DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Toronto, orasul cosmopolit al Canadei

img_0217 img_0270 img_0374 img_0244

Toronto este orasul cosmopolit al Canadei, eclipsat pe nedrept de orasele Vancouver si Quebec. Cea mai sigura metropola din America de Nord, in care se vorbesc cele mai multe limbi si dialecte din lume, ascunde o lume fascinanta, de un pitoresc unic. Strazile care deseneaza unghiuri drepte cladirilor tot mai inalte, dar si unora dintre cele mai frumoase cladiri de la inceputul secolului, alcatuiesc o istorie arhitecturala spectaculoasa. Cel mai mare oras al Canadei, centru economic, cultural si universitar al tarii, se mandreste, in centru, cu mai multe parcuri, cu catedrale impozante,cu piete celebre , cu insule si port. Toronto este un oras vibrant, in interiorul caruia gasesti cele mai diverse forme de petrecere a timpului liber si distractie.

Probabil cel mai cunoscut simbol al sau este CN Tower, turnul simbol de pe malul lacului Ontario, care timp de mai mult de 30 de ani a fost cea mai inalta structura din lume, avand 553 de metri. Din CN Tower ai cea mai mai frumoasa panorama a orasului, care la asfintit  se transforma intr-o priveliste magica. O alta panorama superba a orasului, este oferita de pe dealul pe care se afla „Casa Loma” cu celebrul sau turn-strajer, denumirea spaniola pentru “Casa de pe deal”. Se spune ca Loma este una dintre cele mai mari cladiri construite vreodata din istoria Canadei. Are 98 de camere, 30 bai, 25 de seminee, 1 lift si o piscina in interior (care n-a fost terminata niciodata). De altfel, in bucatarie poti gasi un cuptor atat de mare incat ai putea gati o vaca intreaga in el. La cele amintite mai sus se aduga si o librarie impresionanta, grajduri pentru cai, 1 tunel, pasaje secrete, galerii de arta si 3 piste pentru bowling. A fost construit de Sir Henry Pellatt, militar si economist, care a modernizat Toronto si  Canada, electrificand orasul si contribuind fundamental la dezvoltarea economica si industriala a tarii, inainte de a pierde castelul si a muri sarac.

In oras, iubitorii de cultura se pot rataci in cele mai vizitate muzee din Canada si doua dintre cele mai vizitate 100 de muzee ale lumii – Royal Ontario Musem si Art Gallery of Ontario. Operele celor mai cunoscuti artisti se gasesc aici in cadrul expozitiilor permanente – Picasso, Rembrandt, Dali, Rodin, Bernini, Monet, Cezanne, Chagall, Matisse, Degas, Goya sau Rubens cu al sau “Masacrul inocentilor”, dar pe parcursul anului sunt expozitii temporale  care iti fac  vizita unica, eu am fost in perioada in care era expozitia cu opera completa a Fridei Kahlo, un regal!  Air Canada Center gazduieste in fiecare luna cel putin un concert international. Acustica salii este excelenta si daca orasul e impanzit cu afise cu Barbra Streisaind, sigur are concert la Air Canada Center, si apoi apar afisele cu Pink, Carou, oricand o invitatie!

In plin centru se afla si Dundas Square, cel mai atractiv loc pentru amatorii de cumparaturi, dar si Queen’s Park, unde se afla si Legislativul din Ontario. Coborand inapoi in strada, caci Toronto merita batut la picior, centrul vechi este pitoresc, iar imprejurimile ascund comori arhitecturale. Intre centrul vechi si St. Lawrence Market se afla the Flatiron House, o cladire emblematica a orasului. Si daca esti in Toronto si e o zi insorita fara vant, atunci mergi sa petreci o dimineata in la una din terasele de pe malul lacului Ontario, este o atmosfera unica si cafeaua  perfecta. Iar in cealalta jumatate de zi mergi la gradina botanica si o sa ai senzatia ca esti in Paradis. Poti la fel de bine sa faci un tur al insulelor si sa mergi la plaja, avand o imagine panoramica a orasului la orizont.Daca vremea nu este tocmai prietenoasa mergi la Ripley’s Aquarium of Canada dechis de curand  sau mergi cu baietii sa urmaresti un meci de fotbal la Rogers Arena, este o experienta unica! Metropola este punctul de plecare al celei mai lungi autostrazi din lume, Yonge Street, care incepe pe malul lacului Ontario, la cateva sute de metri de CN Tower si se termina 1.896 de kilometri inspre vestul tarii. Iar o plimbare pe malul lacului Ontario este intotdeauna o alegere excelenta!  Toronto este cel mai romantic oras pe verticala pe care l-am vizitat, are o magie blanda, care nu se lasa simtita decat daca decizi sa te ratacesti pe strazile lui minunate. Ai grija pe unde mergi, pentru ca mai mereu privirea iti este atrasa spre cer ! Nu ezita sa iesi seara in Toronto, de la barurile cu muzica jazz , pana la cluburi si spectacole de teatru, oferta este incredibila!

img_0312 toronto hpim7189 hpim7174 hpim7127 hpim7148 casa-lomatoronto

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.