DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Villa Grock sau autoportretul unui clovn

villa G10
www.museodelclown.it
villagrock2
www.panoramio.com

Villa Grock, de asemenea cunoscuta sub numele de Villa Bianca, este una dintre cele mai interesante atractii din Imperia Ligurica (Italia). Acesta este situata in cartierul Oneglia si poarta numele unui clovn elvetian renumit, Grock, care a fost proprietarul vilei in prima jumatate a secolului XX. Grock (nascut Charles Adrien Wettach) a fost un actor-jongler, gimnast acrobat, muzician capabil, care canta la 14 instrumente musicale, compozitor si cel mai bine platit animator din lume la vremea sa, dar si un mare iubitor de natura si arhitectura. El reuseste sa fascineze publicul din intreaga lume, transformand numele de scena in legenda. La Jocurile Olimpice de la Paris din 1919, el a primit titlul de “Regele clovnilor”. In 1920, a vizitat Imperia si asa a fost captivat de peisajul local, luand  decizia sa se stabileasca aici. Grock a cumparat  impresionanta Villa Bianca, unde a trait pana la moartea sa in anul 1959. Villa Grock” (Villa Bianca) este o constructie extraordinara de in stil liberty-deco. Acesta a fost  renovata intre 1921 si 1923 de Adrien Wettach, alias “Grock”.

Planurile au fost trasate de inginerul genovez Armando Brignole, dar ideile au fost ale lui Grock. Cladirea reflecta un stil liberty, care este excesiv manierist si comic, la fel ca designerul ei. Stilul este de fapt contaminat de baroc, rococo si influente si ecouri din Est,  care sunt evidentiate de vegetatia exotica. Vila si gradina tradeaza structura boema a clovnului, fascinatia pentru detaliu, dar si echilibrul perfect intre intimitate, independenta si social din structura sa foarte intima.

Villa Grock, Imperia 1
www.visitrivieradeifiori.it
Villa Grock, Imperia 2
www.panoramio.com

Villa Grock inca domina Oneglia. Cladirea si gradina din jurul ei sunt urme ale influentei  proprietarului sau. Vila cu trei etaje si cu o suprafata totala de 2 mii mp., are 47 camere, in care Grock adesea isi gazduia numerosii prietenii. Vila are patru intrari separate, asigurand libertate de miscare si intimitate pentru toti rezidentii. Primul etaj al vilei este notabil pentru ferestre imense, logii, decorate cu fresce, plafon cu grinzi si covoare elegante. Al doilea si al treilea etaj gazduiesc dormitoare. In 2002, administratia provinciei Imperia a cumparat Villa Grock si a realizat o restaurare completa a cladirii, mentinand aspectul initial al acesteia. In 2010, Villa a fost deschisa publicului pentru prima data.

O atentie deosebita a fost acordata gradinii din jurul vilei, care este fascinanta si oarecum mistica. Acesta a fost renovata in anul 2006. Vegetatia din gradina si sculpturile sale, care infrumuseteaza acest loc, evoca atmosfera creata de Adrien Vettahom, care a fost un pasionat de flori. Parcul, initial foarte vast (aproape 11.000 de metri patrati), care detine un lac-piscina cu un mic pod “conectat” la o “mica insula” si un mic templu cu coloane de lemn si ciment, sunt atractia pricipala pentru turisti. Aici poti vedea pavilioane spatioase cu coloane paunchy, fantana mare, false arcade, elemente decorative unice si chiar si podul peste lac care creeaza senzatia de basm si magie.  Aleile cu pietris flancate cu cedars si chiparosi, din partea sudica a parcului sunt parte a unei gradini tipice italiane cu un portic mare. Parcul si arhitectura bizara a vilei Grock  din Ornelia, Imperia, de pe Coasta Liguriei, sunt un fel de autoportret, expresia unei personalitati extrem de jucausa si creative, care sigur te va fascina si te va ajuta sa intelegi universul unui om, el insusi fascinant si frumos.

villa Grock2
www.panoramio.com
Villa Grock, Imperia 5
www.panoramio.com
Villa Grock, Imperia 4
www.panoramio.com
villaG9
weddings.rivieradivina.it
VillaG3
www.liguria-vacanza.com.
villaG10
www.liguria-vacanza.com.
villaG4
www.panoramio.com
villagrock3
www.panoramio.com
VillaG8
www.panoramio.com
villagrock2
www.panoramio.com.
Villa Grock, Imperia 6
www.panoramio.com.
villaG6
www.panoramio.com

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.