DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Veliko Tirnovo – spectacolul de sunet si lumina

IMG23IMG1IMG2

Veliko Tarnovo este orasul bulgaresc care m-a fascinat chiar de la prima privire. Cocotat pe stanci, cu case cu acoperisuri din tigla si pereti viu colorati, parea rupt dintr-o vedere. Ca si privire panoramica, orasul, cu casele vechi, magazinele, hotelurile, pensiunile si restaurantele ingramadite unele peste altele pe pantele stancoase, de unde coboara in trepte pana aproape de valea raului Yantra, creaza impresia unui amfiteatru urias, cu vedere la scena supradimensionata, constituita in jurul monumentului inchinat tarilor si muzeului de arta contemporana. Situat pe o terasa deasupra raului, monumentul inchinat tarilor bulgari Assen I, Peter, Kaloyan si Ivan Assen II, sub a caror domnie statul medieval bulgar, avand capitala la Tarnovgrad (actualul Veliko Tarnovo) a atins apogeul sau politic, economic si cultural, reprezinta omagiul adus pentru cei care au intemeiat Taratul Vlaho-Bulgar. Aflat la o distanta de putin peste 100 km de Bucuresti, resedinta  regiunii cu acelasi nume si cunoscut si sub denumirea de „Orasul Tarilor”, Veliko Tarnovo este o bijuterie medievala in Balcani.

Localitatea se afla pe malul raului Yantra ( imi place sonoritatea acestui nume). Orasul vechi se intinde pe trei dealuri: Tsarevets, Trapezitsa si Sveta Gora. De departe cele mai importante vestigii istorice sunt cetatile Tsarevets si Trapezitsa care stau de straja de o parte si de cealalta a raului Yantra si care au servit drept resedinta pentru multi lideri ai tarii vecine. Impunatoarea cetate Tsarevets este aparata de un zid intarit, ridicat direct pe stancile verticale  inconjurate pe trei laturi de raul Yantra. Amplasat in mijlocul cetatii, castelul, protejat de ziduri groase din piatra si turnuri de aparare, vegheaza si astazi orasul.IMG3Aici are loc in fiecare an de ziua orasului spectacolul de sunet si lumina “Tsarevgrad Turnov”, unic in Europa. Menit sa redea Castelului Tsarevets grandoarea si gloria vechii capitale Turnovgrad, spectacolul, creat de o echipa de specialisti bulgari si cehi, in urma cu aproape 25 de ani, impresioneaza in fiecare an atat prin compozitia muzicala incarcata de dramatism, special realizata pentru a transpune spectatorii in mijlocul evenimentelor care i-au marcat evolutia istorica, cat si prin fascinantul joc de lasere grandios proiectate. O spectaculoasa manifestare de muzica si lumina te poarta intr-o calatorie prin istoria orasului cetate Veliko Tarnovo. Spectacolul se desfasoara de cateva ori pe parcursul anului, indiferent de vreme si poate fi vizionat gratuit de sarbatori. Noi am reusit sa-l vedem inainte de revelionul de anul trecut, petrecut in Veliko.

Programul iti permite sa te transpui in povestea glorioasa si tragica cu ajutorul efectelor de lumina laser si culorilor, sunetului clopotelor bisericii si muzicii dramatice. Sunetele aparent dure si abrupte, ca un tipat de pescarus, te poarta departe inapoi in timp, in epoca cand aceste teritorii erau locuite de traci, slavi si proto-bulgari. Tema muzicala se “imblanzeste” sunetele devin melodioase pe masura ce secolele trec si “statul bulgar capata contur” . Treptat, ritmul este cand intarit, cand lasat piano si teme noi sunt introduse, ajutandu-te sa “intelegi” lupta poporului bulgar, iubitor de libertate impotriva invaziilor diferitelor imperii. Cele mai dramatice teme muzicale sunt cele menite sa ilustreze invazia Bizantului in anul 1018. O manta neagra de sclaviei cade peste tara, ilustrata atat de muzica cat si de culoarea rosie a laserului, in timp ce in surdina se “ formeaza” o melodie cu un ritm forte, sugerand lupta insurgentei.

Linia melodica se contureaza si creste in timp ce lumina laserului pare sa imprastie toate culorile ca si cum ar ravasi orice forma de armonie intr-un haos stilistic.E vorba de rebeliunea din 1185 care a incheiat aceasta ocupatie dramatica si a adus libertatea in Veliko Tarnovo. Libertatea si linistea de pana in 1393, a fost intrerupta brusc de expansiunea imperiului Otoman. Razboinicii otomani ajung in jurul zidurilor cetatii Tsarevets. Eroismul si determinarea bulgarilor din acele momente  sunt redate de imnul soldatilor regelui Ivan Shishman, “Cal langa cal, eroul langa erou”. Acest cantec a fost cantat pana la ultima batalie, bulgarii pierzand inca odata libertatea.”Batalia este pierduta, dar ceea ce este stanca este credinta”. Bulgaria cade sub dominatia otomana, dar spiritul national si constiinta de sine raman vii. Prin sunete haotice de suprimare auzi neasteptate sunete dulci de flaut, ca un apel exteriorizat a dorintei profunde pentru libertatea, un apel la a pune mana pe arme. Dar aceasta libertate nu a fost usor de obtinut, a costat viata multor razboinici, dar curajul si determinarea au fost in cele din urma rasplatite. In acel moment in care este marcata victoria, clopotele bisericilor se dezlantuie in  melodii in onoarea eliberatorilor. (Clopotele au si o alta simbolistica. Ele reprezinta un simbol al credintei crestine, sunetele lor sunt un mod de comunicare, iar sunetul lor inseamna victoria credintei). Poate si de asta ultimul spectacol din an este programat in ajunul revelionului. Asa se marcheaza inceputul anului nou in Veliko Tarnovo, un oras, care va asista la alte lupte si victorii, dar intotdeauna va astept cu incredere si curaj sa ajunga la nivelul de evolutie la care este provocat de lumea moderna.

Deasemenea ultimul spectacol din an este programat pe 31 decembrie, ca rememorare a unei istorii zbuciumate, dar si ca un mesaj de speranta si incredere in viitor. Nu rata sansa de a asista la “Tsarevgrad Tarnov – acest spectacol de sunet si lumina”. Cu siguranta nu este numai un punct de atractie uimitor, care este emblematic pentru oras, ci un spectacol care te va prinde in mrejele lui. Un spectacol de muzica dramatica, lumini laser multicolore, sunete de clopote, sincronizate in mod unic pentru a descrie istoria zbuciumata dar si capacitatea vitala de revenire si rezistenta. Cufundat in aceasta lume mistica, simti cum alergi prin secolele trecute, reinvii momentele de ascensiune si prabusire, simti luptele cu invadatorii, suferintele oamenilor oprimati si inaltarea lor de eliberare, simti magia istoriei povestite altfel! Si poate, daca esti destul de deschis, gasesti in aceste trairi induse puterea si energia de a realizi ca viata trebuie sa fie abordata cu mult curaj si demnitate, indiferent cat de greu esti incercat!

Sursa foto:www.velikoturnovo.info, www.panoramio.com, www.travel-bulgaria.eu, arhiva personala.

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.