DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Un paradis fluid in Columbia

Cano Cristales este un rau columbian, situat in Serrania de la Macarena din provincia Meta. Raul este numit “Raul in cinci culori” sau “Curcubeul lichid”, fiind mentionat ca raul cel mai frumos din lume datorita culorile sale izbitoare. Albia raului, incepand cu sfarsitul lunii iulie pana in noiembrie este colorat in culori vii, inclusiv galben, verde, albastru si in special rosu, ultima fiind data de clavigera de Macarenia (Podostemaceae) din partea de jos a raului.

cano4cano5

Cano Cristales este localizat intr-o zona nepopulata, in apropierea orasului La Macarena, iar raul-minune este accesibil numai calare si doar cateva agentii de turism organizeaza excursii aici. Daca stii sa calaresti si daca esti la locul potrivit la momentul potrivit, aceasta plimbare calare pe malul raului cu o latime a albiei de 20 metri si un picnic poate sa fie ca si cum ai trage cu ochiul prin usa Raiului!

Cunoscut sub denumirea de “Raul in Cinci Culori”, Cano Cristales din Columbia este una dintre cele mai uimitoare varsari de apa din lume, un Paradis fluid! In cea mai mare parte a anului, Cano Cristales este la fel de comun ca oricare alta apa curgatoare. Dar, pentru o perioada de timp, el devine scena unui spectaculos festival natural de culori. Iar algele speciale care cresc pe platoul de roci de sub rau se fac “vinovate” de magnificul fenomen. Debitul de apa al lui Cano Cristales regleaza cantitatea de lumina solara care ajunge la alege. In sezonul uscat, apa este prea scazuta pentru a intretine viata. Dar intre aceste doua sezoane, conditiile sunt optime pentru ca nuantele vii ale raului sa isi faca aparitia. In acest interval, intregul pat al raului este acoperit de o adevarata paleta de culori, variind de la albastru, la verde si rosu, cu nenumarate nuante intermediare. Miracolul cromatic dureaza, din pacate, numai cateva zile pe an, intre sezonul cu precipitatii si cel uscat.

Caño Cristales este un rau cu ape repezi avand mai multe praguri si cascade. Adesea in albia lui s-au format mici gropi circulare  si “gigantice ceainice”, care sau format din pietris sau bucati de roci mai grele purtate de apele repezi ale raului. Atunci cand una dintre aceste fragmente de roca mai grea se desprinde dintruna din cavitati, acesta este rotogolita de curentii apei si incepe sa sculpteze pereti falsi si creste dimensiunile gropilor.

Raul este situat la granita a trei ecosisteme mari, fiecare dintre ele cu o diversitatea mare de flora si fauna: Anzi, Llanos Est si padurea tropicala a Amazonului. Viata plantelor si animalelor este o lupta cu lipsa de substante nutritive de pe suprafata de stanca solida a podisul si au dezvoltat diverse forme de supravietuire. Astfel se explica si acest peisaj ireal care formeaza albia raului. Unicitatea lui si frumusetea lui sunt victoria vietii, viului asupra conditiilor vitrege de mediu. Daca as putea sa-i dau eu un nume acestui rau atunci l-as numi raul “Pasarea Phoenix”.

cano7cano8Cano9cano12cano135r25r5cano6 cano cano1 cano2

Sursa:en.wikipedia.org/wiki/Caño_Cristales

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.