Care e mandria proprietarilor: o fotografie veche cu actuala lor casa apare intr-o carte despre pictori olandezi celebri. Le place ca stau intr-o casa plina de istorie. Hendrik Jan Wolter (1873-1952), primul proprietar al locuintei lor,  a fost un pictor iluminist olandez, maestru al peisajelor si portretelor.

casa suveniruri 7casa suveniruri1casa suveniruri2casa suveniruri 3casa suveniruri 4casa suveniruri5casa suveniruri6casa suveniruri 8casa suveniruri9

sursa

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.