DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Vila Cimbrone, comoara din Ravello

IMG_6949 IMG_6951

In modul in care suntem invatati sa gandim, avem senzatia ca paradisul si iadul sunt locuri in care inca nu am ajuns. Dar daca traiesti suficient pe Terra si calatoresti, realizezi ca si paradisul si iadul sunt aici pe pamant si ca ele sunt o proiectie a mintii. Sunt locuri in lumea asta care depasesc cu mult imaginatia noastra despre paradis. Eu am avut sansa sa ma plimb prin unele dintre aceste locuri. Mirosul din aeste locuri este divin, pentru ca sunt multe flori, e multa liniste, pentru ca frumusetea acestor locuri te amuteste si intotdeauna aceste locuri au fot aranjate de oameni care le-au iubit. Sunt sigura ca zicala”omul sfinteste locul” vine direct de la Dumnezeu.

Un astfel de loc e Ravello. Faimos pentru vederile sale panoramice unice, Ravello este una dintre cele mai populare destinatii de pe Coasta Amalfi din Italia de Sud, regiunea Campania. Orasul Ravello se intinde de-a lungul unui promontoriu de unde imprejurimile se deschid privirii in toata splendoarea lor. Ravello este si depozitarul unor bijuterii de vile nascute parca dintr-un tratat despre pasiunea sufletului omenesc pentru frumos. Villa Cimbrone ocupa pozitia cea mai frumoasa si impresionanta de pe intreaga Coasta Amalfi. Vila din Ravello cocotata pe buza unui pinten de roca ridicat deasupra marii, este o zona verde luxurianta, amenajata intr-un stil unic. Odata intrat prin poarta din lemn vechi din secolul al XVI-lea, la stanga vei gasi manastirea cu o curte mica in stil normand, iar in dreapta un turn, construit parca pentru a tenta privirea. Odata intrat te simti ca si cum ai alunecat intr-o lume de poveste. Aceasta proprietate superba a fost detinuta de catre familiile nobile din Ravello in timpul Evului Mediu si a fost pretuita pentru pozitionarea dominanta si solul fertil pentru agricultura. O perioada de timp Villa Cimbrone a fost abandonata, pana a fost redescoperita de englezul Ernest William Beckett, Lord Grimthorpe, in timpul calatoriei sale pe Coasta Amalfi. Impresionat de frumusetea ei latenta, a cumparat-o in 1904 si a renovat-o , transformand gradinile in locuri superbe de plimbare si odihna. Numele aleilor din gradini au menirea de a evoca trecerea prin viata. De la intrare, ochiul este atras spre capatul aleii drepte a imensitatii spre un templu cu o statuie a zeitei Ceres, zeita romana a recoltei. Insotit de aromele exotice, cum este cel al Nolinei Recurvata, care creste aici de mai mult de 150 de ani si miresmele florilor din vasele de teracota din secolul al XVIII-lea, dar si de statuile razboinicilor greci, raspandite de-a lungul aleii, tot ce vei cuprinde cu vederea este doar o avanpremiera a spectacolului care va aparea in scurt timp. Pe partea cealalta a Templului Ceres te asteapta una dintre cele mai frumoase panorame de pe Coasta Amalfi. Spectacolul pe care acest splendid, incomparabil balcon natural, impodobit cu busturi din marmura din secolul al XVIII-lea il deschide inaintea ochilor este impresionant. Privirea iti este acaparata de muntii din Cilento si varful Licosa, peste marea stralucitoare albastru- turcoaz care evidentiaza coasta Amalfi cu ale ei plantatii de lamai si maslini, cu ale ei casute multi-colore agatandu-se de dealuri. Trecerea timpului nu conteaza aici, fermecat de o astfel de frumusete, daruita cu divina generozitate. Este greu sa te desparti de terasa Infinitului, dar exista multe alte comori care asteapta sa te uimeasca.  cimbrone12

Gradinile Cimbrone sunt magnifice. Aleea hortensiilor care serpuieste printre arbori de magnolia stellata, ginko biloba, dalii gigant si ronduri de bujori te poarta cu gandul la stilul renascentist regasit in designul vilei Medici. Aceasta alee care se intinde sub pergole groase, sustinute de coloane de teracota rotunde ascund o fantana din fonta, unde se arunca banuti si se pun dorinte.Un copac banksiana seculare cu florile sale parfumate strajuieste acest loc. Gradinile Cimbrone, intinse pe mai mult de 5 hectare sunt considerate cel mai important exemplu de peisagistica si cultura engleza creat in zona mediteraneana. Terasa trandafirilor, pavilionul deschis denumit camera de ceai, templul lui Bachus,cripta, statuia lui David sunt alte repere in aceste gradini unice. Cand pleci din acest loc simti ca o parte din tine s-a schimbat definitiv, pentru ca intr-un fel sau altul acest loc unic in lume, iti schimba perceptia despre frumos si sublim.

IMG_6955

IMG_6958 IMG_6961 IMG_6963 IMG_6967 IMG_6957 cimbrone1 cimbrone3 cimbrone6 cimbrone5 cimbrone7

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.