DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Venetia, paradisul pe apa

Venetia este un oras minunat din Laguna Veneto si unul dintre cele mai importante porturi de la Marea Mediterana. Este un oras bogat in muzee, unde am putut vedea cele mai frumoase opere de arta originale ale marilor artisti. In zilele noastre, Venetia este un minunat centru de arta. Multe palate si biserici fac din Venetia un muzeu sub cerul liber. In plus Venetia este numita “Orasul indragostitilor”, dar si unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura gotica din lume. Exista o serie de edificii religioase absolut superbe, cladiri guvernamentale, si chiar poduri si alte structuri, pe care nu le regasesti nicaieri altundeva. Exista, de asemenea, o serie de piete si piatete, care sunt locul perfect pentru turisti de a simti  gustul real a ceea ce  este intr-adevar viata in Venetia . Se spune ca cele mai frumoase fotografii din lume se fac in Venetia, unde fiecare colt al orasului este inedit si plin de farmec.

Permanent in mijlocul atentiei, magnifica Piazza San Marco este o experienta in sine. Napoleon se referirea la ea ca la“receptia cea mai frumoasa a Europei”, asta pentru ca mult din ce au reprezentat stilurile arhitecturale europene si nu numai se regaseste in arhitectura cladirilor din aceasta piata. De la Basilica di San Marco, adesea vazuta ca marturia vie a legaturilor Bizantului cu Venetia; la Palatul Dogilor, pana la Venetia si Torre dell’Orologio, un turn cu ceas construit intre 1496 si 1506, care sunt asezate intr-un careu superb si creaza intr-adevar senzatia unei camere a carei acoperis este cerul. Acesta piata este de o frumusete care iti taie respiratia. Ticsita de restaurante elegante, poti asculta inca de dimineata Vivaldi la un pian cu coada asezat strategic intre coloanele cladirii in timp ce admiri stucatura Basilicii si Palatul Dogilor, iar porumbeii se aseaza cuminti imprejurul tau asteptand ceva din portia ta. Piata este  o combinatie inedita de cladiri istorice cu un oras vibrant si modern, care pare sa se metamorfozeze intr-un paradis al senzatiilor de la primele raze ale soarelui.

puntea

Asemenea celor mai multe cladiri situate in Venetia, Palatul Dogilor este cu adevarat frumos si este una dintre cele mai vechi cladiri guvernamentale inca in picioare situate aici. Inainte de caderea Republicii Venetiene in anii 1700, Palatul Dogilor a servit ca senat, centru administrativ, tribunal, arhiva publica si inchisoare.

Puntea Suspinelor, un pod de piatra scurt care leaga Palatul Dogilor cu inchisoarea veche de vizavi este poate cea mai interesanta structura arhitecturala din toata Venetia. Acest pod este complet inchis si are cateva ferestre mici incastrate in piatra. Numele podului a fost dat de Lordul Byron in secolul al XIX – lea. Palatul Dogilor si Puntea Suspinelor sunt doua obiective turistice “must see” pentru oricine viziteaza Venetia. Odata intrat in Palatul Dogilor, esti coplesit de frumusetea, abundenta si impetuozitatea salilor. Sala mare de interogatoriu are o usa mica contrastanta cu celelalalte usi ale palatului. Cand ai pasit pragul ei, esti pe un culoar ingust cu gratii la niste geamuri mici din stanga si din dreapta ta, iar peretii simpli sunt varuiti in alb. Esti pe Puntea Suspinelor! Nu, nu auzi suspine, te simti brusc aplatizat, mic si orice gand al tau se loveste de gratiile care te impresoara, asa ca te intorci cu pasi mari inapoi in sala din Palatul Dogilor si te linistesti sub jocul luminii filtrate de ferestrele enorme.

