DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Trovantii de la Costesti -pietrele vii care indeplinesc dorinte

La 40 de kilometri de Ramnicu-Valcea, pe DN 67, inspre Targu-Jiu, se afla singura rezervatie naturala din Europa care adaposteste formatiuni geologice vechi de 15 milioane de ani. Rezervatia Muzeul Trovantilor din Costesti  se intinde pe un hectar si a fost infiintata in 2005.

???????????????????????????????

Dar ce sunt trovantii? Sunt niste pietre cu forme ciudate, unele inalte de peste 5 metri, despre care satenii spun ca ar creste cativa milimetri dupa fiecare ploaie. Cu alte cuvinte, ar creste precum ciupercile dupa ploaie. Potrivit credintei populare, pietrele acestea ar avea si puteri magice: daca le mangai, le vorbesti si le uzi, iti indeplinesc orice dorinta precum pestisorul de aur. De altfel, oamenii din zona au avut grija ca, pana la infiintarea rezervatiei, sa-si duca acasa cate un trovant, mai mic sau mai mare, dupa puteri, in speranta ca le va proteja familia si le va aduce noroc.

Mult mai prozaici decat localnicii, oamenii de stiinta au spulberat magia – nu poate fi vorba de pietre care cresc. Este insa vorba despre niste formatiuni extrem de vechi aparute in albia fostului Lac Getic, care acoperea aceasta zona a Olteniei cu milioane de ani in urma. Pietrele, spun specialistii, au aparut ca urmare a vreunui cutremur mare sau in urma unei alunecari de teren, rostogolindu-se din peretele de la marginea drumului.

Compozitia lor este asemanatoare unui nisip cimentat, iar, taiate in sectiune, au inele sferice asemenea trunchiului de copac. Exista si o teorie stiintifica potrivit careia trovantii au un continut ridicat de minerale, iar atunci cand vin in contact cu apa, mineralele incep sa se raspandeasca si preseaza asupra nisipului fortandu-l sa se extinda – aceasta ar fi motivatia pentru care pietrele ar creste.

O concluzie clara nu a aparut inca asa incat trovantii isi pastreaza unda de mister. In afara de mister, sunt si foarte simpatici, unii aduc a ciuperci uriase, altii a OZN-uri, altii a pitici. Am auzit si ca s-ar deplasa singuri, dar nici asta nu s-a demonstrat, pana acum, stiintific. Oricum ar fi, daca aveti drum spre Horezu, merita sa va opriti la Costesti. Veti patrunde pentru cateva minute intr-o lume neobisnuita. Incercati sa-i ignorati pe specialisti si puneti-va si o dorinta. Niciodata nu se stie. 🙂

??????????????????????????????????????????????????????????????

 

 

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.