DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Top 5 – cele mai frumoase gari din Europa

Cate ore din viata n-am petrecut cu totii in gari? Grabiti sa prindem trenul, tristi ca ne luam “la revedere” de la o persoana draga sau, dimpotriva, fericiti ca o reintalnim? Calatoriile cu trenul sunt mai confortabile si mai sigure decat cele cu masina sau avionul si au farmecul lor. Mai ales cand venim sau plecam din gari celebre, modele de arhitectura si tehnica inginereasca avangardista. Iata cateva dintre cele mai frumoase si cunoscute gari din lume, prin care se intretaie anual pasii a sute de milioane de calatori.

Gara de Nord din Paris

Daca nu ati apucat s-o vedeti personal, atunci, poate, ati zarit-o in filme celebre precum Bourne Identity sau Ocean’s Twelve. Este cea mai aglomerata gara din Europa – 180 de milioane de calatori pe an, fiind depasita pe plan mondial doar de garile din Japonia. Comparativ, din gara Waterloo, cea mai mare din Londra, pleaca si vin in fiecare an sub 100 de milioane de pasageri. Are 44 de platforme, care au fost adaugate in timp, actul ei de nastere datand undeva pe la mijlocul secolului XIX.

gara nord??????????

sursa foto: www.parisbytrain.com, www.wikipedia.org

Gara Jungfrau din Elvetia

 

Este gara situata la cea mai mare altitudine din Europa, in zona Interlaken. A fost inaugurata in anul 1912, iar o calatorie avand ca punct terminus aceasta gara este una dintre cele mai spectaculoase pe care le poti face intr-o viata. Peisajul incredibil al ghetarilor din zona Alpilor, partea de traseu care trece printr-un tunel sapat in stanca, lacurile din cea mai laudata parte a Elvetiei, atrag anual un numar record de turisti. O asemenea calatorie este o experienta unica, iar gara in sine este un varf al ingineriei.

Gara Atocha din Madrid, Spania

atochaEste cea mai verde gara din Europa si una dintre cele mai frumoase din lume. Odata ajuns acolo, te simt ca intr-un mare parc tropical. Peste 7000 de plante ocupa 4000 de metri patrati. Exista in interior si un iaz cu pesti si broaste testoase.

Gara Sao Bento din Porto, Portugalia

sao bentosursa: AllaboutPortugal

Travel and Leisure a numit-o cea mai frumoasa gara din lume in anul 2011. Impresioneaza decorul realizat din 20 000 de placi ceramice de catre artistul Jorge Colaço, care a muncit 11 ani pentru a termina lucrarea. Scene de lupta, dar si istoria feroviara a Portugaliei, pot fi admirate de jur imprejur in timp ce asteptati trenul.

Gara Kings Cross din Londra

???????????????????????????????????????????????sursa foto: aici

Inceputurile acestei gari dateaza din 1848. De atunci a fost extinsa de mai multe ori si a suferit un lifting major inaintea Jocurilor Olimpice din 2012. Este una dintre cele mai moderne gari din lume. Abunda in cafenele, puburi, restaurante, cinematografe si magazine superb decorate si este atat de populara incat nu putini sunt cei care aleg sa-si petreaca sarbatorile in interiorul Kings Cross.

 

Tags:

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.