M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211Venetia este impartita in insule si canale. Marele Canal este intr-adevar incantator, contribuind la magia unuia dintre cele mai frumoase orase din lume. Plimbarea de-a lungul lui e ca o plimbare prin secole, fiecare invitandu-te sa-ti devina favorit. Marele Canal are forma unui “S” in oglinda si are aproximativ 3,8 km lungime, fiind cel mai bine cotat cartier din Venetia. De-a lungul sau se afla cele mai importante cladiri din Venetia, construite intre sec XIII – XVIII, decoratiunile si culorile sunt la scala mult mai mare. Pana in secolul al XIX-lea traficul se desfasura de-a lungul canalului fapt pentru care nu exista decat un singur pod care traversa canalul (Podul Rialto). Pana astazi s-au mai construit inca doua poduri: podul Scalzi si podul Academiei. Prin secolele XII si XIII, casele si palatele construite de-a lungul canalului au devenit mult mai bogat ornamentate si adesea au fost adaugate decoratii in stil bizantin ca arcade alungite si loggii mari. Acest stil venetian-bizantin de arhitectura este evident la cladirile care flancheaza canalul.

Stilul arhitectural gotic venetian a inceput sa apara la cladiri construite de-a lungul Marelui Canal in secolul XV si unele dintre cele mai bune exemple pot fi inca gasite acolo, inclusiv magnificul palat  din secolul al XIII-lea Ca d’Oro (Casa de aur). In aceasta perioada, fatadele includeau tencuiala in culori stralucitoare, care subliniau arcadele atat de populare si coloanele inalte si subtiri. Palate si case proiectate in stil renascentist si clasic au supravietuit inca din secolul XVI. Acestea se remarca mai ales prin fatadele albe, contrastand cu cele colorate si cu ferestre ovalizate, mai degraba decat subliniate de arcade. Exemple ale acestui stil de arhitectura sunt Dario Palazzo si Palazzo Grimani. In secolul al XVI-lea si in secolul al XVII-lea, cladirile in stil baroc au fost adaugate la cele care deja flancau Marele Canal. Aceasta a fost epoca cea mai prolifica in modernizarea si constructia acestui cartier pe apa si perioada cand au fost construite Biserica Santa Maria di Nazareth (astazi cunoscuta sub numele de Scalzi) si Bazilica Santa Maria della Salute, una dintre structurilor ecleziastice cele mai elegante ale orasului. Baldassarre Longhena a fost arhitectul principal din acea perioada si a contribuit  la contructia multor cladiri noi in zona canalului. Acestea au devenit una dintre atractiile cele mai pitoresti din oras.

Una dintre  cele mai importante colectii de arta ale secolului 20 din lume se afla la Veneiri Palazzo dei Leoni, cu vedere spre Canal Grande. Palatul  a apartinut lui Peggy Guggenheim  si  gazduieste acum colectia sa de arta abstracta. Oricine viziteaza Venetia si iubeste arta abstracta ar trebui sa vada colectia Guggenheim. Este superba, cu capodopere din curentele artistice ale modernismului cum sunt cubismul, expresionismul, abstractionismul si suprarealismul. Operele lui Picasso, Braque, Calder, Mondrian, Kandinsky, Duchamp, Klee, Pollock si Léger sunt un “festin”. In plus, pe langa operele de arta din colectia personala ale lui Peggy Guggenheim, exista piese care au ajuns la fundatiei dupa moartea ei. Unele sunt date cu titlu de imprumut pe termen lung, cum ar fi lucrarile de Gianni Mattioli din colectia futurista italiana. Gradinile palatului sunt, de asemenea, pline de lucrari notabile.

Insula Lido este o alta atractie de top a orasului Venetia.  Insula Lido este una dintre “cele trei frumoase”, asa le-am botezat eu. Insula Murano, Insula Burano si Insula Lido. E o provocare sa prinzi un apus de soare pe fiecare dintre ele! Turistii pot ajunge pe insula Lido in mai multe moduri, dar una dintre modalitatile cele mai convenabile si eficiente este cu “vaporetto”. Odata ajuns pe insula, explorarea plajelor de nisip, interesantele drumuri care leaga golfuri ascunse si lagunele, dar si porturile de agrement unde poti savura o masa delicioasa, transforma totul intr-o magie. Ciclismul pe insula este popular si exista un numar de locuri unde poti inchiria o bicicleta, asa ca atunci cand vei fi intrebat ce ai facut la Venetia poti sa spui “m-am plimbat cu bicicleta”. Ai sa vezi ochii interlocutorului marindu-se a mirare. In timp ce o vacanta  in Venetia este un eveniment , o excursie pe insula Lido, o face chiar imposibil de uitat.

M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 Sursa foto: Arhiva personala

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.