DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Aventura cu iahtul in Insulele Ciclade

 Am decolat dimineata din Bucuresti catre Mykonos, cu escala in Atena. La aterizare, am facut cunostinta cu vantul constant care a si determinat construirea morilor de vant vizibile in orice ilustrata turistica a insulei.

 • Mykonos

  La ora 16 eram deja in port sau marina in limbajul specific. Cu bagajele pe chei, viitorul echipaj a asteptat aproape 2 ore, pana cand a luat in primire iahtul. De la detalii tehnice, echipamente de comunicatie si  salvare, pana la starea furnirului cabinelor si lenjeria aferenta, totul a fost trecut cu minutiozitate in revista.  “Funky”-15 m lungime, 12 t, 6 cabine minuscule si un salon central= bucatarie, masa capitanului, sufragerie si living…asta urma sa fie habitatul nostru pentru o saptamana.

  In sfarsit ne-am reunit la bord, am aruncat bagajele in cabinele repartizate si ne-am grabit sa vedem cate ceva din oras. Drumul cu taxi-ul pana in oras(15 eur), serpuia inghesuit intre albele case cu obloane albastre si malul marii in care soarele  incepea deja sa se innece.

  Stradutele inguste si pitoresti ale orasului erau destul de animate chiar in aceasta perioada a anului, dar doar atat cat sa ne dea un sentiment “vivant” de start de vacanta. Magazinele si restaurantele din Mykonos sunt foarte cochete, comerciale, cu un aer usor pretentios, desi nu iesit din culoarea locala specifica. Surprinzator pentru modul de viata insular, am dat chiar si peste o galerie de arta realmente interesanta.

  Mykonos by night
  Mykonos by night

  Paros

  A doua zi dimineata, ne-am indreptat catre Paros. Iesind din adapostul insulei, vantul a inceput sa agite marea provocand ingrijorare si diconfort celor care au uitat sau ignorat recomandarea de a-si administra 1-2 pilule anti rau de miscare. Si miscare a tot fost… si tangaj si ruliu…cateva ore bune pana cand am acostat in marina din Paros. Vaditi usurati, cu pamantul din nou sub picioare, am tras o tura prin oras. Aici deja era mult mai liniste, dar locurile in sine nu ne-au imbiat sa mai ramanem multa vreme. Ne-am intors in port unde am savurat o cina specific greceasca cu branza pane/saganaki si alte preparate din fructe de mare si peste, toate foarte gustoase!

  Dupa cafeaua de la micul dejun, putini s-au incumetat sa-si incarce stomacul cu macar o omleta, nestiind cum va arata marea in larg! 😊Rutina a inceput sa-si faca locul pe vas, fiecare cunoscandu-si de-acum locul la parame, ancora sau fenderele de protectie laterala. Am plecat catre Folegandros cu speranta ca vremea va fi mai favorabila. Soarele si vantul ne-au imbiat sa desfasuram velele si sa continuam antrenamentul de navigatie. Am fost “alintati” din nou de marea agitata, incepand sa intelegem sentimentul vechilor marinari cand se anunta de pe catarg…”Pamant”!

  Folegandros

  De cum am acostat in Folegandros am simtit ca suntem in alta lume, ca am iesit din zona intens turistica si ca aici incepe o alta lume. Inca din port era o stare de calm si pace care ne-a recompensat pentru tot voiajul valuros care ne ondulase pana aici.

  Am inchiriat ATV-uri si motociclete enduro si am iesit pe plaja pustie sa ne zbenguim inainte de masa. Pana la urma le-am folosit ca sa ajungem si in Chora(Inima), asezarea traditionala fiecarei insule, plasata sus pe una din culmi.                                          La primii pasi am realizat ca sentimentul din port a fost veridic si ca am ajuns intr-un Eden grecesc. Minuscula asezare, pitoreasca si primitoare ne indemna sa mai ramanem, sa mai savuram detaliile fiecarei ferestre mestesugit arhaizata sau antica de-a binelea. Ne-am supus chemarii si ne-am asezat la o terasa sub un copac crescut din piatra parca. Mare ne-a fost mirarea sa fim serviti de un roman din Turnu Severin care lucra in acest coltisor izolat de peste 15 ani! Calamar umplut, peste spada si alte delicateturi locale, au fost savurate in tihna cu ajutorul unui vin alb sec.

  Dimineata devreme, am luat ATV-ul si am pornit spre varful insulei ca sa gust mirajul unui rasarit de soare in acest loc aparte . Am abandonat deplasarea motorizata si m-am bucurat de sunetul vantului inca domol, urcand spre culme. Ajuns in varf, m-am miunat de spectacolul irepetabil al rasaritului, reusind cu greu sa ma despart de privelistea tip photoshop!

