DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Trecut recuperat – scoala transformata in casa

CS 12Zidurile acestei case inchid intre ele doua povesti. Prima este o  poveste trista, a unei scoli de tara construite la inceputul secolului trecut si care n-a apucat sa functioneze decat cateva luni pentru ca a venit razboiul. A doua este o poveste vesela, a unui vizionar care, odata ajuns in satucul din provincia spaniola Burgos, a indragit atat de mult cladirea incat nu s-a lasat pana nu a readus-o la viata.

CS1

Designerul Mikel Larrinaga a dat peste actuala lui casa in timp ce lucra la un proiect de amenajare a unei case din apropiere. Zona este una superba, un parc natural numit Delta Ebro. Mikel povesteste ca, dupa razboi, scoala a intrat in posesia comunitatii locale, devenind, la un moment dat, adapost pentru vreo 20 de persoane. Dupa un timp, a fost transformata in hambar, iar intr-o buna zi primarul s-a hotarat s-o puna in vanzare ca sa faca rost de bani pentru bugetul local. Numai ca, fiind vorba de un bun public, trebuia organizata o licitatie. Prima oferta depusa a fost cea a designerului nostru.  Toate formalitatile au durat insa mult si i-au dat emotii. Asta desi, ca sa fie sigur ca va castiga, cumparase anterior o casa darapanata situata gard in gard cu vechea scoala si depusese un proiect de reabilitare a ambelor cladiri. S-a temut ca vor aparea si alti doritori sau ca licitatia va fi adjudecata pe baza de ochi frumosi, asa cum se mai intampla si la spanioli. Dar s-a ingrijorat degeaba, castigatorul vechii scoli a fost chiar el. Devenise proprietarul a doua cladiri, nu doar a uneia.

CS2

Asa ca a trecut la treaba. A transformat casa darapanata intr-o veranda spatioasa si i-a mai adaugat un dormitor si o baie.  Apoi s-a concentrat asupra scolii: vechea sala de clasa a devenit inima casei – este si camera de zi si loc de luat masa. Cancelaria a devenit bucatarie, iar fostul hol de la intrare s-a transformat in  baie. La etaj se afla acum doar dormitorul principal. Cum Mikel este pasionat de antichitati si materiale naturale, s-a apucat de recondionat  dusumeaua originala din lemn masiv si a salvat multe obiecte care stateau aruncate prin diverse colturi de zeci de ani. Gresia cu texura antica a fost cumparata dupa demolarea casei unor vecini, iar zidurile sunt cele originale doar ca renovate.

Mikel vorbeste cu mare mandrie despre casa lui. Dupa ce veti privi pozele, sa ne spuneti daca mandria lui este justificata . Eu sunt convinsa ca da.

CS3CS4CS5CS6CS7CS8CS7 CS9CS 12CS10CS11CS13CS14CS15

sursa foto: El Mueble

 

Tags:

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.