DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Amintiri din copilarie la Humulesti

Mame, tati, bunici, matusi, unchi, nasi, pentru ca e 1 iunie, m-am gandit sa va trimit in lumea amintirilor din copilarie. La propriu. La Humulesti, Neamt, acasa la Nica al lui Stefan a Petrei. Am fost acolo dupa Pasti si am ramas surprinsa de cata viata si vioiciune am gasit. In casa impecabil intretinuta, Creanga insusi isi citea povestile – la difuzor, desigur – motoceii cu care se jucau matele erau la locul lor, costume populare originale, frumos calcate si aranjate, incantau privirea, la fel ca lada de zestre si, in exterior, nenumarate acareturi ale vremii, bune pentru muncitul pamantului, dar si pentru muncile casei. In curte, multe flori, o fantana si cateva bancute pentru tras sufletul. Iar gard in gard un adevarat muzeu al povestilor lui Creanga.

De la capra cu trei iezi, la ursul pacalit de vulpe, fata babei si fata mosneagului, soacra cu trei nurori, cocosul si punguta cu doi bani, Smarandita, mos Chiorpec – toate personajele basmelor copilariei sunt acolo, prezente si tangibile. Cine a avut ideea acestui muzeu, merita felicitari. Pentru copii, valoreaza mai mult decat o ora de literatura – cei care au apucat sa-l citeasca pe Creanga se vor bucura regasindu-i personajele la doi pasi, iar cei care nu s-au incumetat inca, sigur isi vor simti curozitatea starnita si vor pune mana pe o carte. E o incantare si pentru adulti, o intoarcere in timp la traditii si povesti care sigur va va incalzi sufletul.

A fost o mare bucurie sa gasesc complexul Creanga din Humulesti atat de curat, vizitat, pus la punct si plin de viata. Era plin de lume si asta m-a surprins. Daca puneti la socoteala faptul ca Humulestiul e in traseul spre frumoasele manastiri din Moldova, aproape de Agapia, Varatec si Manastirea Neamtului, chiar ca merita sa faceti o oprire acolo. Garantat, va veti continua drumul mai senini. Iar pentru copii va fi cel mai bun prilej sa uite de tablete si sa va ceara o carte.

humulesti
Faimosii motocei
acareturi de toate soiurile
acareturi de toate soiurile

humulesti2humulesti4humulesti5humulesti7humulesti8humulesti9humulesti10humulesti11humulesti13humulesti14humulesti15humulesti17humulesti18humulesti19humulesti20humulesti21humulesti23humulesti24

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.