DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Villa Borghese, oaza din centrul Romei

Roma, orasul etern, este una dintre cele mai vizitate capitale din lume in fiecare an. Toti vrem sa vedem si sa revedem Colosseumul, Fontana di Trevi, Treptele Spaniei, Vaticanul, Bocca della Verita, Piata Venetia, Pantheonul, Columna lui Traian. Roma este istorie pura, combinata cu romantism, frumusete, agitatie, zgomot si bucurie.

Mai toti suntem fascinati de prosciutto, paste, pizza, inghetata cu sute de arome si cafeaua exceptionala.

Mai toate visam sa facem cumparaturi pe Via Veneto.

Cateva zile nu vor fi niciodata de ajuns sa descoperi tot ce ascunde acest oras magnific. Asa incat ar fi bine sa-ti propui sa-l savurezi in portii mici si consistente, ani la rand. Tot odata, e imposibil.

Ca sa-ti priasca vizita si alergatura, fa-ti si timp sa te relaxezi. Roma are cel putin cinci parcuri superbe, iar unul dintre ele, Villa Borghese, este foarte aproape de zona turistica. Vei avea ocazia sa te simti ca un roman adevarat, daca te ratacesti o ora sau doua pe aleile acestui parc de 80 de hectare, care gazduieste faimoasa Galerie Borghese. Si acolo poti intra sa admiri colectia impresionanta de arta, dar este preferabil sa faci rezervare altfel risti sa stai la o coada imensa. Daca-i admiri pe Caravaggio sau Rubens, Rafael sau Titian, Bellini sau Bernini, nu rata Galeria Borghese, care a fost gandita de cardinalul Scipione Borghese, nepotul Papei Paul al V-lea, in anii 1 600. Zona in care se afla acum parcul era pe atunci podgorie, iar cardinalul si-a propus sa o transforme in cea mai mare gradina vazuta pana atunci in Roma.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, Vila a fost vanduta primariei Romei pentru acoperirea unor datorii ale familiei Borghese, iar la inceputul secolului XX, gradinile, pana atunci secrete, au fost donate si ele municipalitatii, devenind cel mai mare parc public al Romei. Tot atunci, gradinile au fost regandite in stil englezesc.

In afara conotatiei istorice deosebite, gradinile sunt oaza de relaxare perfecta in mijlocul Romei. Poti ajunge la ele fie mergand pana la capat pe Via Veneto, fie urcand Treptele Spaniole catre Colina Pinciana care, apropo, ofera si una dintre cele mai frumoase privelisti ale Romei.

O plimbare cu bicicleta, tricicleta, bicicleta cu patru roti sau trenuletul, o cafea la o terasa, eventual cu vedere la Piazza del Popolo, o sa va relaxeze suficient incat sa va reapucati de colindat cu energii proaspete.

borghese-1borghese-6borghese-7borghese-9borghese-10borghese

Galleria Borghese
Galleria Borghese

borghese5

Piazza del Popolo, vazuta din gradinile Borghese
Piazza del Popolo, vazuta din gradinile Borghese
Roma, vazuta de pe Colina Pinciana
Roma, vazuta de pe Colina Pinciana

 

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.