DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Veranda, un alt fel de a ne prezenta celorlalti

teraseterasa10veranda3

Ce loc mai bun pentru a lenevi intr- o zi insorita, decat o veranda?

Veranda nu este numai un stil arhitectural, este cu mult mai mult. Veranda a oferit “o camera in aer liber” pentru cei care au conceput-o, un loc  in care familia ar putea sta impreuna, copiii s-ar putea juca, persoanele in varsta ar putea sa se relaxeze, doamnele ar putea coase, domnii ar putea citi, adolescentii s-ar putea strange seara, iar familia si prietenii s- ar putea aduna pentru petreceri toata vara sau ar putea sa savureze zilele si serile de toamna. Dar, din punctul meu de vedere, veranda este un loc cu mult mai fascinant. Veranda nu este o “structura” care vine neaparat la pachet cu casa, aici chiar daca nu esti architect cu acte in regula, imaginatia iti este cel mai bun aliat. Faptul ca iti poti concepe veranda, ca o poti decora si apoi poti sa te bucuri de confortul ei impreuna cu cei care iti sunt dragi este un vis frumos si accesibil.

veranda4

veranda2

terase10

veranda

Veranda a devenit un loc atat de important in viata de zi cu zi pentru multe civilizatii incat ea s-a transformat in “camera” cea mai importanta a casei. E locul unde se intalneste familia seara, locul unde prietenii vin si unde o parte importanta din viata se desfasoara. Veranda prin arhitectura sa deschis-inchisa, iti permite sa simti in permanenta esentele gradinii, sa simti adierea vantului si aerul curat cand ploua, dar in acelasi timp prezinta tot confortul unei camere. Umbra acoperisului contribuie la mentinerea unei temperaturi placute in interiorul casei. Veranda e prezenta destul de proeminent in arhitectura si a devenit larg raspandita la cladirile coloniale in timpul anii 1850. Stilul victorian de arhitectura este folosit de locuitorii din Australia si Noua Zeelanda, unde gasim cele mai romantice verande din lume .Queenslander este un stil de constructii rezidentiale in Queensland , Australia, care este adaptat la clima subtropicala si caracterizat prin verande sale mari, de multe ori in stil filigran . Verandele de obicei sunt arhitectural unificate cu restul casei, folosind elemente de constructie similare ca restul structurii si pot fi integrate in linia acoperisului sau etajele superioare.

veranda20

Arhitectura coloniala spaniola (ca si “stilul Mission” care a devenit popular in vestul Statelor Unite ale Americii la inceputul anilor 1900) include de obicei verande de-a lungul peretilor exteriori ai casei. In unele cazuri, verandele au fost construite cu deschidere, adica fiecare camera se deschide intr-o veranda, mai degraba decat coridoare interioare sau conexiuni directe cu alte spatii. In vestul Statelor Unite , casele stil ranch folosesc adesea o veranda inchisa pentru a oferi umbra pentru intrarea si peretele de sud al resedintei. In sudul Statelor Unite si sudul provinciei Ontario , Canada , un pridvor este de multe ori cat mai larg cu putinta si poate oferi spatiu suficient pentru rezidenti de a se distra cu oaspetii sau pentru a se aduna la ocazii speciale.

Casele americane mai vechi, in special cele construite in epoca victoriana  sau stilul Queen Anne , includ de multe ori o veranda in fata si alta in partea din spate a casei. Acesta este folosita ca un spatiu de relaxare. “New Urbanism” o noua miscarea in arhitectura, indeamna la o imbunatatire a acestei tendinte, recomandand o veranda mare cu vedere la strada, pentru a ajuta la construirea relatiilor comunitare. Si daca gradinile au adus multi oameni impreuna si i-au determinat sa se cunoasca, atunci cu atat mai mult amenajarea unui spatiu in aer liber, unde se poate savura o cafea sau o prajitura buna, poate deveni un liant autentic intre oameni. Practic, construirea unei verande sau a unui pridvor la casa reprezinta primul pas pe care il faci spre ceilalti, prezentandu-te pe tine insuti in cel mai autentic mod.veranda1

terase9 terase4terase1 terase8terase3

Sursa:

Surse foto: www.southernliving.com, styleblueprint.com, rustyhinge.blogspot.com, www.confettiandstripesblog.com;www.houzz.com

fcx

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.