DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Manastirea Tiganesti, oaza de langa Bucuresti

Prin octombrie trecut, am ajuns, la indemnul unor prietene dragi, la Manastirea Tiganesti, langa Ciolpani, intr-o plimbare de duminica. Desi sunt bucuresteanca prin adoptie de vreo 20 de ani, imi era destul de greu sa cred ca vreo manastire din jurul capitalei ma va impresiona pentru ca aveam ca termen de referinta splendidele manastiri din nordul Moldovei, apropiate de zona in care m-am nascut si mi-am petrecut copilaria. M-am inselat, a cata oara?, iar dovada sta faptul ca prima incursiune la Tiganesti n-a fost si ultima. M-am mai intors acolo de vreo 4-5 ori si sunt convinsa ca ma voi mai intoarce.

Dupa o saptamana ca un vartej in Bucuresti, o plimbare cu masina pana la Tiganesti e o placere. Pe un DN1 liber duminica dimineata, 30 de kilometri trec usor. Un indicator inainte de Ciolpani, chiar langa un outlet mare de pijamale si asternuturi, iti spune sa faci stanga. Intri intr-un sat asfaltat si ingrijit, mergi cam 500 de metri, mirandu-te ca atat de aproape de Bucuresti oamenii isi stivuiesc lemnele pentru iarna. Apoi urmeaza un drum printr-o parte din Codrii Vlasiei, drum care iti da senzatia ca esti mult mai departe decat esti de fapt de cartierele aglomerate din oras.  Tot asfaltat, insa ingust, doua masini trec destul de greu una pe langa alta, dar trec. Mai ales ca pe acolo n-ai sa auzi claxoane si n-ai sa vezi niciun bucurestean nervos.  Drumul verde ca o vacanta se deschide intr-o splendida poiana, adapost pentru manastire, muzeu, chiliile, atelierele si acareturile maicutelor.

tiganesti 15tiganesti 9tiganesti 10

Brazii, iarba proaspat cosita si puzderia de flori mi-au dat senzatia ca am ajuns la Manastirea Agapia din Neamt, nicidecum in sud, atat de aproape de casa.  Casutele maicutelor asezate in cadrilater in jurul bisericii pareau varuite cu o zi inainte intr-un alb stralucitor.Predominant alba este si biserica, exceptie fac doar intrarea si medalioanele care impodobesc partea de sus a fatadelor, toate lucrate minunat in mozaic. Pridvoarele sunt atat de ingrijite si de pline de flori incat nici nu stii la care sa te uiti mai intai. La fel si gradinile in care  obstea manastireasca creste legume si zarzavaturi. Gasesti banci ca sa-ti tragi sufletul, ba chiar si doua fantani, iar la cativa pasi dai cu ochii de Lacul Maicilor. Sunt peste o suta de maici la Tiganesti, asta inseamna o comunitate monahala mare, fiecare cu indatoririle ei. Multe lucreaza in atelierele de tesatorie si din mainile lor ies adevarate capodopere din matase vegetala, fir de aur, argint si bumbac. Ele au creat broderia pentru Sala Maura a Castelului Peles, onoreaza comenzi in strainatate si sunt specializate in vesminte preotesti de inalta calitate.

tiganesti 19tiganesti 23

Daca aveti stare, intrati si in muzeu, o sa va placa icoanele vechi de sute de ani pe care le veti gasi acolo. Manastirea e veche, bazele ei au fost puse undeva prin secolul XVII, iar initial a fost manastire de calugari.  Pe la 1 800, calugarii au fost mutati la Manastirea Caldarusani, iar, in locul lor, au fost aduse maicutele de la Schitul Turbati din Snagov si Schitul Maicilor din Bucuresti. Multi avuti ai timpului au facut donatii pentru asezamant, dar numele de Tiganesti se trage de la boierul Matei Tiganescu.

Oricat de evlavioasa ar fi atmosfera – si este – nu va imaginati ca nu gasiti si altceva de cumparat in afara de candele, icoane si rugaciuni. Am luat de la sateni in cele cateva vizite ghebe, fasole verde, ba chiar si radacini de tufanele. Vinde fiecare ce-i prisoseste pe langa casa, iar tu pleci linistit ca le dai  o mana de ajutor si cumperi una-alta direct de la sursa, fara intermediari. Primavara si vara, pentru amatorii de soc si tei, intreaga zona e o binecuvantare – puteti culege flori pentru siropuri si ceaiuri cat va tin puterile.

Mai presus de toate astea, la Tiganesti e o stare de pace, de curatenie, de oranduiala. E o frumusete blanda care-ti sterge precum un burete grijile, fie ele intemeiate sau nu. E un loc aparte care-ti da seninatate si incredere asa ca va indemn sa treceti intr-o buna zi pe acolo.

tiganesti 1tiganesti 2tiganesti 3tiganesti 4tiganesti 5tiganesti 6 tiganesti 7tiganesti 8tiganesti 11tiganesti 12tiganesti 13tiganesti 14tiganesti 16tiganesti 18tiganesti 20tiganesti 21tiganesti 22tiganesti

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.