DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Bibury, cel mai frumos sat din Anglia

Va propun o plimbare prin cel mai frumos sat din Anglia. Se numeste Bibury si este asezat intre dealurile estice ale tinutului Cotswolds, pe malul raului Coln.  Pe langa locatia idilica, de un verde proaspat aproape intreg timpul anului, acest satuc atrage atentia prin constructiile sale de piatra in culoarea mierii. Strada principala, Arlington Row, nu poate fi atinsa decat pe jos dupa ce traversezi un pod de piatra.  De-o parte si de alta a strazii stau frumos insiruite casute in traditionalul still englezesc cottage. Au fost construite in secolul XVII si destinatia lor initiala a fost de depozite pentru lana,  cea mai importanta sursa de venit a localnicilor fiind cresterea oilor. In timp, au fost convertite in locuinte, iar in zilele noastre multe dintre ele adapostesc restaurante cu pretentii si pensiuni de la trei stele in sus.

Arlington Row
Arlington Row

In centrul satului se afla vechea moara, Arlington Mill, unde se macina pe vremuri porumbul. Acum, moara a fost transformata in muzeu de cultura populara si traditii agricole. Moara, cu roata ei care functioneaza pe baza de apa, merge si azi la fel de bine ca acum cateva sute de ani. Un alt motiv de mandrie pentru Bibury este crescatoria de pastravi care produce anual peste 10 milioane de pastravi-curcubeu livrati in intreaga Anglie. Turistii sunt atrasi de restaurantele care folosesc ca “materie prima” tocmai acest tip de pastrav foarte gustos. Pestii pot fi cumparati fie proaspeti, fie afumati din magazinul crescatoriei, fie chiar prinsi personal de catre amatori. Un parc minunat amenajat si gradinile cottage-urilor din zona Arlington, pline de trandafiri,  fac atmosfera de-a dreptul idilica.

catherine-wheel-bibury200bibury2

Pe celalalt mal al raului, satul se grupeaza in jurul vechii biserici Sfanta Maria, a carei parte de inspiratie saxona dateaza din secolul VIII. De-a lungul vremii, i s-au adaugat contributii normande si saxone. In apropierea bisericii, se gaseste Swan Hotel, cel mai vechi hotel din sat, un fost han din secolul XVII.

Swan Hotel, Bibury
Swan Hotel, Bibury

Intregul tinut Cotswolds este plin de farmec asa incat o vizita acolo nu poate fi decat o bucurie. Iar pitorescul Bibury  este una dintre dovezile ca istoria merge mana in mana cu vremurile moderne, iar urmele pe care le lasa sunt de pretuit si de luat aminte.

Cottage
Cottage

 

bibury4

Bibury Court Hotel
Bibury Court Hotel
3 Comments

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.