  La intoarcere, am zabovit si meditat un pic langa biserica alba cu aspect de nava astrala care adasta pe varf inaintea decolarii spre divine inalturi. Am coborat cu regret, trecand pe langa pensiunile albe, cu fatadele patate de magnifice flori de bougainvillea, cu albastrul micilor piscine ghicindu-se  peste gardurile scunde de piatra si m-am indreptat in graba catre port, caci prognoza meteo se anunta potrivnica si nu mai puteam zabovi acolo!

 • Folegandros

  Biserica din Folegandros
  Biserica din Folegandros

  Rasarit in Folegandros

  Fugind de furtuna
  Fugind de furtuna

  Syfnos

  A treia zi de navigatie eram deja obisnuiti cu tratamentul ostil al Marii Egee, reusind deacuma sa ne bucuram de o masa frugala, adusa pe punte cu pretul multiplelor vanatai capatate dupa contactul cu zonele contondente care nu se fereau din calea noastra. Dupa amiaza am acostat in moderna marina din Syfnos, care se deschidea langa un golf generos, marginit de o plaja imbietoare. Dupa un dus rapid si haine proaspete, ne-am urcat in autobuzul catre oras ca sa vedem si aici Chora…Desi aproape pustii, stradutele inguste cu trepte tocite de atatia pasi si culorile vii ale tamplariei, verde, rosu…nu doar albastrul santorinian, ne-au revelat o alta imagine si ne-au satisfacut dorinta de plimbare si frumos. Bineinteles, seara s-a incheiat la o alta taverna, ospatandu-ne cu  alte bunatati locale.

  Portul din Syfnos
  Syfnos
  Syfnos

  Syros

 • A cincea insula din periplul nostru a fost Syros, care este si capitala Cycladelor. Portul din Syros adapostea usor impunatoare ferryboturi si vase de croaziera, pe langa care am trecut realizand dimensiunea barcutei noastre. Am andocat chiar la marginea unui bulevard aglomerat, pasarela de acces pe mal ajungand direct pe terasa unui restaurant. Am fost intampinati prompt si foarte calduros cu cate-un gyros(shaorma elena) si o bere, ca sa nu plecam in oras nepregatiti de plimbare. In zona pietei centrale, strazile erau pavate cu marmura lustruita deja de masinile care intregeau caracterul citadin cu care nu mai eram obisnuiti. Am luat-o la picior catre catedrala ortodoxa de pe una din culmi, unde se ajunge prin labirintul de stradute pietonale cu trepte pietruite sau sapate direct in stanca. Recompensa efortului ascensional este privelistea relaxanta a orasului  si a portului cu luminile multicolore ale vaselor  andocate. Aici poti gasi cu usurinta si o amintire pentru cei dragi sau panoul de trofee de calatorie.

  Rasarit in Syros
  Rasarit in Syros

  Kea

  Am ridicat ancora din nou, iesind din port cu speranta unei prognoze mai favorabile! Intr-adevar, de cum am iesit in larg, valurile matasoase si vantul constant, ne-au permis sa ridicam toate panzele, sa setam pilotul automat catre Kea si sa ne bucuram de prima zi perfecta de navigatie veliera. Abea acum relaxarea si buna dispozitie s-au instalat definitiv pe punte. Cu lanseta in mana, la o partida de table sau pur si simplu lungiti la soare si ascultand trecerea carenei prin apa, fiecare am simtit ca Marea Egee ne-a acceptat in sfarsit! Insula Kea ne-a intampinat catre dupa amiaza cu un calm vilegiaturist interbelic, cu un golf linistit in care am plonjat imediat dupa acostare. Baia prelungita ne-a refacut energia si pofta de mancare. Cum nu existau atractii turistice semnificative, ne-am bucurat de ultima seara greceasca, parfumata in deschidere cu un ouzo “on rocks” singurul mod in care este posibil de baut!

  De straja la Kea
  De straja la Kea

   

  Ultima zi  ne-a  reconfirmat placerea navigatiei cu panze si insatietatea privelistei marine. Odata cu vantul favorabil, albastrul egeean s-a albit de multimea velierelor iesite in larg, de parca ar fi fost o regata organizata.   Spiritul competitiv ne-a impins la cateva ore de intrecere cu alt velier, incercand toate manevrele si alurile posibile ca sa castigam cativa metri la fiecare volta. Am coborat pe docul din Atena atat cu regretul de finalului de aventura, dar si cu sentimentul datoriei implinite.

  Cornel, marinar fericit pentru o saptamana
  Cornel,marinar fericit pentru o saptamana

  Costuri

  Taxa inchiriere iaht – 2000-4000 euro pe saptamana, 10-12 persoane, in functie de sezon, ruta, clasa barcii

  Daca nu aveti brevet de navigatie, un capitan de “inchiriat” creste costurile cu 150 de euro pe zi

  Combustibil pentru motorul auxiliar, circa 150 de euro

  Taxe portuare – pana in 20 de euro pe noapte, inclusiv energie electrica si apa

  Alimente si bauturi pe vas – 250-300 de euro pentru 10 persoane

  Restaurante…depinde de fiecare!

  Ragaz pe punte
  Ragaz pe punte
  Barci pescaresti

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.