DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Templul Dorintelor de la Sinca Veche, legatura cu o alta lume?

sinca10

Despre manastirea sapata in stanca de la Sinca Veche se spune ca este un loc cu o incarcatura energetica deosebita.  Potrivit unora, este un simbol al rezistentei religiei ortodoxe in vremuri de prigoana. Spre mijlocul anilor 1700, locuitorii din zona ar fi fost obligati de Maria Tereza a Austriei (1717 -1780) sa se lepede de ortodoxism si, in semn de protest,  s-au refugiat in padure unde, in timp, ar fi creat acest lacas de cult pentru a-si perpetua credinta. In zona ar fi existat la momentul respectiv, nu mai putin de cinci manastiri crestin – ortodoxe – patru din lemn si aceasta sapata in stanca. Potrivit altora, manastirea din stanca exista de peste sapte mii de ani, cu mult inainte de aparitia crestinismului. Sustinatorii acestui curent argumenteaza ca manastirea are doua altare ori in niciun lacas de cult ortodox nu s-a pomenit asa ceva. In plus, in interior nu ar exista insemne crestine. Altii aduc tot felul de povestiri in sprijinul ideii ca la Sinca Veche si-ar face aparitia din cand in cand creaturi neobisnuite, luminoase, asemanatoare extraterestrilor – Sinca ar fi, asadar, o zona in care fiinte din alta lume se simt in largul lor. Ceea ce se stie sigur este ca asezamantul respectiv a fost atestat in acte de istoricul si filologul Gheorghe Sincai ( 1754 – 1816) a carui familie se tragea din satul de langa Fagaras. In rest, multe enigme care, probabil, nu vor fi elucidate niciodata.

Tocmai acest mister m-a atras acolo, laolalta cu povestile si indemnurile unor cunoscuti. Sunt persoane care sustin ca energiile de la Sinca i-au ajutat sa se vindece de boli grave sau le-au indeplinit diferite dorinte. Ceea ce este foarte interesant este ca la Sinca nu s-ar indeplini decat dorintele bune, curate, in niciun caz cele rele, de razbunare. Sunt initiati care pretind ca prin intermediul cristalelor de cuart care exista acolo ar comunica nestingheriti cu fiinte din alte lumi, din alte dimensiuni. Misteriosul asezamant, unde pelerini si localnici aduc icoane, biletele, fotografii si diverse alte obiecte pentru a le energiza pozitiv,  e usor de gasit in zona Fagarasului, la aproximativ 20 de kilometri de Brasov, langa satul Sinca Veche.

Zona in sine este acoperita de o vegetatie aproape luxurianta, cu mult mai bogata decat a satelor dimprejur. Manastirea sapata in stanca este formata din cinci incaperi, ceva mai inalte de un stat de om, cu forme rotunjite, neregulate. Ce m-a impresionat foarte mult a fost turla de forma unei piramide care nu se vede din exterior. Poti trece de multe ori pe afara, pe langa locul respectiv, fara sa-ti dai seama ca acea cupola din stanca exista. Iar daca privesti din interior in sus, zaresti nemarginirea cerului, foarte senin in ziua in care m-am nimerit acolo. Este, intr-adevar, o senzatie deosebita, este ca si cum tu, un muritor ai fi, pentru un moment, liantul intre adancul pamantului si inaltul cerului. Mai plastic exprimat, este ca un fel de certitudine ca nimic nu poate ramane vesnic ingropat daca e bun, sincer si curat. Sau ca adevarul nu poate fi ascuns  sau ca eternitatea exista. Multe ganduri iti pot trece prin minte cat te afli acolo si fiecare le interpreteaza in felul sau. Cert este ca, desi nu-mi plac pesterile sau incaperile intunecoase, aici nu am simtit niciun fel de teama, dimpotriva, o stare netulburata de liniste si pace, ba chiar de fericire, incredere si impacare. S-ar parea, de altfel, ca locul acesta de sub turla este cel mai benefic energetic din intregul asezamant. Ca or fi fost energiile, ca o fi fost un pic de magie, ca o fi fost subconstientul, nu stiu precis, dar va indemn sa incercati sa ajungeti acolo, macar pentru a vedea cu ochii vostri ca am avut stramosi inteligenti, temerari si puternici.

sinca5sinca3sinca6sinca7

Nu este totul fara de cusur, sa nu va imaginati asta. In cei 10-20 de ani de cand Templul Ursitelor sau Templul Dorintelor este mediatizat, l-au vizitat tot felul de oameni -unii mai educati, altii mai putin. Inscriptii de genul “Ana plus Gheorghe egal love” v-ar putea scoate din starea de meditatie desi parerea mea e ca nu merita. Grota a fost partial distrusa si de cautatorii de comori care sperau sa gaseasca acolo aurul dacilor. Doua dintre incaperi erau insa in renovare vara trecuta, iar in curand manastirea va avea si un acoperis de forma rotunda care sa o protejeze de intemperii. Proiectul apartine arhitectului Serban Sturdza, care s-a straduit sa-l integreze cat mai bine in decor.

Cand iesiti din grota, racoriti-va cu apa rece de la Izvorul Buna Vestire si urcati cateva zeci de trepte pana la un schit nou cu hramul Sfantului Nectarie. Este atat de primitor, curat si plin de flori incat o sa va umple sufletul mai mult decat va fi deja. Si, cine stie, la coborare, poate veti auzi si voi cantecul misteriosului cor de calugari, venit din neant, pe care unii descriu cu lux de amanunte ca l-ar fi auzit in cateva imprejurari stranii. Poate ca doar cei alesi au privilegiul de a-l asculta, de buna seama in momente la fel de alese.

foto: arhiva personala

Multumesc, Cristian Cojocaru, pentru idee si pentru insistenta! 🙂

sinca8sincasinca1sinca2

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.