DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Vernazza, frumoasa adormita din Cinque Terre

IMG_6865 IMG_6867

Am argumente ca cel mai frumos dintre orasele Cinque Terre este Vernazza. Este un sat “cocotat” pe pantele de piatra pe care cresc din belsug podgorii si care se termina abrupt in golful magnific caracterizat prin marea de un albastru ireal. Vernazza se afla pe Sentiero Azzurro, traseul de munte care leaga toate cele cinci orase aflate in patrimoniul UNESCO. Alte trasee serpuiesc pe dealuri prin reteaua complicata de terase construite artificial cu vita de vie, maslini si alte culturi.

Frumoasele case ratacite sus pe stanci si casele grupate in jurul unui port mic, protejat, cumva reusesc sa pastreze identitatea unui sat de pescari, care raspandeste un aer de rafinament in acelasi timp. Magazine, restaurante si cafenele sunt asezate de-a lungul strazilor inguste, iar pietele reprezinta locul ideal pentru intalnirea cu prietenii, pentru petrecerea de logodna sau pentru aniversarea zilei de nastere. Vernazza are un aer elegant dat de arcade, logii si porticuri. Cladirile sunt aliniate, ca in toata regiunea Liguria, clasic, in stilul “tower house” – inalte si inguste, pictate intr-o serie de pasteluri vii, care le fac unice. Plantele si florile dau senzatia de preaplin in vase si la ferestre sau de-a lungul casei in”carruggi,” caracteristice pentru strazile pietonale din oras.

Vernazza a fost fondata acum aproximativ 1000 de ani, dar a inceput sa prospere atunci cand a ajuns sub stapanirea Republicii Genova, in 1276. Este un paradis al naturii salbatice si mirosurilor mediteraneane, protejat, ca intreg parcul, de UNESCO din 1997.

La malul marii, langa portul orasului, este Castelul Belforte, de asemenea cunoscut sub numele de Castello Doria, construit in anii 1500 pentru a proteja Vernazza impotriva atacurilor piratilor. Cetatea are un turn cilindric central unde astazi este un restaurant care ofera o priveliste uluitoare. Biserica Santa Margherita di Antiocchia este o capela fermecatoare situata pe marginea unei stanci care se termina in Marea Mediterana. Construita in 1318 in stilul unic Genovese, este completata de un turn octogonal ce se ridica cu mandrie ca un punct de reper. In ziua patroanei ei spirituale, pe 20 iulie, Vernazza ofera o petrecere demna de ea, cu mancare traditionala, festivitati si distractie. Specialitatile din Vernazza includ ansoa si limonada, pansotti (ravioli umplute cu branza ricotta si spanac). Localnicii fac o lasagna delicioasa folosind “pesto cu busuioc” in loc de sos de rosii si tot felul de specialitati din fructe de mare. Daca nu ajungeti pe 20 iulie, atunci poate in timpul ceremoniilor religioase de Pasti, cand cruci care au fost facute in Vernazza pentru navele cruciatilor sunt purtate prin oras si sarbatoarea este in toi. Situata in fata bisericii, o mica piata decorata cu un mozaic de piatra de rau, este un loc popular de intalnire si locul unde ceremoniile se transforma in sarbatoare si dans.

Atmosfera de ansamblu din Vernazza este placuta si relaxata. Serile in Vernazza sunt frumos de petrecut la o terasa, admirand privelistea cu o inghetata sau un pahar de vin alb local in fata. Poti pastra sticla de la bar, e un suvenir adorabil. Observa passeggiata (plimbarea de seara)  deoarece localnicii serpuiesc alene in sus si in jos pe strada principala, in ceea ce ei numesc siesta sau vasca (ture). Sau priveste la oamenii care stau la ferestrele cladirilor pastelate stins, par o galerie de portrete agate pe ziduri vechi de cand lumea. Aici, in Vernazza, generatiile care nu au crescut cu televizor si net petrec timpul liber privind pe fereastra spre un peisaj  linistitor ca valurile Marii Mediterane. Merita sa te “imbeti” de linistea privirii lor si sa savurezi romantismul acestui loc la apusul soarelui.

IMG_6873 IMG_6850 IMG_6893 IMG_6890 IMG_6889 IMG_6876 IMG_6862 IMG_6894 IMG_6875 IMG_6868Sursa: Arhiva Personala.IMG_6869

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.