DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Vacanta de acasa – cum poate deveni un balcon mic o terasa de 5 stele

Ce metoda mai buna si mai putin costisitoare de a primi natura in casa decat un balcon amenajat ca o gradina? Mica ta gradina secreta, vacanta garantata din fiecare dimineata si fiecare seara.  Ca sa arate bine, are nevoie de ceva atentie zilnic, dar recompensa merita efortul. Chiar si cel mai mic balcon are potential sa devina oaza de relaxare dupa care tanjesc si cei mai energici dintre noi macar din cand in cand. Am adunat cateva idei care sa va inspire in caz ca vreti sa va apucati de treaba acum sau doar ganditi sa schimbati cate ceva in sezonul urmator. O sa vedeti ca , indiferent cat de inghesuit pare un balcon de bloc, daca e curatat, vopsit, ingrijit si inflorit, va schimba cu totul casa, perspectiva si starea de spirit.

sursa

balcon1

Cati nu aveti asa ceva acasa? Acesta e un balcon inchis si ingust, tipic celor mai multe dintre blocuri. Cateva lambriuri vopsite in alb si albastru, o lada de lemn transformata in fotoliu, buna si ca spatiu pentru depozitat diverse, un buchet mare de margarete – decorative si rezistente, orhideele pe care le-ati primit cadou, cartile preferate si un bol cu fructe. Mai ieftin decat o vacanta in Santorini, cu siguranta. Asta nu inseamna ca este cazul sa renuntati la vacanta. Dimpotriva, astfel o prelungiti. Catelul este optional, si o alta rasa ar da la fel de bine in poza 🙂 Nu va aruncati, totusi, la un ciobanesc, s-ar putea sa nu aiba loc.

balcon2

In poza de mai sus, si balconul e mai mare, si investitia mai serioasa. Au fost montate dale de lemn special tratat pentru exerior (usor de gasit in orice magazin de bricolaj) si, pe o portiune separata, pietre de rau asa incat sa ai senzatia ca auzi apa susurand. E tare frumos si spalierul pentru plante agatatoare, dar piesele de rezistenta sunt arbustii. Sunt pusi in ghivece mari de teracota, material despre care specialistii spun ca ar fi cel mai bland cu radacinile pentru ca le lasa sa respire. Cum balconul acesta nu are plante cu flori – in afara orhideelor, odata amenajat e si foarte usor de intretinut deci perfect pentru un proprietar ocupat. Arbustii nu trebuie udati zilnic.

b3

Intr-un oras mare si aglomerat, asa cum ne dau de inteles cladirile de sticla si otel din fundal, balconul acesta pare materializarea expresiei “departe de lumea dezlantuita”. Multa verdeata, ghivece cu flori de sezon, alte ghivece cu bradutii de Craciun pastrati si ingrijiti, doua fotolii impletite din ratan, doua spaliere simple, usor de facut si acasa, covorul de exterior pe care nu-l incurca ploaia – si, gata, ai evadat, nu mai esti, macar temporar, prizonierul grijilor. 🙂

balcon11
sursa

Betonul gri al zidului a fost vopsit in albastru inchis si ce frumos fundal a devenit pentru ghivecele cu flori perfect aranjate. Sunt de remarcat si mica sera pentru plante aromatice si podeaua din lemn, dar si atentia fata de cromatica – alb, albastru, verde – nuante reci, perfecte pentru un spatiu mic pentru ca nu aglomereaza vizual. Este foarte simplu si rafinat acest balcon – investitie minima cu efecte maxime asupra starii de bine.

b11
Poate ca nu aveti timp sau chef de arbusti sau alte plante in ghiveci. Nu-i nimic, atat cat stati acasa, bucurati-va de flori imprimate pe fetele de perna. Si de buchetele cumparate de la coltul strazii. Imi place ideea cu florile in vaza scoase pe balcon, mi se pare foarte potrivita pentru cineva care calatoreste mult.

Loc pentru frumos este oriunde si intotdeauna. Daca nu v-am convins, promit sa mai incerc. 🙂

sursa

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.