DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

UN MARE ORAS AMERICAN, SALVAT DE NISTE CAPRE?

capre

 

Orasul american  Detroit este intr-o situatie disperata: de la sfarsitul anului trecut a intrat, oficial, in faliment. Zeci de mii de proprietati au fost parasite, terenurile abandonate sunt pline de buruieni, imaginea de ansamblu e dezastruoasa. Gaura financiara este considerata cea mai mare din istoria unei municipalitati americane – 18-20 de miliarde de dolari. Economisti si administratori cauta solutii de redresare. In acest context sumbru, managerul unui mare fond de hedging care administreaza active de peste 6 miliarde de dolari a demarat un program hilar, la prima vedere. Fondurile de hedging sunt specializate in managementul situatiilor de criza, iar Mark Spitznagel, managerul, s-a gandit sa redreseze Detroitul aducand in oras 20 de capre care sa pasca iarba de pe terenurile neingrijite. Cazul este descris pe larg in New York Times.

Iata ce spune seful Universa Investments:
“Este un experiment de agricultură urbană. Caprele sunt o modalitate eficientă de amenajare a peisajului”. El vrea ca pana la sfarsitul verii sa creasca numarul caprelor pana la 60, mai ales ca are o ferma unde le creste, in Northport, Michigan.
Planul lui Spitznagel este să angajeze şomeri şi să apeleze la ajutorul comunităţii pentru a avea grijă de turmă. Apoi,  la sfârşitul verii,  vrea să vândă caprele măcelăriilor din Detroit, iar banii să-i doneze comunităţii. Din pacate, s-a lovit de birocratie.
Şeful departamentului de control al animalelor din cadrul primăriei Detroit l-a avertizat ca, daca nu  muta caprele din cartier in cateva zile, îi vor fi confiscate, iar amenda pe care o va plati pentru fiecare capra va fi de 500 de dolari.
Asta pentru ca o hotarare a primariei interzice caprelor sa pasca pe domeniul public. De unde se vede treaba ca si la ei zicala ” capra raioasa, cu coada pe sus” functioneaza. Ramane de vazut cum va convinge Spitznagel primaria – la urma urmei, caprele ar salubriza gratis macar un cartier din Detroit, iar, intr-o asemenea criza de bani, ma gandesc ca orice mana de ajutor ar trebui primita.

Pe langa proiectul “Caprele”, omul de afaceri investeste si in piata imobiliara din Detroit care in ultimii ani a cazut dramatic. Cu mai putin de 20 de ani in urma, Detroit era simbolul succesului industrial al Americii.

faliment

www.catholicconvert.com casa parasita in Detroit
www.catholicconvert.com
casa parasita in Detroit
Tags:

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.