Biserica Stavropoleos din Bucuresti, stralucita expresie a artei brancovenesti
|
La origine, acest asezamant special a fost o manastire de calugari. Inconjurata de un han din veniturile caruia se si sustinea activitatea religioasa. Era o practica obisnuita acum aproape 300 de ani cand un grec, arhimandrit din Epir, pe numele sau Ioanichie, devenit ulterior mitropolit al Stavropolei, a ridicat constructia, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat. Hanul a disparut la sfarsitul secolului XIX, iar manastirea a traversat perioade tulburi, ajungand intr-o stare avansata de degradare. In anul 1841, turla a fost daramata pentru ca era in pericol sa se prabuseasca. 40 de ani mai tarziu, biserica ajunsese o ruina. In 1904, au inceput insa lucrarile de restaurare, coordonate de marele arhitect Ion Mincu. Acesta a avut mari temeri ca lucrarea va putea fi realizata pentru ca, spunea el, avea mari vicii de constructie. Pleda, mai degraba, pentru daramarea completa si pentru construirea altei biserici. Totusi, s-a apucat de lucru si a conceput si planurile cladirii care imprejmuieste acum biserica. Restaurarea  a fost finalizata dupa primul razboi mondial.
In 1940, Stravropoleos a fost deschisa ca biserica de parohie, nu ca manastire, iar preotul care a redeschis-o a fost arestat 8 ani mai tarziu. Abia in 1991, parintele Iustin Marchis a reusit sa stranga in jurul lui o mana de maici care doreau sa retransforme biserica in manastire. Au inceput noi lucrari de restaurare, iar in 2008, Stavropoleos a redevenit manastire. Cateva maici se ocupa de asezamant, de restaurarea obiectelor vechi bisericesti, a icoanelor si a documentelor istorice. Interesant la acest asezamant este ca, desi a fost atat de prigonit, a reusit sa pastreze absolut toate elementele originale, inclusiv fresca din interior si iconostasul. Adaposteste si o valoroasa colectie de arta care contine icoane, obiecte de cult si fragmente de fresce de la bisericile din centrul Bucurestiului, care au fost daramate de comunisti. Â In curtea interioara se gasesc lespezi de mormant, clopotnite si cruci de la bisericile care nu mai sunt.
Dar, mai presus de toate, gasesti acolo multa o liniste care iti hraneste sufletul si o frumusete binecuvantata. Copacii si muscatele rosii invioreaza caramida zidurilor intr-un spatiu care inspira pace si respira istorie.
Biserica Stavropoleos este unul dintre cele mai vizitate monumente ale capitalei, fiind inclusa de agentii in majoritatea circuitelor pentru turistii straini. Merita sa o vizitam si noi, macar din cand in cand.