DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Cappadocia, dialogul mileniilor

cappadocia7
phoebettmh.blogspot.com

cappadocia9

Daca m-ati intreba pe mine, as alege Cappadocia cu ochii inchisi, pentru o excursie de toamna – e un loc care se afla la mine pe lista de mult timp si cum, necum, inca n-am ajuns. E aproape de Romania, e Turcia si e altceva! Cappadocia este cunoscuta in intreaga lume ca locul de refugiu al primilor crestini si ca adapost al unor vestigii istorice extraordinare. Este faimoasa pentru orasele sale subterane si bisericile sale sapate in stanca. In timpurile noastre, datorita evolutiei tehnicii, peisajul suprarealist al Cappadociei poate fi admirat din baloanele cu aer cald, iar o asemenea experienta atrage turisti din toata lumea.

Este un loc excelent pentru  drumetii de-a lungul vailor pitoresti. Este locul unde echitatia si plimbarile calare, va vor conduce prin lumea fascinanta a regatului Cappadociei.Cappadocia gazduieste baruri in acelasi stil unic, saloane in care se fumeaza narghilea, restaurante si discoteci mereu pline. La sfarsitul unei zile lungi de vizitat obiective turistice, poti explora orice locatie, care e pe placul tau, pentru a savura mancarea traditionala, o narghilea sau un pahar de vin din partea locului. Cappadocia este una din destinatiile favorite ale turistilor britanici, australieni, neozeelandezi, si nord-americani cu simt practic, care nu trebuie  sa depuna eforturi prea mari pentru a se simti bine si care dau culoare locului. Pe langa caravanseraiuri,orase subterane,formatiuni vulcanice specifice zonei, exista posibilitatea optionala de participare la ritualul religios al dervisilor rotitori(ordin religios creat de poetul si filozoful Mevlana Rumi), care cu siguranta merita.

Eruptiile vulcanilor activi din timpuri geologice indepartate au durat pana acum 2 milioane de ani. Pe platoul format cu straturi de tuf , care a “albit” regiunea, rezultat in urma activitatii vulcanice, au luat nastere forme bizare, numite “hornuri feerice” sau” con de inghetata”. Aceste varfuri impozante din stanca au la baza sedimente netede aflate in diferite etape de eroziune precum si protuberante tari, mai putin erodate, in varf.  Unele formatiuni de acest fel ating inaltimi de peste 30 metri.

Datorita unicitatii date de relief si de contextul cultural si istoric, zona a fost inclusa in anul 1985 in Patrimoniul Mondial UNESCO, avand o zona protejata de 9.576 de hectare. La ora actuala, Capadocia este cel mai mare muzeu in aer liber din lume. Un muzeu care ofera extrem de multe atractii.

Regatul  Capadocian a fost infiintat in 332 i.Hr. In timpul erei romane zona a servit ca un adapost unde si-au gasit scaparea primii crestini. Exista, de asemenea, mai multe orase subterane folosite de primii crestini ca ascunzatori in Cappadocia.  Acest peisaj stancos este plin de retele de asezari subterane vechi si exemple remarcabile de arta bizantina.  Daca eroziunea a modelat peisajul unic din aceasta regiune,  mana omului a creat lucrari la fel de incredibile aici. Incepand din secolul al patrulea, un peisaj urbanizat si subteran-cultural a fost creat aici. Peisajul stancos este plin de retele de pesteri sapate de om, spatii de locuit, locuri de cult, grajduri, depozite care au fost sapate in piatra moale. De fapt, complexele de tuneluri formeaza orase subterane intregi. Cappadocia a fost locuita inca din epoca hitita, circa 1800-1200 i.Hr. si mai tarziu capata o pozitionare geo-strategica  incomoda la granita dintre imperii rivale. Prima data intre greci si persi si apoi intre bizantini si o serie de rivali. Aceasta pozitie politica precara a insemnat ca locuitorii au avut nevoie de locuri unde sa-si ascunda si sa-si protejeze avutia si familia. Astazi toate aceste case  sunt fie muzee, fie hoteluri care imbina specificul local cu confortul si luxul lumii moderne. bruce9

cappadociacappadocia3 cappadocia2 Goreme-Cappadocia cappadocia4 cappadocia1 cappadocia5Sursa:www.kusadasi.tv,www.utaot.com,www.turkeytour.net.cappadocia_17cappadocia 8

cappadocia6

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.