DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Viata ca o vacanta

Cum o fi sa-ti traiesti viata ca pe o vacanta? 12 luni din 12 sa respiri briza marii, sa auzi fosnetul frunzelor, sa te trezesti in mirosul florilor? Oricate probleme ai avea, ar parea mai usor de dus intr-un asemenea decor. Doi spanioli, Juana si Rafael, fetita lor de 11 ani si doi caini duc o astfel de viata de cand si-au cumparat casa in Mallorca unde iarna e o notiune abstracta. Nu si-au creat raiul pe pamant pentru ca ii dadeau banii afara din casa – e drept ca nici din alocatia de somaj nu se poate realiza asa ceva – ci pentru ca au visat ani de zile la casa lor, cladita din piatra, ciment si lut ca acum cateva sute de ani, in mijlocul unei gradini si aproape de mare. Si atata au visat ca au ajuns si sa-si vada visul cu ochii.

casa spania

Proprietatea e alcatuita din doua cladiri dreptunghiulare legate intre ele printr-un patio incarcat de mandarini. Arhitectura spaniola si cea maura se impletesc armonios si se potenteaza reciproc detaliu cu detaliu. In prima cladire se afla livingul, bucataria si dormitorul matrimonial, iar in cealalta cladire, alte doua dormitoare si o biblioteca. Pentru ca e o casa deschisa prietenilor si in care se gateste mult, bucataria e inchisa, dar nu si izolata. Peretele care o desparte de living este unul de sticla, astfel incat bucatarul sa poata participa vizual la activitatile de grup, dar si sa tina departe eventualele mirosuri neplacute.  Fiecare piatra din aceasta casa, intreaga pardoseala, zidaria, ferestrele,tigla de pe casa,  usile si ancadramentele lor sunt lucrate de mesteri specializati in tehnici antice. Proprietarilor le place sa spuna ca materialele sunt “atat de naturale” incat casa lor e vie.

Mobilierul elegant, cromatica mediteraneana, eleganta candebrelor creeaza o atmosfera foarte placuta. Dar mai atragatoare decat orice altceva e gradina care inconjoara proprietatea – plina de maslini, bougainvilea, lavanda si chiparosi.  Mai multe terase complimenteaza feeria de plante, una dintre ele cu iesire direct din dormitorul matrimonial. Daca va mai spun si ca aceasta casa se afla in Porto Cristo, la doar cativa metri de una dintre plajele idilice din zona, aveti imaginea completa a unei case de vis. “Ne-am dorit o casa dupa chipul si asemanarea noastra, o casa in care sa fim in vacanta si atunci cand muncim”, explica Juana si Rafael, iar noi nu putem decat sa-i felicitam ca si-au realizat dorinta si sa ne bucuram privirea cu rezultatul muncii lor. Si, bineinteles, sa visam ca intr-o zi ii vom ajunge din urma.

Bucataria e despartita de living printr-un perete de sticla.
Bucataria e despartita de living printr-un perete de sticla.

casa spania 3casa spania 1casa spania 5

Din dormitor, direct pe terasa.
Din dormitor, direct pe terasa.

casa spania 4sursa foto: El Mueble

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.