DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Royal Poinciana, un pom magnific cu multe nume

treesplanet.blogspot.com
treesplanet.blogspot.com
www.tree-nation.com
www.tree-nation.com

Acest material este rezultatul unei fotografii superbe de pe Facebook cu acest pom si urmatorul mesaj:” I asked yesterday if anyone knew what this tree was. Well, now after more than 1200 comments, I know!!!! It’s Delonix regia or commonly known as Royal Poinciana, Flame Tree, Flamboyant Tree, Fire Tree, Gulmohar, among many others. Answers came from Madagascar, Peru, Hawaii, Brazil, Iran, Tanzania, Philippines, Argentina, Puerto Rico, Thailand, Malaysia, Pakistan, South Africa, Paraguay, South Florida, Mauritius, Sri Lanka, Canary Islands, Veracruz, Jamaica, Bangladesh, Yucatan, Louisiana, Tiawan, Vietnam, Egypt, Columbia, Venezuela, Dominican Republic, Texas, Australia, India…and that’s from just the first 500 comments. I’m deeply humbled to have followers from all over the tropics. Thanks so much for sharing your botanical world with me.”( Am intrebat ieri daca stie cineva ce este acest copac. Ei bine, acum, dupa mai mult de 1200 de comentarii, stiu !!!! Este Delonix regia sau cunoscut sub numele de Royal Poinciana, copacul Flame, copacul Flamboyant, Copacul de foc, Gulmohar, printre multe altele. Raspunsurile au venit din Madagascar, Peru, Hawaii, Brazilia, Iran, Tanzania, Filipine, Argentina, Puerto Rico, Thailanda, Malaezia, Pakistan, Africa de Sud, Paraguay, Florida de Sud, Mauritius, Sri Lanka, Insulele Canare, Veracruz, Jamaica, Bangladesh, Yucatan, Louisiana, Tiawan, Vietnam, Egipt, Columbia, Venezuela, Republica Dominicana, Texas, Australia, India … si astea sunt doar primele 500 de comentarii.  Sunt profund uimit ca am „urmaritori” din intreaga zona tropicala. Multumesc mult pentru ca mi-ati impartasit informatii despre fauna tropicala!). Am inceput sa rad crezand ca e o gluma, dar la o cautare pe net, am descoperit ce minune este acest pom.

vdeltagoods.com

vdeltagoods.com

treesplanet.blogspot.com
treesplanet.blogspot.com

Royal Poinciana se gaseste in padurile de foioase uscate din Madagascar. In salbaticie, este pe cale de disparitie , dar este cultivat pe scara larga in alte locuri si in gradini botanice. In plus, in afara de valoarea sa ornamentala, acesta este, de asemenea, un copac umbros util in conditii tropicale, pentru ca, de obicei, creste pana la o inaltime modesta ( pana la 5 metri, in cazuri rare 12  metri), dar creste repede si frunzele sale sunt atat de dese, incat ofera o umbra completa si racoroasa . In zonele cu temperaturi mari si sol marcant uscat sau in timpul secetei, coroana sa reprezinta un adapost impotriva caldurii si ramane practic vesnic verde. Florile apar in smocuri de-a lungul si la capetele crengilor.

treesplanet.blogspot.com
treesplanet.blogspot.com
Royal Poinciana
treesplanet.blogspot.com

Florile sunt mari, cu patru petale raspandite, stacojii sau roșu-portocaliu de pana la 8 cm lungime si a cincea petala in pozitie verticala, numita “standard”, care este putin mai mare si pestrita, cu galben si alb.  Fiecare frunza este de 30-50 cm lungime. Royal Poinciana necesită un climat tropical sau sub-tropical  fiindca poate tolera seceta si conditii climaterice extreme. Poinciana prefera un sol nisipos si drenarea deschisa sau sol argilos imbogatit cu materie organica. Copacului nu-i plac solurile fertile sau lutul si face flori mai multe atunci cand este pastratin sol usor uscat. Poinciana este foarte larg raspandita in Caraibe , Africa de Nord, Australia,  Hong Kong , in Insulele Canare , Mexic , Paraguay , Cipru , Malta , Thailanda , Filipine , Taiwan , sudul Chinei, Taiwan, Xiamen , provincia Fujian . Cheng Kung National University , o universitate situata in Tainan, a pus Royal Poinciana pe emblema sa. De asemenea, cresc in sudului Braziliei,  remarcandu-se ca arbori ornamentali in Rio Grande do Sul (Canoas si Porto Alegre.) Este copacul oficial al Vietnamului. In Vietnam, acest copac este numit “Vy Phuong”, sau coada  de Phoenix, si este un copac urban popular in mare parte din orasele si satele din Vietnam. Sezonul de inflorire este din mai pana in iulie, care coincide cu sfarsitul anului școlar in Vietnam. Datorita acestei sincronizari, floarea de Poinciana este uneori numita “floarea de elev”. Orașul Hai Phong este poreclit  ” Thành phố hoa phượng đỏ ” (“City of red Poinciana”).

Delonix regia2
www.moldychum.com
Krishnachura Delonix2
www.moldychum.com
Krishnachura Delonix3
en.wikipedia.org

In Insulele Mauritius si La Réunion , copacul  Royal Poinciana este un soi de vasc de Craciun, care anunta venirea noului an. Va las sa-l admirati in fotografiile descoperite de mine, pentru ca pare copacul cu cea mai bogata istorie, incat as prefer sa-i numar florile, decat povestile si numele!

Krishnachura Delonix
en.wikipedia.org
Krishnachura Delonix1
en.wikipedia.org
flambouyant1
en.wikipedia.org
flamboyant tree2
treesplanet.blogspot.com
flame-tree 4
treesplanet.blogspot.com
One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.