DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Un hambar vechi, transformat intr-o eleganta casa de vacanta

5

Ingeniozitatea si staruinta  pot transforma, adesea, o coliba intr-un palat. Este si cazul acestei case de vacanta din Cerdaña, Spania, la origine o combinatie intre un hambar si un grajd. Cladirea depasise centenarul, dar proprietarii iubesc atat de mult peisajele montane din zona incat au decis ca un arhitect le poate pune in practica dorinta de a avea un refugiu elegant in locul grajdului dezafectat.

Zis si facut. Doar ca a fost nevoie de doi arhitecti, nu de unul (Llorenç Olivé si Javier Trilla) si de un designer de interior – Luisa Malagarriga. Cei trei au cautat intai atuurile cladirii, apoi le-au valorificat – tavanul foarte inalt a permis integrarea inca unui etaj unde se afla acum dormitoarele, peretii din piatra au fost pastrati si reconditionati, la fel si parte din grinzile de lemn, mai ales in bucatarie.

Principalele conditii ale proprietarilor au fost ca locuinta sa isi pastreze aerul rustic, dar sa fie si extrem de functionala si moderna. Solutia gasita de designer a fost delimitarea spatiilor prin usi glisante si panouri mari de sticla care sa nu obstructioneze vederea si sa lase lumina sa patrunda in orice ungher. Vara, usile glisante stau mai mult deschise si casa intreaga se contopeste cu peisajul.

Stilul de amenajare ales este unul atemporal – tonuri potolite de bej si gri care se armonizeaza cu finisajele rustice si mobilierul de lemn. In living mi-a placut ideea tavanului vopsit intr-o nuanta inchisa de ciocolata cu lapte in contrast cu bejul cald al peretilor. Suntem obisnuiti ca tavanul sa fie mai deschis la culoare decat restul camerei, de cele mai multe ori alb, dar iata ca se poate si invers, iar efectul este unul foarte odihnitor. Am remarcat peretele din bucati de sticla incastrate in lemn din living, care arata foarte bine si amplifica si spatiul si spoturile moderne preferate ca modalitate de luminare unor piese clasice precum candelabrele.

Bucataria este separata de zona de living si dining prin cinci trepte de granit. Regasim si acolo o masa mare, acoperita cu material ceramic si luminata cu o lustra haioasa din sfoara si impletitura de rafie. In zona de gatit si spalat vasele, designerul a intrerupt peretii din piatra naturala cu un brau de faianta alba tocmai ca sa fie mai usor de curatat si de pastrat ordinea. Masa generoasa din bucatarie este folosita de proprietari si ca birou.

Dormitorul de la etaj are un perete integral din sticla care se deschide spre o terasa amenajata cu fotolii, masa din rattan si perne, numai bune pentru bautul cafelei de dimineata. Si sus spatiile sunt deschise inspre living si baie.

Iarna, trei generatii ale aceleiasi familii iubitoare de ski, se reunesc in jurul mesei cu aer colonial de la parter, aproape de semineu.

Un hambar a devenit o frumusete de casa, confortabila, primitoare si eleganta.

sursa:El Mueble

Am mai scris despre un alt hambar readus la viata si transformat in han aici.

Holul de la intrare
Holul de la intrare
Masa coloniala si scaunele din fibra calda de rattan
Masa coloniala si scaunele din fibra calda de rattan
Peretele de sticla din living
Peretele de sticla din living
Spatii vitrate largi si tavanul cafea cu lapte
Spatii vitrate largi si tavanul cafea cu lapte
Bucataria, cu grinzile de lemn originale si electrocasnicele ultramoderne
Bucataria, cu grinzile de lemn originale si electrocasnicele ultramoderne
Intrarea in bucatarie
Intrarea in bucatarie
Dormitorul principal
Dormitorul principal
Peretele de sticla din dormitor se deschide spre terasa
Peretele de sticla din dormitor se deschide spre terasa
Detaliu
Detaliu

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.