DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Tropea, bijuteria Calabriei

Situata in Costa Bella sau „Coasta Zeilor” cum mai este numita, Tropea este fara doar si poate cea mai fermecatoare si faimoasa localitate din Calabria. Cocotata pe o stanca si oglindindu-se in marea Tireniana, Tropea vegheaza semeata din sudul extrem al Italiei, din “varful cizmei”, imensitatea turcoaz, care se rostogoleste pana la gleznele ei. Orasul vechi dateaza din perioada medievala, si civilizatia, in zona, este atestata din 4.500 I. Ch. Cu o istorie incredibila reflectata in vechi manastiri, castele si fortificatii, cu un peisaj natural care iti taie respiratia, Tropea exprima toata frumusetea mediului mediteranean,  o marturie a luptei seculare dintre uscat si mare.

 Orasul se afla pe o stanca  impunatoare, cu case care par agatate precar de varfuri, creand o panorama pe care nu o vei uita niciodata. Un oras uimitor, cu strazi, piatete si cladiri vechi si frumoase, avand un pitoresc aparte, completat de privelistile dramatic abrupte ale stancilor, care se pierd in albastrul-turcoaz  al marii sau se frang brusc  in plaje de nisip alb. Tropea pare pe alocuri o cascada involburata de verde si acoperisuri de teracota. Completand aceasta imagine, orasul este inconjurat de dealuri verzi, ondulate, plantate cu vita de vie, maslini si citrice, pline de flori colorate si pomi, toate incadrate de marea turcoaz, evidentiind Tropea ca o bijuterie arhitecturala .

Tropea este plina de baruri, cafenele, pizzerii si restaurante mici si la preturi accesibile, unde atmosfera, mancaruri traditionale si muzica te fac sa pierzi notiunea timpului. Orasul, in sine, este destul de mic, dar strazile pietruite, incadrate de cladiri vechi, inghesuite una in alta, biserici si restaurante, iti dau senzatia unui labirint plin de minuni. Aici o terasa, alaturi un magazin, o gelaterie sau un restaurant te invita sa ratacesti si sa te simti ca un veritabil explorator. Tropea are, de asemenea, unul dintre centrele istorice cele mai bine conservate si cele mai frumoase din aceasta regiune sudica a Italiei.

Un loc fascinant este ‘Isola di Tropea’, o stanca ridicata din plaja, la cateva sute de metri de oras. In partea de sus, se afla Manastirea, Santa Maria dell’Isola, care impreuna cu marea albastra din spatele ei, dau impresia unei imagini din poveste.

Daca esti un fotograf pasionat, aici ar putea fi locul, care sa iti capteze intreaga atentie. Privelistile sunt la fel de spectaculoase de sus sau de jos de pe plaja, orasul vechi, cladirile, oamenii si zona din jur ofera mai multe oportunitati fotografice decat ai visat. Departe de a fi mai putin impresionanta, plaja, care este una dintre cele mai bune din sudul Italiei, se intinde de-a lungul coastei ca o invitatie la lene si relaxare. Marea azurie este cristalina si plaje de nisip alb, te invita sa te abandonezi destul de repede. Plajele din Calabria sunt bine cunoscute in toata Italia si foarte cautate, pentru ca au un grad foarte scazut de poluare marina, din cauza lipsei de dezvoltare industriala. Italienii considera acesta zona un paradis natural. Tropea este micul secret al italienilor, cand decid sa plece in vacanta. Pana acum 4-5 ani, Tropea nu era o destinatie cunoscuta pentru cei din afara Italiei.

Nu este greu sa ajungi la Tropea. Cel mai apropiat aeroport este Lamezia Terme, si exista un tren spre Tropea care serpuieste timp de o ora in apropiere de coasta pitoreasca. Asezat confortabil in tren, coasta Tirenienei iti pare o insiruire de stanci spectaculoase , mare, alternand cu plaje de nisip mai inguste sau mai largi, terase, arcade si poduri de piatra. Plimbarea cu trenul este in sine o aventura, iar garile micute, strajuite de leandru par rupte din poveste. Cu siguranta nu vei regreta o vacanta in aceasta zona, unde pitorescul si confortul sunt intr-o armonie greu de gasit in alte locuri mult mai celebre si cautate de turisti. O amintire care iti va incalzi mereu sufletul. Fiindca vei savura acel soi de libertate pe care l-ai uitat, daca ai calatorit in zone turistice moderne.

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.